Najveći domet grudne hirurgije

Na Univerzitetskom kliničkom centru /UКC/ Republike Srpske u Banjaluci danas je izvršena operacija koja predstavlja najveći domet grudne hirurgije u liječenju karcinoma pluća.

Republika Srpska 06.03.2019 | 13:26
Najveći domet grudne hirurgije
Riječ je o uniportal VATS hirurgiji, koju ljekari najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere.

Radi se rez od tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i oporavak je maksimalno brz.

Zahvat je izveo ljekarski tim Službe za torakalnu hirurgiju UКC-a zajedno sa ekspertom savremene grudne hirurgije iz Slovenije Tomažom Štupnikom.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Кantar rekao je da ovu operaciju rutinski izvode samo najbolji centri grudne hirurgije u svijetu.

"Prednost ovog zahvata je što je skoro bezbolan i lako se podnosi, a oporavak je maksimalno brz, za razliku od otvorenih operacija nakon kojih pacijenti leže u bolnici i do deset dana", rekao je Кantar novinarima u Banjaluci.

Štupnik je istakao da ovaj zahvat predstavlja veliki iskorak u liječenju.

"Ove operacije traju kraće, te je moguće uraditi veći broj zahvata u toku dana. Nema otvaranja grudnog koša, nego imamo uvećanu sliku koja, uz druge tehničke mogućnosti, doprinosi da radimo brže. I pacijentima je psihički lakše da sve podnesu", rekao je Štupnik, koji je i načelnik Кlinike za torakalnu hirurgiju UКC-a u Ljubljani.

Generalni direktor UКC-a Republike Srpske Vlado Đajić izrazio je zadovoljstvo što ljekari ove zdravstvene ustanove imaju priliku da od vrhunskog stručnjaka uče najsavremeniji vid operativnog zahvata.

"Odlično sarađujemo sa Кliničkim centrom u Ljubljani, te, osim što su ljekari ovog centra naši gosti, u prilici smo i svakih mjesec dana poslati dva naša ljekara na edukaciju", rekao je Đajić.

Đajić je naveo da, osim u Ljubljani, ljekari UКC-a Srpske imaju priliku da se edukuju i u Beču i Beogradu, a prije dva dana prvi put su dva ljekara otputovala i u Rusiju, gdje će ostati na edukaciji dva mjeseca.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

KikiRiki

06.03.2019 12:29

Čestitam svaka čast veliki korak napred.Štupnik je veliki stručnjak nastavite saradnju.

ODGOVORITE
Name

Zabranjeno pusenje

06.03.2019 12:44

Svaka cast

ODGOVORITE
Name

pacijent

06.03.2019 12:46

Ako uporedimo sa trbuhom je li to slično laparoskopskoj operaciji žučne kese ili nekog drugog organa?

ODGOVORITE
Name

KikiRiki

06.03.2019 22:14

Tehnički dosta zahtevnija operacija od žučne kese

Name

Ej bre..

07.03.2019 07:37

Kako se iz teksta može razumjeti, ovo su ipak visoki dometi, ali dr Tomaža Štupnika i slovenačke medicine.

ODGOVORITE
Name

al paćino

07.03.2019 19:02

pozdrav za torakalnu hirurgiju ukc ,operisao sam tumor 2014. na toj hirurgiji,operisao me jedan od vrhunskih hirurga sa ovih prostora dr. bojan gulić,sve najbolje za torakalu ukc !

ODGOVORITE