Hrvatska bolja od Srbije u 50. klasiku!

"Delfini" potopljeni – Hrvatska se revanširala Srbiji za poraz u Nišu! Vaterpolo reprezentacija Srbije poražena je od Hrvatske u poslednjem kolu Evropa kupa sa 12:9 (1:0, 4:4, 5:2, 2:3).  Svetski šampion savladao olimpijskog i evropskog u meču bez velikog takmiačrskog značaja.

Ostali sportovi 12.03.2019 | 19:15
Hrvatska bolja od Srbije u 50. klasiku!
Hrvatska se revanširala Srbiji, ali poraz ne boli... Prednost domaćeg terena u Sisku pomogla je Hrvatskoj da se revanšira Srbiji za poraz u Nišu. Sledeći duel, već u aprilu u Zagrebu! 

"Barakude" su se ovako revanširale "delfinima" za poraz u Nišu, međutim kako su se obe selekcije plasirale na Završni turnir, ovaj meč nije imao takmičarski značaj.

Iako je obezbedila plasman u Budimpeštu, selektor Dejan Savić poveo je jak sastav u Sisak, ali je i pored toga naša selekcija doživela poraz.

Utakmica je otvorena prilično neefikasno, videli smo samo jedan pogodak u prvoj četvrtini i to u mreži Srbije. U nastavku borba se rasplamsala, a na pauzu se otišlo sa rezultatom 5:4 za domaćina.

Hrvatska je furiozno krenula treću deonicu, Marko Joković je postigao dva gola i prednost "barakuda" bila je +3, 7:4. Do kraja susreta naša selekcija nije uspela da se vrati Hrvati su mirno priveli utakmicu kraju.

Po dva gola za Srbiju postigli su Dušan Mandić, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović i Filip Filipović, a jedan Milan Aleksić. Kod domaćina najbolji je bio Maro Joković sa četiri gola.

Završni turnir Evropa kupa biće održan u Zagrebu od 5. do 7. aprila, gde će Srbija biti u grupi sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Francuskom.

U novom klasiku svetskog vaterpola i reprizi mnogih bitaka za medalje, Hrvatska je savladala Srbiju 12:9 i donekle popravila bilans i utisak koji je u poslednjih godina ostavljala u duelima sa našim Delfinima. Bio je to jubilarni 50. okršaj dve najveće vaterpolo sile.

U bici za prvo mesto u D grupi Svetske lige, Hrvatska je na svom bazenu u Sisku slomila otpor Srbije boljom igrom u drugom poluvremnu.

Suštinski, prvo mesto ne znači nikakav bitan uspeh pošto su oba tima još ranije obezbedila plasman na F8 turnir Svetske lige koji je na programu od 5. do 7. aprila u Zagrebu. Posle njega sledi F4 turnir u Beogradu na kojem Srbija već ima zagarantovano mesto kao domaćin.

Ipak, iako pobeda u današnjem derbiju nije bila neophodna, igralo se za prestiž i tradiciju. Kao i uvek kada se sastanu dva velika rivala. Oba tima su igrali u skoro najjačim sastavima.

Očekivano, vodila se velika borba. Odbrane su blistale u prvoj četvrtini kada je samo Maro Joković našao put do mreže sa minimalno vođstvo Hrvata. Ali je zato viđena goleada u drugom kavrtalu igre. Hrvati su stigli do dva gola razlike, Srbija ih je jurila golovima Mandića, Mitrovića i Prlainovića, pa se na poluvreme otišlo sa 5:4 za Hrvatsku.

A onda je naišao najbolji period igre domaćih. Sjajni Jokovič je vezao dva gola, doneo Hrvatskoj 7:4, a posle gola Mitrovića su Vukićević i Macan podigli na nedostižnih 9:5. Uspela je Srbija u poslednjoj deonici igre da stegne odrbanu, Aleksić, Mandić i Filipović su opustili ruku i ublažili poraz.

Nijedna utakmica nije nevažna, pa čak i kada nema rezultatski značaj.

Takve prirode bio je i susret Hrvatske i Srbije u Sisku, u okviru Evropa kupa, gde je Dejan Savić poveo najjači tim i istakao da su dueli sa komšijama posebni i zbog tradicije, iako su obe selekcije i pred duela obezbedile plasman na završni turnir Evropa kupa.

Motivisanija Hrvatska iskoristila je prednost domaćeg terena i revanširala nam se za poraz u Nišu, koristeći našu slabu igru posebno tokom treće deonice.

Završni turnir Evropa kupa biće održan u Zagrebu od 5. do 7. aprila, gde će Srbija biti baš u grupi sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Francuskom i važno je zbog plasmana u Svetsku ligu, ali "delfini" će na njemu već svakako učestvovati jer je Srbija domaćin.

Pred oko 800 gledalaca u Sisku:

Hrvatska - Srbija 12:9 (1:0, 4:4, 5:2, 2:3)

Naši vaterpolisti su loše ušli u meč i pomalo "uspavano" rešavali situacije kada imamo igrača više u bazenu, tako da je tek iz sedmog puta ta brojčana prednost i iskorištena.

Tek u drugoj deonici...

U njoj se "rasplesao" Maro Joković koji je vukao napad Hrvatske dok je Srbija konstatno bila u zaostatku od jednog ili dva gola, da bi ta razlika narasla tokom odlične treće deonice za "barakude" koji su koristili greške naše odbrane.

Bilo je i individualnih poteza koji su "kumovali" golovima Hrvatske, otvorenih kontri, srećnih okolnosti i isto tako maestralnih poteza vaterpolista Ivice Tucka.

S obzirom na to da su Hrvati u poslednju četvrtinu ušli sa visokom prednošću (10:6), koju su golom Marka Macana na njenom startu povećali na najviših pet razlike, bilo je jasno da je Srbiji ostalo da igra za ublažavanje poraza. I tako je i bilo...

Po dva gola u našem timu dali su Stefan Mitrović, Andrija Prlainović, FIlip Filipović i Dušan Mandić, dok je Milan Aleksić dodao jedan.

Kod Hrvatske je prednjačio Maro Joković sa četiri pogotka, po dva su dali Marko Macan i Ante Vukićević, dok su se još četvorica upisala u strelce (Andro Bušlje, Miloš Lovre, Josip Vrlić, Havijer Garsija).

Nema sumnje, čeka nas uzbudljiv okršaj za dva meseca u Zagrebu!

HRVATSKA: Bijač, Macan 2, Fatović, Lončar, Joković 4, Buljubašić, Vukičević 2 Bušlje 1, Miloš 1, Vrlić 1, Šetka, Garsija 1 , Marcelić. Selektor: Tucak.

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić 2, Rašović, Ranđelović, Ćuk, D.Pijetlović, Vico, Aleksić 1, Jakšić, Filipović 2, Prlainović 2, S.Mitrović 2, B.Mitrović. Selektor: Savić

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar