Kraljevska porodica kreće u obračun na društvenim mrežama

Britanska kraljevska porodica je objavila smernice namenjene korisnicima društvenih mreža, kojima najavljuje da će biti blokirani svi korisnici koji ostavljaju uvredljive poruke ili pogrdne komentare na njihovim zvaničnim portalima.

Zabava 05.03.2019 | 08:46
Kraljevska porodica kreće u obračun na društvenim mrežama
Poruke na portalima Klarens hausa, Kensington i Bakingemske palate biće skrivene, izbrisane ili prijavljene policiji, kažu nova pravila ukoliko budu uvredljive ili pogrdne.

Pored objavljivanja smernica dati su i izveštaji o porastu zlouporeba na društvenim mrežama posebno usmerenih na vojvotkinje od Kembridža i Saseksa. 

Nijeda od njih nema lični nalog na društvenim mrežama. Megan Markl je zatvorila sve svoje naloge prošle godine, pre no što se udala za princa Harija.

U decembru 2017. godine, neposredno po objavljivanju veridbe, Megan Markl je na Instagramu imala 1,9 miliona pratilaca i više od 350.000 na Tviteru. Njena Fejsbukstranica je imala skoro 800.000 „lajkova“.

Nova pravila zahtevaju da komentari na društvenim mrežama ne mogu da sadrže „spamove“, u njima se ne mogu iznositi klevete na račun bilo koje osobe, lažne informacije, opsceni, uvredljivi, preteći i pogrdni komentari, niti mogu sadržavati seksualno eksplicitan materijal ili nasilje.

Uz to se dodaje da će biti uklonjeni i svi komentari koji promovišu diskriminaciju po osnovu rasne, rodne, religijske, nacionalne, lične i seksualne orijentacije ili uzrasta.

Kraljevska porodica je saopštila da su smernice uvedene kako bi se održalo „bezbedno okruženje“ na portalima ova tri domaćinsta i pozvala je korisnike da pokažu „pristojnost, ljubaznost i poštovanje“.

Zvanični nalog na Tviteru vojvode i vojvotkinje od Kembridža i vojvode i vojvotkinje od Saseksa i njihove Kraljevske fondacije ima skoro 1,7 miliona pratilaca, dok na nalogu na Instagramu ima 7,1 miliona.

Kraljevska porodica ima 3,8 miliona pratilaca na nalogu na Tviteru i 4,5 miliona na Instagramu, a na Fejsbuk stranici ima 4,8 miliona lajkova, dok Klarens haus ima 812,000 na Tviteru i 624,000 na Instagramu.

Vojvoda od Kembridža je bio istaknuti borac protiv internet zlostavljanja i od ranije je optuživao društvene medije da su neodlučni u obračunu sa maltretiranjem na internetu, lažnim vestima i govorom mržnje.

RTS
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar