Mljekari bilježe dobre rezultate

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio danas u Gradišci da je mljekarski sektor u Srpskoj stabilan i bilježi povećanje proizvodnje mlijeka u odnosu na prethodne godine.

Republika Srpska 09.03.2019 | 12:53
Mljekari bilježe dobre rezultate
"Prošle godine u Republici Srpskoj je proizvedeno oko 340 miliona litara mlijeka, a povećen je i otkup. Tokom 2018. godine je otkupljeno oko 117 miliona litara, što je više u odnosu na 2017. i 2016. godinu", rekao je Pašalić nakon što je posjetio farmu "Hotić" u Gradišci.

On je rekao da u mljekarstvu nema većih problema sa proizvodnjom i otkupom, ali da bi u narednom periodu trebalo raditi na rješavanju problema nedostatka zemljišta koje se poljoprivrednicima dodjeljuje u zakup ili na koncesiju.

Pašalić je naveo da je Ministarstvo početkom ove godine obezbijedilo dodatnih 500 hektara zemljišta koje će biti na raspolaganju opštini Gradiška, koja to zemljišta može da dodijeli poljoprivrednicima u zakup.

On je istakao da je o zakupu zemljišta u nekoliko navrata razgovarao sa načelnikom opštine Gradiška Zoranom Adžićem, te da je dogovoreno da se taj posao intenzivira, kako bi se do početka sjetve obezbijedile dovoljne površine zemljišta za poljoprivredne proizvođače.

Pašalić je naglasio da cijenu mlijeka diktira tržište, ali da uvijek ima prostora za dogovor proizvođača i otkupljivača.

"Za ovu godinu je umanjena premija za mlijeko sa 30 na 25 feninga po litru, ali to ne bi trebalo da se značajno odrazi na mljekarsku proizvodnju. Mljekari bi trebalo da razgovaraju sa otkupljivačima, jer imamo nekoliko otkupljivača u BiH i proizvođači mogu da prodaju mlijeko onima koji im daju najbolju cijenu", naveo je Pašalić.

Jedan od vlasnika porodične farme "Hotić" u Žeravici kod Gradiške Nedžad Hotić rekao je da im je najveći problem nedostatak zemljišta u zakupu, zbog čega ne mogu da ostvare podsticaj za regresirano gorivo.

Hotić je rekao da sa otkupnom cijenom mijeka nisu zadovoljni, jer je okruženju ona veća za oko pet feninga u odnosu na cijenu po kojoj isporučuju svoje mlijeko Mljekari u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da na farmi ima oko 200 grla, od kojih je trenutno oko 70 krava u procesu muže i daju do 2.000 litara mlijeka dnevno.

Hotić je istakao da su planirali povećati obim proizvodnje, ali da to isključivo zavisi od rješavanja problema nedostatka zemljišta.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da je sa ministrom Pašalićem dogovoreno da Ministarstvo u ovoj godini intenzivnije radi na rješavanju navedenih problema mljekarskog sektora u Srpskoj.

Usorac je dodao da je obećano i da će premija za mlijeko za tri posljednja mjeseca prošle godine biti isplaćena tokom ovog mjeseca i početkom aprila.

Pašalić će posjetiti danas i farme muznih krava "Arsenić" u Kozarskoj Dubici i "Škundrić" u Prijedoru.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Dr

09.03.2019 11:57

Naravno kada Šarović radi kako treba. Za razliku od vas koji se hvalite tuđim perjem.

ODGOVORITE
Name

re

09.03.2019 13:59

Nije loše,litar izvoza,dva uvoza.

Name

...

09.03.2019 13:35

Увози се сирово млијеко из ЕУ, па га мљекаре књиже као да је откупљено од домаћих произвођача. Онда добијају премију, коју задрже за себе. То је права истина.

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2019 19:23

Bas si bistar majke mi...

Name

Re: Re

09.03.2019 23:12

Реплика ти је врхунска! Још само да објасниш шта си мислио рећи, ако ти мозак ради даље од пола реченице?

Name

Vuper

09.03.2019 17:47

kad je takobrižan nek u Topli ode na farmu i vrati silnu zemlju da narod radi. Nemojte se samo brinuti sve propade gde sevlast umeša

ODGOVORITE
Name

Farmland

09.03.2019 18:05

...i na farmlandu je rekordna proizvodnja,opranih para i majdana iskopanih poljop.zemljista za nasipe autoputa a o krepalim kravama oboljelih od najgorih zaraznih bolesti koje su pojeli gradjani BL

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.03.2019 20:22

Lijepo bogami! Sa 0.30 KM na 0.25 KM po litru. Ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom mlijeka ionako "plesu sa nulom", a nakon smanjena subvencija docice do smanjenja broja farmera, zatvaranja farmi i otpustanja radnika na farmama. Poljoprivreda nazalost postaje privilegija najvecih farmera. To ce se odraziti i na dodatno odumiranje sela i odlaska naroda u gradove, a zatim u inostranstvo. U EU subvencije za mlijeko su velike, dok u Svajcarskoj jos vece. Kad ih drzava imalo zakine, oni prosipaju mlijeko po gradskim trgovima, dok kod nas ne moze drzava da nas zakine, koliko narod moze da cuti na nepravdu, kao da vlast od vanzemaljaca otima, a ne iz dzepa. Znaci dostignuto pravo, a ne obecano! I to otimaju! Katastrofa! Cisto da dignes ruke od svega, posaljes nadlezne u 3 lijepe i odes vani! Nema ovdje zivota! Ovdje vlast zakine te bez pardona i ti se jebi sto si se ikada decenijama bavio poljoprivredom! Boli vlast briga. Vlast gleda samo svoj interes i radi na depopulaciji stanovnistva i to nesumnjivo uspjesno.

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

09.03.2019 23:02

Ovo je da ne povjeruješ Pašalić kaže da nam je bolje živjeti sa premijom od 25 feninga nego sa30. Prošle godine kad su uveli akcize na gorivo Željka kaževeliki dio tih sredstava će ići na poljoprivredu evo sad su to i ostvarili.Velikim nazovi farmerima su nešto obećali za uzvrat da ćute ali kad nestane nas manji otiće i oni samo su nepismeni da to primjete.Premije su bile veće 2000god. nego sada iako to neće da priznaju sve je poskupjelo struja gorivo jedno od skuplji u evropi a kad se uzme kvaliteta i najskuplje , a premije umanjili sad bi i mljekare trebale smanjiti otkupnu cjenu da zaokruže teror nad mljekarima. Mene jedinoveseli što je sad dojčinović -namjerno malim slovom napisano presretan što su nama umanjili premije zašto se on godinama zalaže. Epa napred samo izvolite da vidimo doklenćete.