LE: Čelsi, Napoli i Valensija prvi do 1/4-finala!

Žiru briljirao, pirova pobeda Salcburga, Krasnodar pao u nadoknadi! Fudbaleri Čelsija plasirali su se u četvrtfinale Lige Evrope, pošto su ukupnim rezultatom 8:0 eliminisali Dinamo iz Kijeva.  Perfektni dasa Žiru i patetični Kijevljani - Čelsi petardirao Dinamo! Debakl Ukrajinaca na svom terenu kakav se ne pamti - 0:5 (0:3)! Napoli je, ipak, tim iz Lige šampiona: Rutina i protiv ofanzivno potentnog Salcburga! Na kraju domćin je pobedom stavio tačku na odličnu sezonu u Ligi Evrope – 3:1.  Valensija u 93! Gameiro i Guedeš ukrali slavu Šapiju Sulejmanovu, novoj ruskoj raketi! Slepi miševi prošli u četvrtfinale posle 1:1 u Rusiji.

Fudbal 14.03.2019 | 21:10
LE: Čelsi, Napoli i Valensija prvi do 1/4-finala!
Ekipa Mauricija Sarija slavila je sa ubedljivih 5:0 na gostovanju, a heroj pobede bio je Olivije Žiru, koji je postigao het-trik.

Francuz je strelac za "plavce" bio u šestom, 33. i 59. minutu, jednom se upisao Markos Alonso, kao i Kalum Hadson-Odoi. Dinamo nije imao nikakve šanse i Čelsi je i više nego zasluženo prošao među osam najboljih ekipa u Ligi Evrope.

Lakši trening. Tako se može okarakterisati dvodnevni izlet fudbalera i stručnog štaba Čelsija u Ukrajini, gde je Dinamo usred Kijeva počašćen petardom na oproštaju od Lige Evrope - 5:0 (3:0).

S pola gasa i kombinovanim sastavom Plavci su odradili posao i obezbedili sebi mesto u šeširu za sutrašnji žreb u Nionu, a zašto je ukrajinski vicešampion tako lako pukao sigurno da mnogima nije jasno.

Raspali su se Kijevljani pred Olivijeom Žiruom i lakom konjicom Mauricija Sarija i bili samo nemi posmatrači dok je Francuz het-trikom pokušavao da "kupi" sebi mesto u timu pored neprikosnovenog trenerovog ljubimca Iguaina.

Ujedno, postao je i prvi fudbaler ove sezone u Ligi Evrope koji je dao perfektan het-trik (dakle dao je golove levom, pa desnom nogom i na kraju glavom). Svaka čast.

Pored Žirua, koji je golgeterski pogađao u petom, 33. i 59. minutu u strelce se upisao i Markos Alonso u nadoknadi prvog poluvremena, koji je posle loših partija izgubio mesto u timu, a na radost Emersona Palmijerija.

Ipak, zalaganjem večeras (upisao i asistenciju) Španac je pokazao da se vraća u prepoznatljivu formu i da ga ne treba otpisivati u finišu sezone.

Tačku na trijumf Plavaca stavio je talentovani Kalum Hadson Odoi u 78. minutu na pas Žirua čime je razgalio malobrojne navijače Plavaca koji su ispratili ovo gostovanje u dalekoj Ukrajini.

Dinamo nije pokazao ama baš ništa, a kombinovani sastav Plavaca bez Azara, Iguaina, Žoržinja, Davida Luiza, Pedra, Barklija, Aspilikuete... ispostavio se kao jednako težak kao da su igrali sa najboljima.

Svi kojima je Sari ukazao poverenje bili su sjajni večeras i pokazali da može na njih da se računa u uzbudljivom finišu sezone.

Među osam najboljih našla se i ekipa Valensije, koja je eliminisala Krasnodar, tako što je u 93. minutu postigla pogodak za 1:1. Domaći sastav imao je prolaz dalje, pošto je mladi Sulejmanov postigao evrogol u 85. minutu.

Činilo se da će Krasnodar minimalnim rezultatom eliminisati Valensiju, međutim heroj španskog sastava bio je Gonsalo Gedeš, koji je u 93. minutu savladao golmana i tako spasao tim Marselinja.

Godinama već ulažu ozbiljan novac u prvotimce, godinama već se nekako zaboravlja da najveći deo Krasnodarovih investicija ide u omladinsku školu. Rezultati stižu već neko vreme, samo je danas cela planeta mogla tome da posvedoči. Mogamed-Šapi Sulejmanov, jedan od nekolicine momaka iz klase 1999. koji ove sezone prave prve korake u seniorskom fudbalu, gurnuo je Valensiju na ivicu ponora, ali su Kevin Gameiro i Gonsalo Guedeš ukrali slavu mladom ruskom krilu pošto su u 93. minutu kreirali akciju koja je Slepe miševe poslala među osam najboljih timova Lige Evrope – 1:1 na revanšu u Rusiji.

Sasvim dovoljno da posle 0:0 na Mestalji španski predstavnik ode dalje, iako se učinilo da će Krasnodar prirediti čudo, a Šapi Sulejmanov okupirati sve fudbalske portale. Jer da ovaj 19-godišnjak igra u nekom engleskom, španskom, nemačkom ili italijanskom klubu već bi se o njemu raspredale bajke, govorilo bi se o obeštećnju odm 20.000.000 ili 30.000.000 evra, dovodili bi ga u vezu sa najvećim svetskim klubovima... Ovako, za Šapija su čuli samo retki van Rusije.

Večeras se međutim situacija promenila.

Sulejmanov na terenu od 75. minuta uzbudljivog meča u kome je rezultat komotno mogao da bude i 3:3, a ne 1:1. U tom 75. minutu na semaforu još nule. Šapiju se to nije dopadalo. U 85. minutu projektil sa roglja Valensijinog kaznenog prostor. Neto je samo ukras. Ne postoji odbrambeni mehanizam koji bi zaustavio taj udarac.

Erupcija oduševljenja u Krasnodaru. Valensija tek tada kreće svim silama napred, čini se da je prekasno. Činilo se da će Sulejmanov, koji je u osmini finala već izbacio Bajer iz Leverkuzena golom u 84. minutu, i definitivno potvrditi da je u krugu najtalentovanijih fudbalera planete. On to svakako i jeste, samo što za vrhunski rezultat nije dovoljan talenat. Treba imati i nešto iskustva, a ono Valensiji ne manjka.

Kevin Gameiro je previše lako obišao Kristijana Ramireza, povratna lopta ide ka Gonsalu Guedešu, nisu ga slučajno platiuli 40.000.000 evra. Veliku grešku je prethodno napravio čini nam se Viktor Klaesonkada je na sredini terena izgubio loptu...

Krasnodar je Valensiju imao u šaci. Ali Liga Evrope je takmičenje kao nacrtano za Špance. Timu našegUroša Spajića – odigrao i to sasvim korektno svih 90 minuta u dresu domaćih – sada preostaje da se fokusira na prvenstvo Rusije i pokuša da svrgne Zenit sa liderske pozicije.

Plasman u narednu fazu obezbedila je i ekipa Napolija.

Vicešampion Italije poražen je na gostovanju od Salcburga sa 3:1, međutim ukupnim rezultatom 4:3 plasirali su se u četvrtfinale.

Austrijska ekipa pokazala je zašto je došla do ove runde, međutim ubedljiv poraz na San Paoliju koštao ih je boljeg rezultata.

Golove za Salcburg postigli su Dabur u 25, Gulbrandsen 65. i Lajtgeb u 92. minutu, dok je jedini strelac za Napoli bio Arkadijuš Milik u 14. minutu.

Na Salcburgovu bajku u Ligi Evrope stavljena je tačka. Igrali su se lepog fudbala izabranici Marka Rozea,čak su stigli do utešnog trijumfa nad Napolijem u revanšu, ali je ekipa Karla Anćelotija, ipak, tim iz Lige šampiona. A to nekada zna da ocrta razliku.

Nadali su se u Mocartovom gradu da možda mogu da naprave novo čudo, kao prošle sezone u sudaru sa Lacijom. Nisu uspeli, ali su za kraj odiseje na Starom kontinentu stigli do trijumfa nad vicešampionom Italije – 3:1.  Teško će neko moći bilo šta da prigovori aiustrijskom šampionu. Skupili su snage da posle teškog poraza u Napulju, potom i večerašnjeg pogotka Milika, odigraju do kraja.

Trener Karlo Ančeloti odlučio je da na revanš pošalje vrlo potentnu ofanzivnu postavu. Videli smo Milika, Zelinskog, Mertensa i Kaljehona. Istina, iskusni stručnjak odlučio se da mu u srcu odbrane zaigraju Rumun Kirikeš i mladi Italijan Luperto.

I takva postava Napolija brzo je rešila i najmanju dilemu. Bila je to klasična Napolijeva akcija. Posle izgubljene lopte Lajnera, Ruiz je proigrao Zjelinskog, a posle njegovog centaršuta Arkadijuš Milik je zakucao loptu u mrežu domaćina.

Delovao je u dobrom delu sezone Salcburg kao ofanzivna mašina. Sećate se sigurno i revanša protiv Crvene zvezde, zatim duela sa Lajpcigom i Brižom, kada su brzim kretanjima raznosili odbranu rivala. Ipak, svesni da im se evropsko putešestvije bliži kraju, igrači Salcburga su ostatak meča odigrali rasterećeno.

Izraelac Manus Dabur, novi član španske Sevilje, nastavio je da bilduje ličnu statistiku. Izjednačio je vrlo brzo. Igrao se 25. minut kada je Alan izgubio loptu u opasnoj zoni,  Dabur zalomio Kirikeša i izvršio laganu egzekuciju.

Možda bi Salcburg u ovom dvomeču bio konkurentniji, da je veću minutažu imao Islanđanin Gulbrandsen. Kao u prvom meču u Napulju, sjajni napadač je uneo živost u redove domaćina.

Napoli se u drugom poluvremenu uglavnom koncentrisao na defanzivu. Gosti su bili u kontroli rezultata, i posle  golma pomenutog Gulbrandsena u 65. minutu. Odlično je u tom napadu centrirao Ulmer.

Energično se radovao Marko Roze, možda i poverovao u još tri gola u mreži Napolija. Međutim, to nije bilo realno, iako je domaćin stalno bio u šesnestercu gostiju. Dabur je pogodio stativu, čak je i Lajtgeb postigao treći gol za domaćina. Ipak, je to bila stvr rutine za Napoli.

Liga Evrope, revanš mečevi:

Dinamo Kijev – Čelsi 0:5 (0:3)
(Žiru 6, 33, 59, Alonso 45+1, Hadson-Odoi)

Krasnodar – Valensija 1:1 (1:2)
(Sulejmanov 45 - Gedeš 90+3)

Salcburg – Napoli 3:1 (0:3)
(Dabur 25, Gulbrandsen, Lejtgeb -Milik 14 )

21.00 Arsenal – Ren (1:3)
21.00 Benfika – Dinamo Zagreb (0:1)
21.00 Inter – Ajntraht (0:0)
21.00 Slavija Prag – Sevilja (2:2)
21.00 Viljareal – Zenit (3:1)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar