Eskrou račun za javnu potrošnju

Račun posebnih namjena, poznatiji kao „eskrou račun“, prvenstveno je bio namijenjen za to da se sredstva od prodaje državne imovine preusmjeravaju u razvoj privrede. Međutim, od 2007. godine mnogi upozoravaju da se ta sredstva troše nenamjenski i netransparentno. Vlast je upozorenja ignorisala, pa danas od preko milijardu i po maraka, na „eskrou računu“ nije ostalo skoro ništa.

Republika Srpska 16.02.2019 | 18:35
Eskrou račun za javnu potrošnju
Novac prikupljen na poseban račun od sukcesije i privatizacije državne imovine je nesebično trošen, a o vraćanju novca na eksrou račun niko nije razmišljao. Posljedica je da je na eskrou računu nakon 12 godina ostalo manje od tri procenta sredstava iz 2007. godine.

„2007. godine je na ovom računu bilo oko milijardu i po konvertibilnih maraka, od čega više od 1,2 milijarde od prodaje 'Telekoma Srpske' i čak 240 miliona maraka od prodaje naftne industrije Republike Srpske. Trenutno se, na ovom računu se nalazi svega 30 miliona konvertibilnih maraka.“

Način trošenja prikupljenih sredstava posebna je priča. Novac sa eskrou računa je prevashodno bio namijenjen isključivo za razvoj i kapitalne investicije. Međutim, za sve se više trošilo nego za investicije, a najviše za javnu potrošnju, podršku budžetu, pa čak i za pomoć javnim institucijama, kao i za isplate penzija i dugova po raznim osnovama. To sada priznaje i premijer Srpske, iako su njegovi prethodnici obećavali da neće biti tako.

Kod nenamjenskog trošenja sredstava sa escrow računa, zvaničnici su i ranije tvrdili da će sve biti vraćeno, međutim, u većini slučajeva to se nije dogodilo, zbog čega je račun, praktično, opustošen. U međuvremenu, Vlada konstantno produžava rokove za vraćanje novca na ovaj račun.

Ekonomisti upozoravaju i na to da praksa netransparentnosti i skrivanja informacija o trošenju i vraćanju novca na eskrou računu traje godinama.

Sa ovog računa je nedavno podignuto 60 miliona maraka, bez objašnjenja za koje namjene. Zanimljivo je da ni za ovo uzimanje novca, kao ni u ranijim slučajevima, nije postojalo odobrenje Narodne skupštine. Za predsjednika Parlamenta, međutim, to nije sporno.

Novinari koji prate oblast javnih finansija upozoravaju da je netransparentno trošenje novca sa escrow računa prisutno od početka i da se novac ne vraća na ovaj račun. Na to je upozoravala i Glavna služba za reviziju, međutim, nadležni su to upozorenje ignorisali.

Escrow račun samo je jedan primjer za to kako se funkcioneri odnose prema javnom novcu. Sredstva su upotrebljavana za krpljenje rupa za koje su odgovrni ti isti funkcioneri. Šta će se dogoditi kada na računu, koji je služio kao rezerva za isplate plata i penzija, više ne bude sredstava? Na ovo pitanje već godinama odgovora nema.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Gogi

16.02.2019 20:26

Pa nista nece biti kad se potrosi, malo ce kasniti penzije i plate...

ODGOVORITE
Name

ekonomista

16.02.2019 20:46

RS je bankrot, ali je to odlicna terapija za nase propale politicare. Potpunu terapiju moze sprovesti samo MMF i EU ukidanjem daljih kredita. Nadam se da su razumjeli potrebu za ovim!

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.02.2019 22:25

Kad-tad ce morati vratiti sav novac koji su uzeli sa tog racuna i potrosili ga za razne namjene jer to su sredstva od privrede i trebaju da odu u podsticaj privrede.

ODGOVORITE
Name

Istina

17.02.2019 05:42

Za svoje vladavine SNSD-e sa svojim koalicionim partnerima je na isplatu nezasluzenih plata par desetina hiljada nesposobnih budzetskih parazita s..bao buducnost skoro milion Srba u RS. Cestitam!

ODGOVORITE
Name

Q

17.02.2019 06:06

Sve je trulo u RS .pa cak i zastava.Sve je propalo Grabi se zadnje sto ima.Sad ce i elektroprivreda.Otice i Sume taman imaju jos 4 god da sve uniste i onda kraj.Avionima Helikopterima pobjeci tamo gdje su skladirali pokradeninovac A ti narode Srbuj i jedi travu.20 i nesto godina srbujemo i pustamo da nas sisaju pa sad jos malo ide na red klanje.

ODGOVORITE