Priča: Ruinieren...!

Prvo reprezentacija, sad i Bundesliga. . .

Fudbal 16.03.2019 | 23:55
Priča: Ruinieren...!
Englezi su celu deceniju čekali četiri tima u četvrtfinalu i pitali se kako je moguće da im uz sve te silne  timovi poput Reala, Barselone i Bajerna večito dele lekcije. U poslednjih mesec dana situacija se obrnula naopačke, mada je ono što smo videli u mečevima osmine finala Lige šampiona samo posledica trendova koji traju mnogo duže. Nemci nemaju dilemu: posle zlatnih godina krunisanim Bajernovim usponom na evropski tron 2013. i titulom svetskog prvana za Manšaft na Mundijalu 2014, došli su crni dani. Prvi put posle 13 godina Nemci nemaju nijednog predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona.

“Ono što smo saznali u osmini finala Lige šampiona je da je nemački fudbal napravio korak unazad i da mu više nije mesto među najvećim timovima najznačajnijih evropskih takmičenja. Sa osmomesečnim zakašnjenjem videli smo ono što je postalo očigledno još na Mundijalu 2018: zaostajemo“, piše Špigl, dok je senzacionalizmu skloniji Bild još oštriji.

“Nemački fudbal je na međunarodnom nivou druga liga“.

Zajedničko za sve listove je da traže nekakvu reakciju, čak i radikalne reforme. Prosto, Nemci ne tolerišu neuspeh, bar ne kad je fudbal u pitanju. Ono što im je posebno zasmetalo u Bajernovom porazu od Liverpula nije ni sam rezultat, koliko nemoć najvećeg nemačkog kluba da nešto uradi.

“Bez plana, bez hrabrosti“, decidiran je Kiker dodajući da je Liverpul u ovom dvomeču pokazao da je kvalitetniji sastav od Bavaraca i da je zasluženo u osam najboljih na Starom kontinentu.

“Engleski tim je bio brži, agresivniji, bolji sa loptom. Ovakav rezultat na kraju deluje kao logična posledica“.

Najveće kritike je naravno morao da na sebe primi trener Niko Kovač. Kiker se pita da li je i sam šef struke minhenskog kluba poverovao da će promeniti tok utakmice kada je u finišu meča u igru uveoRenata Sančesa? Nije mu pomogao ni izvršni direktor kluba Karl-Hajnc Rumenige kada je posle meča rekao da bi bilo sjajno videti Jirgena Klopa na Bajernovoj klupi.

Nije naravno samo do Kovača. I igrači su zakazali. Oni koji ne bi smeli. Manuela Nojera razvlače na sve strane zbog toga što je dozvolio Sadiju Maneu da ga kod prvog gola okrene kao na ringišpilu. Ocenu pet, a kod Nemaca nema gore, u lokalnom Abendcajtungu dobili su pored Nojera i Rafinja, Frank Riberi i Robert Levandovski, koji je pao na “ultimativnom testu“ protiv Virdžila van Dajka. Njegove otrovne strelice ka Klopu niko mu nije priznao kao opravdanje. Pohvale samo na račun Havija Martineza, koji je “kao izgladneli predator po celom terenu jurio svoj plen – loptu“.

Bild je nešto drugačiji video utakmicu, ali nisu to velike razlike. Peticama su targetirani i Hames Rodrigez(neverovatno velik broj netačnih pasova za tako plemenitog tehničara), Riberi (potpuno bezopasan u protivničkom šesnaestercu) i Levandovski (samo se rvao sa Matipom, već sedmu nokaut utakmicu Lige šampiona bez gola), Martinez je dobio tek četvorku, najbolje su prošli Tijago Alkantara i Serž Gnabri (ako se nešto opasno dešavalo onda je to bilo zbog njega) sa trojkom.

Nije dobro, ali još gore je to što je tek Borusija dobila po tamburi u dvomeču sa Totenhemom, što je Mančester Siti ponižavao Šalke u onih 0:7, što se Hofenhajm nije ni plasirao u nokaut fazu, što je Lajpcig ispao u grupi Lige Evrope, što je Bajer ispao u šesnastini finala od Krasnodara...

“Ispali smo i iz Lige A u Ligi nacija“, podseća Mihael Balak.

“Ovo ne može lepo da se kaže“, dodaje.

Nemci će se naći u situaciji u kojoj su poslednji put bili u sezoni 2003/2004. Tada smo poslednji put gledali četvrtfinala dva evropska takmičenja bez bundesligaša. Posebno bolno za Nemce je to što su poklekli baš pred Englezima. A to što je trenutno najvredniji igrač Bundeslige baš Englez Džejdon Sančo (procenjen na 80.000.000 evra) samo je dodatna šaka soli na otvorenu ranu.

Jedina povoljna okolnost je što je sinoć i Lion ispao, pa Nemci još neku godinu ne moraju da brinu da će im Francuzi oteti četvrto mesto na Uefinoj rang listi, jer bi pad na poziciju broj pet značio samo dva tima direktno u grupnoj fazi Lige šampiona i jedan u kvalifikacijama. Taj scenario je ipak još daleko.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar