Sutra počinje vaskršnji post

Za pravoslavne vjernike sutra počinje višenedjeljni veliki Vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 28. aprila.

Republika Srpska 10.03.2019 | 09:07
Sutra počinje vaskršnji post
Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, kojeg pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva. 

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.

Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Skeptik

10.03.2019 08:31

Sad kad narod navali na čips, smoki, kikiriki, slatke pite...Pokazalo se da za vrijeme posta ljudi jedu kudikamo više, debljaju se. Ali je izgleda najbitnije da se samo ne jede meso. Sve ostalo ide, i alkohol, i cole, i konzerve ribe, grickalice....A i sam post, neko posti samo srijedom, neko samo petkom, neko samo srijedom i petkom...A da li političari poste? Čisto sumnjam da Burle posti ... A da nw govorimo o tome kako se za vrijeme posta treba uzdržavati od grijeha, prevare, krađe...

ODGOVORITE
Name

Od 1992

10.03.2019 11:15

Narod posti ovi kradu.Uvijek isto...

Name

Re:

10.03.2019 12:02

Бурле у себи има толико немира, да нема шансе да одстоји читаву Литургију, него у пратњи камера долети на крају, усликају га у навалном реду и то је за њега то. Причешће је непознат појам за такве. Жуја никада није ни виђена у цркви, а јасно је и зашто. Кад се све сабере, политика и побожност врло тешко иду једно с другим. Скоро никако.

Name

Časni Post

10.03.2019 09:52

Se posti na ulju ( riba se jede samo dva ili tri puta- na Blagovijesti, na Cvijete, i na Lazarevu subotu ko Slavi, ili ako ste kod nekog na Slavi). Naravno, prije Pričešća, cijele nedelje se posti na vodi!

ODGOVORITE
Name

Petar

10.03.2019 11:12

Post je umjerenost u hrani i piću i još što je važnije u ponašanju. Nije toliko bitno ni šta jedemo nego koliko jer je Sveti Ilija postio u pustinji na "komadiću" mesa koji mu je gavran donosio a ne na "ovalu" mesa, važno je biti umjeren u svemu i najvažnije je biti ČOVJEK, a grijeh ne ulazi kroz usta nego iz usta.

ODGOVORITE
Name

007

10.03.2019 15:53

Ni post ne može proći bez politike.

ODGOVORITE
Name

Eto da znaš!

10.03.2019 19:45

Ko posti mora se uzdržavati od svega što ne spada u njega.