Najbolji film "Zelena knjiga"

Dodjelu nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke, koja je prošle noći održana u Los Anđelesu, obilježili su kao najbolji film “Zelena knjiga”, u režiji Pitera Farela, i meksički reditelj Alfonso Kuaron sa tri Oskrara – za najbolju režiju, strani film i fotografiju.  

Zabava 25.02.2019 | 09:20
Najbolji film "Zelena knjiga"
– Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nježnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje – istakli su producenti filma “Zelena karta” Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga.

U televizijskom prenosu iz Los Anđelesa koji je obišao planetu pravi pobjednik je meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je dobio Oskare za režiju filma “Roma”, najbolji strani film i fotografiju.

Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za svoju ulogu u filmu “Miljenica” koji je 22. februara otvorio Fest.

– Nadam se da moja djeca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo – kroz suze i osmijeh se našalila Engleskinja.

Dodjelu oskara u Dolbi teatru obilježio je duet Lejdi Gage i Bredli Kupera koji su uživo izveli baladu “Shallow” iz ostvarenja “Zvezda je rođena”, kojoj je pripala nagrada za najbolju pjesmu.



Ostvarenje “Zelena knjiga” može se pohvaliti najboljim originalnim scenarijom koji su zajednički napisali Nik Velalosa, Brajan Kari i Piter Fareli. 

Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film “Crni klanovac”.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – “Koža”.

Prvi Oskar za “Zelenu knjigu” na sinoćnoj ceremoniji podigao je Maharšala Ali u kategoriji sporedni glumac, dok je najbolja sporedna glumica prema mišljenju članova Akademije za film i nauku je Redžini King za sporednu glumicu u ostvarenju “If Beale Street Could Talk”.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju “Crni Panter”, a film “Roma” Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

“Spajdermen: Novi svijet” najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao.

Najbolji dokumentarac je “Free Solo”, a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film “Crni panter”.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar