Osmomartovska ženska prava

Solidarno protiv institucionalnog nasilja prema ženama – glavna je parola pod kojom su prošetale žene u Banjaluci. Želimo bolje uslove rada, poštovanje naših reproduktivnih prava, bolji položaj žena u društvu, jednake plate i ravnopravnost, a najveći problem koji mora da se riješi kroz institucije je problem nasilja u porodici – zajedničke su poruke učesnica banjalučkog osmomartovskog marša koji se već osmu godinu organizuje u Banjaluci.

Republika Srpska 08.03.2019 | 16:12
Osmomartovska ženska prava
"I kada se neka žena odluči da prijavi nasilje u proodici, ona doživljava institucionalnu diskriminaciju. Pitanja poput da li si bila prikladno obučena ili šta si radila sama s djetetom na Trgu, diskriminatorska su", poručuje Milica Pralica, aktivistkinja Udruženja građana „Oštra nula“ 

 Učesnice osmomartovskog marša su prošetale od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Trga Krajine, uzvikujući i parole "Pravda za Davida" i "Pravda za majku Suzanu". Simbolično su od svojih parola, napravile srce na Trgu Krajine u Banjaluci, podsjećajući na ubistvo dvadesetjednogodišnjeg studenta Davida Dragičevića.

Sve je bilo propraćeno budnim okom pojačanih policijskih snaga.

Žene u politici su jedva vidljive i mora se raditi na povećanju njihovog broja na političkoj sceni Republike Srpske – poručili su predstavnici PDP –a koji su dijelili cvijeće svim ženama na Trgu Krajine u Banjaluci.

"Pripremamo niz zakona koje ćemo u narednom periodu predložiti kako bi se poboljšao položaj žena na političkoj scceni.", rekla je Dijana Ješić, predsjednica Foruma žena PDP Banja Luka.

 Položaj žena se jeste poboljšao u odnosu na neka davna vremena, ali i dalje nismo ravnopravne sa muškarcima u svakom smislu te riječi – poručuju žene.

Ovogodišnji Dan žena je protekao uobičajeno, uz nešto veće gužve u prodavnicama i cvijeće na ulicama.

Ipak, ženama u centru Banjaluke koje su prodavale cvijeće i koje su morale radno da provedu 8. mart, stigla je čestitka od gradske uprave u vidu Komunalne policije.

Iako su svi prodavci cvijeća imali dozvole za prodaju u centru grada, pripadnici Komunalne policije su ih pomjerali na banjalučku tržnicu umjesto da budu, tradicionalno, na Trgu Krajine.



BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

kengur

08.03.2019 15:16

kakva zenska prava za8mart i kakva slavlja kadase sada slavi po stranackim klubovima to nije nikakav 8mart preratase slavijo po firmama tadaje bijo praznik a ne sada

ODGOVORITE
Name

Dh

08.03.2019 15:17

PODRSKA.ZENAMA.PRAVDA.I.ZAKON.PROTIV.NASILJA.ZLOSTAVLJANJA

ODGOVORITE
Name

Arhandjelo

08.03.2019 15:56

SUZANA JE I ZENA I MAJKA!!!!! UBICE OPROSTA VAM NEMA!!!!! PRAVDA ZA NASEG DAVIDA I IDEMO DO KRAJA DAVORE

ODGOVORITE
Name

...

08.03.2019 16:40

У јавним институцијама ни један мушкарац није чистач, а у комуналним фирмама ни једне жене чистачице. Рудници, грађевинарство, шумарство, ватрогасци... Хоће ли жене равноправност баш у свим областима живота или само оно што њима годи?!

ODGOVORITE
Name

Dragi

08.03.2019 17:10

Rudonja je zgazio sva prava i muška i ženska ako nisu simpatizeri ZLOĆUDNOG SNSDa

ODGOVORITE
Name

Direkt

08.03.2019 17:13

Policija je tu da nas podsjeti u kakvom drustvu danas zivimo, dok kriminalci kolo vode i opljackase drzavu.

ODGOVORITE
Name

Kant

08.03.2019 17:47

Zenska reproduktivna prava...feminizam... U svim drustvima gdje se da vise prava zenama, natalitet pada ili je negativan. I obrnuto. Znam da zvuci sovinisticki, ali je istina. S druge strane, naucna je cinjenica da muskarci proizvode manje spermatozoida. Nista ne tvrdim ili ne zagovaram, samo konstatujem. Sad se malo zamislite.

ODGOVORITE
Name

Prijedorcanin

08.03.2019 19:45

Zdravo drustvo zavisi od zdrave,postene,moralne i cestite zene.Sta nam zapad uradi od zena.