U Mačvi i Semberiji velika tuga zbog smrti Šaulića

O Šauliću govore njegovi rođaci, poštovaoci i poznanici iz šabačke mahale, koji žive u Ulici Avde Karabegovića: Da nije pevao, bio bi kralj fudbala.

Zabava 18.02.2019 | 11:45
U Mačvi i Semberiji velika tuga zbog smrti Šaulića
DA nije bio kralj muzike, bio bi kralj fudbala. Rođen je da bude veliki, i to je i bio, ne samo za života, već će ostati za sva vremena.

Ovako o Šabanu Šauliću govore njegovi rođaci, poštovaoci i poznanici iz šabačke mahale, koji žive u Ulici Avde Karabegovića, gde je rođen i odakle se otisnuo u zvezdane estradne vode pevač jedinstvenog glasa. Opšta tuga je ne samo u Šapcu, već i u Loznici i Krupnju, gde tamošnji meštani smatraju Šaleta za rod rođeni. Tužni su i njegovi prijatelji na levoj obali Drine, u Bijeljini i Semberiji, odakle je Šabanova majka Ilduza Demirović, gde je pevač proveo dobar deo detinjstva.

- Šabanova majka je divno pevala i ona ga je praktično uvela u najlepše tajne narodne muzike - priča Zane Šaulić, Šabanov rođak koji živi u Loznici i odbornik je u Skupštini grada. - Na majku je povukao dobar glas, a otac Huso nije žalio ni rada ni para da ga vodi po vašarima, kako bi mogao da sluša tada popularne pevače, ali i da pokaže svoj raskošni talenat. Veliku ulogu u njegovom umetničkom radu imao je i stric Alija, legendarni šabački sportista, boem i bard. Nema ko nije voleo Šabana, to je čovek koji nije imao neprijatelje.

Zane nam otkriva i da je Šaban, jedno vreme, pre više od četiri decenije, živeo u Loznici, gde ima dosta rodbine i prijatelja. Bio je vitez na fudbalskom terenu kao leva polutka FK Polet. Pravio je čarolije na terenu, a kasnije je nastavio vrsnu igru i u šabačkoj Mačvi. Smešila mu se briljantna fudbalska karijera, ali je presudila ljudbav ka pesmi i muzici. Koliko Lozničani vole Šabana, videlo se i prošle godine na sahrani Sinana Sakića, kada su mnogi prilazili s najvećim poštovanjem i radošću samo da Šabanu pruže ruku.

Stariji Šapčani živo se sećaju prvih Šabanovih nastupa u mahali, a posebno u kultnoj kafani "Kod Lile". Tadašnji noćni život "malog Pariza" završavao se isključivo u mahali, gde se sedamdesetih godina lumpovalo do zore.

- Bilo je nepisano pravilo da ko prođe i kao pevač i kao mangup u kafani "Kod Lile", računa da je kadar da uspe bilo gde i bilo kad - svedočio je književnik Dragiša Penjin.

- A Šaban je jedan od onih koji su iz te kafane otišli u umetničke visine.

Šabanova karijera, kao i većine estradnih zvezda bivše Jugoslavije, počela je nastupima na čuvenom Šabačkom malogospojinskom vašaru. A Šaban je jedinstven i po tome što je dugo, i nakon što je postao popularan, za Malu gospojinu dolazio u rodni grad.

Na vest o tragediji, njegova sestra Sarajka, koja živi u Šapcu, otputovala je u Beograd, a sa njom je i troje dece. Vaspitani su patrijarhalno i uvek su sa ujakom bili kao jedna kuća.

- Kao što je voleo oca i majku tako je voleo i sve članove porodice, rođake, prijatelje, negujući i svoju porodicu u tom duhu, na šta je bio ponosan - pričaju poznanici velikog pevača. 

RASPEVANI DEMIROVIĆI

STARIJI Bijeljinci pamte kako su lepe glasove imali članovi porodice Demirović, iz koje je Šabanova majka Ilduza. Nije ni čudo što je ta kuća dala velike pevače kao što su Šaban Šaulić i Hasan Dudić, čije su majke rođene sestre.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar