Nedjelja u 6:00: Početak nove sezone Formule 1!

Bolidi su prvi put "zaječali" jutros na Melburn parku. Ko će 1. decembra podići pehar?

Ostali sportovi 16.03.2019 | 21:45
Nedjelja u 6:00: Početak nove sezone Formule 1!
Dvostruki uzastopni, a petostruki šampion svijeta u Formuli 1, rekao je pred start nove sezone da je Ferari u prednosti u odnosu na njegov Mercedes, ali da se nada da će njemački tim nadoknaditi zaostatak u što kraćem roku.

Da li je Luis Hamilton blefirao ili ne, tek on je jutros na pisti Melburn park čak osmi put stigao do pol pozicije pred start trke za Veliku nagradu Australije.

I ove sezone piloti će uzletiti upravo na tom mjestu, a ko će aterirati kao šampion svijeta u najprestižnijem auto-moto takmičenju saznaćemo najkasnije 1. decembra na Jas Marini u Abu Dabiju, kada će biti vožena VN Ujedinjenih Arapskih Emirata - 21. trka u kalendaru.

U bolidu Mercedesa, koji je prošle sezone osvojio petu konstruktorsku titulu u nizu i tako sustigao Vilijams na trećem mjestu večne liste iza Ferarija i Meklarena, Britanac je izvezao krug u vremenu 1:20,486 i tako ostvario 84. pobjedu na kvalifikacijama.

Šampion svijeta iz 2008, 2014, 2015, 2016. i 2018. godine osmi put će startovati prvi u Australiji i to ispred klupskog kolege i zvanično drugog vozača tima, Valterija Botasa. 

Finac je bio sporiji za 0,112 sekundi.

Inače, samo su Mihael Šumaher i Ajrton Sena uspijevali osam puta da pobjede na kvalifikacijama na jednoj stazi.

Treće vrijeme imao je vozač Ferarija i prošle sezone jedini kakav-takav Hamiltonov rival u borbi za titulu, Sebastijan Fetel. 

"Trebalo je da budemo bolji od ovoga", rekao je Nijemac po izlasku iz bolida.

Pored njega u drugom redu počeće Maks Ferštapen iz Red Bula, ekipe sa kojom je Fetel držao četvorogodišnju dominaciju na koju se potom, 2014. godine, nadovezao Mercedes sa pet titula u nizu od kojih su četiri pripale Hamiltonu, a jedna penzionisanom Niku Rozbergu.

Rastajući se sa veteranom Kimijem Raikonenom, šampionom svijeta iz 2007. godine, Ferari se "opkadio" na talenat tinejdžera iz Monte Karla, Šarla Leklera, a ovaj mladić već na prvom zvaničnom treningu u karijeri uzvratio je plasmanom na peto mjesto.

Iza njega ostali su piloti američkog tima HAS, Romen Grožan i Kevin Magnusen.

Trka za Veliku nagradu Australije na programu je u nedjelju od 6.00.

Sa začelja kolone, na 19. i 20. poziciji, startovaće vozači nekada slavnog Vilijamsa, Britanac Džordž Rasel i povratnik u F1 društvo poslije osam godina, poljski veteran Robert Kubica. On je 2011. u bolidu Renoa doživio ozbiljne povrede ruke, ali se uz mnogo rada i odricanja vratio u najjaču konkurenciju.

Titule šampiona:vozači

7 - Mihael Šumaher

5 - Huan Manuel Fanđo

5 - Luis Hamilton

4 - Alan Prost

4 - Sebastijan Fetel

3 - Džek Brebem

3 - Džeki Stjuart

3 - Niki Lauda

3 - Nelson Pike

3 - Ajrton Sena

***

konstruktori

15 - Ferari

12 - Meklaren

7 - Vilijams

7 - Mercedes

6 - Lotus

4 - Red Bul

4 - Brebem

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar