Kako da prepoznate moždani udar

Moždani udar je drugi vodeći uzrok smrti na svetu. Postoje različite vrste moždanih udara i dužina oporavka zavisi od težine napada. Što pre neko dobije pomoć, manje će biti oštećen mozak.

Zdravlje 09.03.2019 | 08:09
Kako da prepoznate moždani udar
Šta je moždani udar?

To je stanje do koga dolazi kada se prekine dotok krvi u mozak. Nemogućnost da ključni hranljivi sastojci i kiseonik dođu do mozga uzrokuje ozbiljna oštećenja moždanih ćelija, što može narušiti govor osobe, kretanje i misaoni tok, prenosi Independent.

Postoje tri vrste moždanog udara.

- Ishemijski koji su najčešći i javljaju se kada arteriju koja dovodi krv u mozak blokira krvni ugrušak. Krvni ugrušci se obično formiraju u oblastima gde se arterije vremenom sužavaju zbog nakupljanja masnih naslaga. Taj proces je poznat kao ateroskleroza.

- Hemoragijski udari se dešavaju kada postoji krvarenje u mozgu ili oko mozga uzrokovano pucanjem krvnih sudova.

- Treći tip je mini-moždani udar, koji je uzrokovan kratkim smanjenjem dotoka krvi u deo mozga. Ove vrste šlogova ne bi trebalo da izazovu trajno oštećenje mozga, a većina simptoma trebalo bi da prođe u roku od 24 sata.

Simptomi:

Lice – Jedna strana lica može da “padne”, osoba možda neće moći da se osmehne, ili su im usta ili oči možda "pale".

Ruke - Osoba sa sumnjom na moždani udar možda neće moći da podigne obe ruke i zadrži ih zbog slabosti ili ukočenosti u jednoj ruci.

Govor - Njihov govor može biti nejasan ili iskrivljen, ili osoba možda uopšte ne može da govori bez obzira na to što se čini da je budna.

Vreme - vreme je da odmah pozovete pomoć ako primetite bilo koji od ovih znakova ili simptoma.

Šta posle udara?

Oporavak od moždanog udara varira u zavisnosti od toga koliko oštećenja mozak ima. Neki ljudi će se brzo oporaviti, ali drugima će trebati dugoročna pomoć niza specijalista. Nakon moždanog udara, kognitivne funkcije osobe (komunikacija, orijentacija, pamćenje i koncentracija) mogu biti ozbiljno ugrožene.

Moždani udar takođe može izazvati slabost u telu i, u nekim slučajevima, paralizu. Kao posledice mogu se javiti i problemi sa vidom, problemi sa bešikom, teškoće sa gutanjem, problemi mentalnog zdravlja, kao što su depresija i anksioznost.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar