LE: Kraj Dinamove bajke, ludnica u Pragu, ispala Sevilja!

Slavija u 120. do četvrtfinala! Fudbaleri Dinama iz Zagreba poraženi su posle produžetka od Benfike sa 3:0 u revanš utakmici osmine finala Lige Evrope.  Benfika je za Dinamo bila preveliki zalogaj! Neizvesna utakmica osmine finala Lige Evrope, između Benfike i Dinama, rešena je u dodatnih pola sata, kada se sjajna odbrana "modrih" raspala.  Dinamo se izglupirao, pa raspao na Lužu - Benfika izbušila Zagrepčane! Ništa od četvrtfinala Lige Evrope za hrvatskog šampiona - 3:0.  Spektakl u Pragu i pobjeda Slavije! Slavija iz Praga nastavlja takmičenje u Ligi Evrope, Sevilja ga završava. Poslije 2:2 u prvoj utakmici, drugu su dobili Česi 4:3 i to pred kraj produžetaka i nakon vođstva Španaca.

Fudbal 15.03.2019 | 00:09
LE: Kraj Dinamove bajke, ludnica u Pragu, ispala Sevilja!
Ekipa iz Zagreba imala je povoljan rezultat do 70. minutu, međutim onda su primili pogodak i sve je postalo teže.

Žonas je postigao gol kojim je Benfika, u ukupnom rezultatu, izjednačila na 1:1 i kako do isteka 90. minuta nije bilo golova, ušlo se u produžetak.

Treba napomenuti da je klub iz Lisabona bio bolji protivnik u regularnom delu meča, ali se Dinamo dobro držao i zasluženo su izborili produžetak. 

Odmah na startu dodatnih trideset minuta domaći sastav uspeo je da slomi otpor Zagrepčana. Fero je u 94. minutu postigao fenomenalan pogodak, dok je Stojanović deset minuta kasnije dobio crveni karton. 

Dinamo je gubio sa 2:0 i imali su igrača manje. Nemoguća misija. Da bude još gore, Grimaldo je u 105. minutu postigao gol za 3:0 i tu je bio kraj meča. 

Dinamo je u produžetku propustio neverovatne zicere i kada to ne uspete da iskoristite, onda je poraz neminovan.

Na utakmici između Slavije Prag i Sevilje viđen je neverovatan rasplet. Na kraju, ekipa iz Češke slavila je sa 4:3, od čega je dva gola postigla u produžetku. 

Posle devedeset minuta igre nije bilo pobednika, jer je, baš kao u Sevilji, na semaforu bilo 2:2. 

Kada su gosti iz Španije postigli gol u 98. minutu za 3:2, činilo se da će doći do pobede. Međutim, Slavija se brzo vratila i izjednačila na 3:3, dok je u 120. postigla pogodak za 4:3! 

Sajmon Kjaer je veoma loše reagovao i na kraju sâm ubacio loptu u gol. Slavija je ostvarila neverovatan uspeh. Plasman dalje obezbedio je i Ajntraht.

Dinamo je u Lisabon doneo gol prednosti iz Zagreba. Ali, u Hrvatsku se vraća bez četvrtfinala Lige Evrope. "Modri" nisu bili daleko od cilja, međutim…

Benfika je pobedila 3:0 (1:0, 0:0)!

Uspevao je Dinamo da sačuva svoj gol do 71. minuta, kada je Žonas anulirao prednost najtrofejnijeg hrvatskog kluba. Zagrepčani da odbranili mrežu do isteka regularnih 90, ali se igra tima trenera Nenada Bjelice potpuno raspala već u prvom produžetku. Fero je u 94. postigao prelep gol, a Grimaldo još lepši u 105. Između dva pogotka Amer Gojak je promašio nemoguće za Dinamo, a Petar Stojanović je za samo desetak sekundi zbog prigovora dobio dva žuta kartona i morao je na tuširanje pre vremena.

Šezdesete godine prošlog veka bile su najbolje evropske za Dinamo iz Zagreba. Iako "modri" u tom periodu nisu uspevali da osvoje prvenstvo Jugoslavije, u Evropi su rušili prepreke poput Porta, Bajerna, Juventusa, Ajntrahta, Lidsa… Posle polufinala Kupa kupova, pa finala Kupa sajamskih gradova, u sezoni 1966/1967. Dinamo je osvojio jedini evropski trofej. Posle mnogo decenija "modri" su dočekali proleće u Evropi i mogli su daleko, ali su u četvrtak uveče, ipak, ispali od boljeg tima.

Bilo je to sedmo gostovanje Dinamo u Portugaliji i sedmi poraz!

Sve do 38. minuta čekalo se na prvu priliku, na prvi udarac u okvir gola. Još na početku prvog dela Andrija Živković je tukao neprecizno iz daljine, a onda je Pizi "ukrao" loptu u opasnoj zoni, na 30-ak metara od gola Dinama, spustio se u kazneni prostor, povukao na desnu stranu, šutirao, ali se istakao Dominik Livaković.

Nije se dugo čekalo na novi opasan napad Benfike.

Sporo je tekao napad "orlova", nije se razlikovao od mnogih prethodnih, ali kada je lopta stigla do Rafe Silve, nesuđenog pojačanja Dinama od pre šest godina, usledio je jak udarac u donji levi ugao, međutim Livaković je sjajno intervenisao i otklonio opasnost.

Kako se bližio kraj utakmice, Benfika je bila sve opasnija i sve jače je pritiskala vrlo dobru odbranu Zagrepčana. Dinamo nijednom nije opasno pripretio u prvom poluvremenu, tek u 51. je zapretio Deni Olmo. 

Zid ispred raspoloženog Livakovića delovao je previsoko za Benfiku. Međutim, u 71. minutu, iz akcije koja nije previše obećavala, konačno je savladan golman Dinama. Pizi je dugu loptu spustio na ivicu kaznenog prostora odakle je Žonas preciznim udarcem pogodio gol. Inače, Žonas je na početku drugog dela zamenio Andriju Živkovića.

Ljubomir Fejsa je odigrao ceo meč i bio vrlo dobar.

"Orlovi" su pritiskali, Dinamo pretio iz kontri, ali se rezultat nije menjao i o četvrtfinalista je odlučen u dodatnih pola sata. 

Nije mnogo vremena prošlo kada je odbrana Dinama napravila veliku grešku, Teofil je loše ispucao loptu, samo do Fera, koji se lepo namestio, video rupu u zadnjoj liniji i pogodio jakim udarcem sa 25 metara.

"Modri" su odmah posle drugog primljenog gola mogli da smanje prednost, odnosno da stignu do rezultata za naredno kolo, ali se Gojak baš obrukao, pošto je sa samo par metra promašio prazan gol. Jedva da je loptu zakačio…

Kola su krenula nizbrdo za goste, jer je Petar Stojanović u samo nekoliko minuta prvog produžetka dobio dva žuta kartona i Dinamo je ostao sa desetoricom na terenu.

Minut kasnije, tačnije u 105. sve je bilo rešeno. Grimaldo je postigao prelep gol za 3:0 i kraj sjajne Dinamove sezone u Evropi…

Namučila se Benfika večeras da se domogne četvrtinala Lige Evrope protiv borbenog Dinama, koji je dugo odolevao viktorijama na Lužu. Moglo je lako da se desi i da Zagrepčani prođu dalje, ali je nestvarni promašaj Amera Gojaka sa samo pet metara u 96. minutu skupo koštao Modre na kraju.

Portugalski velikan slavio je sa 3:0, ali tek posle produžetaka u koje ih je odveo Žonas. Benfika je bila neprepoznatljiva u prvih 45 minuta, a najviše je gostima pokušavao da zaprerti (diduše neprecizno) naš Andrija Živković koji je bio starter. Njegova se igra ipak izgleda nije svidela treneru Brunu Lažu koji je od 46. minuta umesto Srbina na teren poslao iskusnog lisca Žonasa koji mu se odužio pogotkom u 71. minutu.

Zaspao je do tog trenutka dobri golman Dinama Livaković, a iskusni Brazilac lukavim udarcem probio konačno čvrsti bunker Modrih. Sve je počivalo večeras u igri Dinama na odbrani, iskusni Teofil Katrin i ostatak poslednje linije Modrih bio je pod konstantnim pritiskom od strane domaćina, ali je bilo zanimljivo kako su uspevali dugo da izdrže i ne prime gol. Ipak, ništa nisu mogli kad je šutiao Brazilac. 

Taj pogodak odveo je meč u produžetke, jer u Benfika u poslednjih 20-ak minuta nije iskoristila nekoliko dobrih šansi, a onda je usledio totalni raspad Dinama. Raspala se čitava koncepcija Zagrepčana nakon što je mladi Fero fantastičnim udarcem u 94. povećao na 2:0 i izgledalo je da je to sve za večeras.

Odmah posle tog gola na drugoj strani odgovorili su gosti, ali je Gojak neshvatljivo promašio sa nekoliko metara. Možda i promašaj sezone, ni Bosancu nije bilo jasno šta se to dogodilo, a taj trenutak ubio je psihički igrače iz Maksimira.

Desni bek Stojanović dobio je dva žuta kartona zbog protesta za desetak sekundi pa je Dinamo ostao i sa igračem manje u poslednjem minutu prvog pordužetka.

Tako ranjivi postali su laka meta protivnika, a domaćini večeras kao da su se preplatili na efektne golove, pa smo u 105. minutu videli i najlepši potez na meču. Aleks Grimaldo majstorski je raspalio sa leve strane, projektil je idealno pao preko Livakovića koji nije mogao ni da se baci i ulepša ovaj evrogol.

Bio je to definitivan kraj Dinamove vropske odiseje za ovu sezonu. Imali su Modri prilike u drugom produžetku da se vrate rezultatski meč, a i tu ih je upropastio rezervista Atimven koji je imao nestvaran promašaj u 112. minutu.

Uprkos porazu, Zagrepčanima treba odati priznanje za sve što su postigli ove sezone. Na kraju krajeva, hrvatskom fudbalu su obezbedili još jedno mesto u Ligi šampiona od sezone 2020/21. i mora se reći da bez obzira na poraz na Lužu imaju na šta da budu ponosni.

Benfika ide dalje zasluženo, a treba istaći i da je u redovima Orlova sjajnih 120 minuta odigrao Ljubomir Fejsa i to prvi put posle višenedeljne pauze zbog povrede.

BENFIKA(4-4-2): Vlahodimos - Almeida, Dias, Fero, Ribeiro - Pizi, Gabrijel, Fejsa, Živković - Žota, Rafa Silva.

DINAMO(4-3-3): Livaković - Stojanović, Dilaver, Teofil, Rahmani - Gojak, Moro, Olmo - Kondžor, Oršić, Petković.

Spektakl u Pragu i pobjeda Slavije! Slavija iz Praga nastavlja takmičenje u Ligi Evrope, Sevilja ga završava. Poslije 2:2 u prvoj utakmici, drugu su dobili Česi 4:3 i to pred kraj produžetaka i nakon vođstva Španaca. Nebo se otvorilo nad Pragom! Slavija izbacila Sevilju u 119. minutu! Čudesan susret u Češkoj!

Sjajan meč odigran je u Pragu.

Posle 2:2 u Španiji, sva pitanja oko četvrtfinaliste Lige Evrope iz dvomeča Slavija - Sevilja ostala su otvorena i rešena su nakon šokantne završnice i produžetaka.

Sevilja je u prijestonicu Češke Republike došla sa velikim ambicijama. Međutim, ništa manje nisu gajili ni domaćini. I ne samo da su se nadali, već su čvrsto vjerovali u uspjeh protiv ekipe koja ima najviše trofeja u masovnijem UEFA takmičenjima (pet – čak tri zaredom od 2014. do 2016. godine).

Dramatičan dvomeč nije riješen ni poslije 180. minuta. Slavija je dva puta vodila golovima Ngađuija i Součeka, ali je Sevilja stizala preko Ben Jedera i El Hadadija.

Kada je Franko Vaskez u 98. prvog produžetka donio prednost gostima, mnogi su otpisali Čehe. Međutim, domaćin je još žešće napao i sa dva gola stigao do prolaza. Van Buren je izjednačio u 102, a Traore pogodio u 119. za veliku radost domaćina i šok za Špance.

Odmah posle žreba požurili su mnogi – većina možda bolje reći – da kažu kako je duel Sevilje i Slavije najneravnopravnijih od svih u osmini finala Lige Evrope. Po završetku utakmica svi ćemo zajedno da se izvinimo Česima i čestitamo, jer u Češkoj je večeras pokopan petostruki osvajač Lige Evrope i to nakon što je dva puta imao prednost. Slavila je prosto odbijala da umre i na kraju priredila senzacionalno iznenađenje pogotkom Ibrahima Traorea u 119. minutu meča za epskih 4:3!

Čudesan podvig Slavije, posebno ako imamo u vidu da je Slavija do mesta među osam najboljih u Ligi Evrope došla sa samo četiri stranca u startnih 11 i to ako tu računamo i “njihovog” Slovaka Miroslava Štoha. I još ako znamo da su strelca prvog gola Mišela Ngade-Ngadžuija doveli iz Botošanija za svega 500.000 evra, da je Tomaš Suček proizvod Slavijine škole fudbala, da je Mik van Buren stigao iz Esbjerga kao slobodan igrač, da je Ibrahim Traore, junak trijumfa, pre Slavije igrao za Taborsko i Zlin…

Preko puta fudbalske ale kluba koji je samo ove sezone na pojačanja potrošio 79.250.000 evra. A ovde govorimo o Sevilji, ne nekakvom rasipiniku, već sinonimu za pametno ulaganje. Večeras nije vredelo. Večeras se igralo srcem, a noć je bila takva da danas niko ne bi mogao da parira Slaviji.

Preko puta fudbalske ale kluba koji je samo ove sezone na pojačanja potrošio 79.250.000 evra. A ovde govorimo o Sevilji, ne nekakvom rasipiniku, već sinonimu za pametno ulaganje. Večeras nije vredelo. Večeras se igralo srcem, a noć je bila takva da danas niko ne bi mogao da parira Slaviji.

Valjda su to osetili i fudbalski bogovi, pa su i nagradili domaćine tim pogotkom za 4:3, jer da nije bilo njega Sevilja bi otišla dalje zahvaljujući golu u gostima, pošto je u prvom meču bilo 2:2. Ali svi su ipak mislili da je to samo bilo jedno loše veče Andalužana. Možda malo osionosti, prevelike samouverenosti u sopstveni kvalitet. Svi su mislili da će u Pragu sve biti ispravljeno…

Avaj, izgleda je bilo suđeno da ode u drugom pravcu. Kako drugačije objasniti taj poslednji gol, toliku količinu sreće? Nekoliko prilika imali su gosti da je ispucaju, ali večeras… Večeras je negde bilo zapisano da Slavija mora da prođe. Kao 1991. kad je Augentaler prevario Aumana. Situacija koja se dešava jednom u milijardu slučajeva. Ovu će večno pamtiti u Pragu. I ta reakciju Simona Kjera da sve dočara…

Minuti koji su usledili ne mogu se rečima opisati. Ekspodirala je cela Češka. Španci su u čudu gledali pokušavajući da svare šta se zapravo desilo. Neverovatna noć. Dalo se naslutiti na samom početku, jer već posle 14 minuta je Ngade Ngadžui otvorio goleadu da bi fudbal zatim samo postajao sve kvalitetniji, pa smo počašćeni i za grom Munira El Hadadija koji je rasprao nebo nad Pragom. Bez sumnje gol nedelje.

Ali bila je to samo posekotina u poređenju sa provalijom koja će se otvoriti u trenutku kad se lopta zavrtela u mreži gostujućeg tima… Navijači Slavije žive svoj san. Ovakve utakmice večno traju.

LIGA EVROPE, OSMINA FINALA - REVANŠ MEČEVI:

Četvrtak

Dinamo Kijev - Čelsi 0:5 (0:3) - prvi meč 0:3
/Žiru 5 i 33 i 59, Alonso 45, Odoi 78/

Salcburg - Napoli 3:1 (1:1) - prvi meč 0:3
/Dabur 25, Gulbrandsen 65, Letigeb 90 - Milik 14/

Krasnodar - Valensija 1:1 (0:0) - prvi meč 1:2
/Sulejmanov 85 - Gudeš 90/

Arsenal - Ren 3:0 (2:0) - prvi meč 1:3
/Obamejan 5,72, Mejtlend Najls 15/

Inter – Ajntraht 0:1 (1:0) - prvi meč 0:0
/Jović 6/

Viljareal - Zenit 2:1 (2:1)
/Moreno 29, Baka 47 – Ivanović 91/

Benfika - Dinamo Zagreb 3:0 (1:0, 0:0) - prvi meč 0:1
/Žonas 71,Fero 94, Grimaldo 105 /

Slavija Prag – Sevilja 4:3 (2:2, 1:1)
/Ngade-Ngadžjui 14, Suček 47pen, Van Buren 102, Traore 119 – Ben Jeder 44pen, El Hadadi 54, Vazkez 98/

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar