Za stipendije 60.000 maraka

Za stipendiranje osamdeset i tri studenta iz budžeta opština Srbac biće izdvojeno šezdeset hiljada konvertibilnih maraka. Predstavnici lokalne uprave danas su upriličili potpisivanje ugovora sa studentima za korišćenje stipendija za školsku 2018/19. godinu.

Republika Srpska 09.03.2019 | 15:48
Za stipendije 60.000 maraka
Stipendije će dobiti pet studenata iz porodica socijalnog statusa. U ovu kategoriju spadaju i djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, te studenti bez roditeljskog staranja i djeca čiji su roditelji korisnici stalne novčane pomoći.



Obezbjedjene su i četiri stipendije za studente na master i postdiplomskim studijima, kojima će se jednokratno isplatiti po 600 konvertibilnih maraka.  Pored toga, stipendije će dobiti 49 studenata visokoškolskih ustanova koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije, kao i 22 studenta  koji nisu obuhvaćeni  finansiranjem iz budžeta RS. Stipendije će se isplaćivati u šest rata po 100 KM.  Isti iznos odobren je za dva studenta „vukovca“  i jednog  učenika generacije u Centru srednjih škola „Petar Kočić“ u 2018. godini.



Stefan Žujić je na prvoj godini Mašinskog fakulteta u Banja Luci“. Bio je „vukovac“ i tvrdi da je stipendija dobro došla, jer živimo u dosta teškim ekonomskim uslovima.

„Koliko-toliko će olakšati kućni budžet kod plaćanja stanarine i svega onog što je potrebno za nastavu“, kaže Stefan. Sličnog mišljenja su i mnoge njegove kolege.

Mirjana Milašinović, dijete poginulog borca, je na četvrtoj godini Pravnog fakulteta i već razmišlja šta nakon fakulteta.

„Nadam se da ću nakon završeka obrazovanja dobiti zaposlenje i nastaviti usavršavanje u svojoj zemlji. O odlasku nisam razmišljala“, kaže Mirjana.

Za razliku od Mirjane, neki studenti, svjesni problema oko zapošljavanja, kažu da će čim završe školovanje, krenuti u bijeli svijet za boljim životom.

„Nadam se da za odlaskom neće biti potrebe. Očekujem da će se stanje i kod nas popraviti i da će se otvarati radna mjesta, a plate biti dovoljne za život i formiranje porodice. Ukoliko se to ne desi, nema drugog rješenja već  ići vani“, razmišlja budući ekonomista, koji nije želio da mu pomenemo ime.

„Žalosno je što već sad moramo razmišljati o odlasku iz svoje zemlje, jer ne postoje uslovi  da se zaposlimo i primjenimo stečeno znanje za brži razvoj i lokalne zajednice i države. Dobro  je što nam pomažu da se školujemo, ali nije dobro što mlade i obrazovane ljude „izvozimo“, nažalost, mnoge bespovratno“,  kažu budući srbački  „akademci“.  

(BN/S.K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

baja

09.03.2019 17:32

Blago Srpcu sa ovolikim strucnjacima.

ODGOVORITE
Name

rokky

10.03.2019 08:14

Kako to razmisljaju neki studenti , uzeti pare za stipendije pa nakon zavrsetka studija naguliti u bijeli svijet po posao. Gospodo studenti drzava vas finansira da svojim znanjem nakon studija budete stub razvoja iste ove drzave od koje uzimate pare za studije.

ODGOVORITE