Uz Bahovu muziku najbrže do sna

Ako želite da se što uspavate, pre odlaska u krevet slušajte muziku Johana Sebastijana Baha.

Zdravlje 13.03.2019 | 14:17
Uz Bahovu muziku najbrže do sna
AKO želite da se što uspavate, pre odlaska u krevet slušajte muziku Johana Sebastijana Baha. Istraživanje koje su sproveli naučnici sa dva britanska univerziteta (londonskog Goldsmitsa i Univerziteta Šefild) je pokazalo da je ona najdelotovornija u svrhu uspavanke.

U anketi je učestvovalo 650 osoba koje su odgovarale na pitanje koja muzika im pomaže da se uspavaju. Najpopularnija "uspavanka" je bila klasična muzika sa 31,96 odsto zastupljenosti u odgovorima, među kojima su Bahove note bile najpoželjnije. Na drugom mestu je bio rok koji je slušalo 10,82 odsto ispitanika i na kraju pop uz koju se uspavljivalo 7,47 odsto učesnika studije. Najnepopularnija muzika za uspavljivanje je, pokazalo se, hevi-metal.

Posle Baha, "titulu" popularnosti su podelili Ed Širan i Volfgang Amadeus Mocart, zatim Brajan Ino i Frederik Šopen.

- U studiji je uz pojam muzike često korišćen pojam "odvraćanje pažnje". Ispitanici su muziku najčešće povezivali kao sredstvo za odvraćanje od negativnih misli - zaključili su autori studije. - Muzika je opcija mnogima kojima treba pomoć u borbi protiv nesanice, besplatna je, a pritom nema nuspojave.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar