SNSD dijeli i šakom i kapom

Nagrađivanje partijskih članova radnim mjestima u javnom sektoru, mimo konkursa i zakona, uobičajena je praksa u Bosni i Hercegovini. Međutim, slučaj zaposlenja Jelene Danilović, nesvakidašnji je primjer kršenja zakona.

Republika Srpska 16.02.2019 | 16:02
SNSD dijeli i šakom i kapom
Kako „Direkt“ saznaje, Danilović ima čak dva posla u javnom sektoru. Naime, ona je već dvije godine radnik Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), ali na posao ne ide u ovo javno preduzeće, već se u javnosti predstavlja kao novinarka „Glasa Trebinja“, novina koje djeluju pri Javnoj ustanovi „Centar za informisanje i obrazovanje“ u Trebinju.

Svoju kandidaturu ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Danilović (u to vrijeme Kovačević) objavila je na svom Fejsbuk profilu. U istom statusu javno je podržala partijske kolege Luku Petrovića, kandidata za gradonačelnika Trebinja, te Gordana Mišeljića, kandidata za odbornika u trebinjskoj Skupštini i direktora HET-a. Prethodno je bila članica Srpske demokratske stranke, te Patrije demokratskog progresa.

U svom Fejsbuk statusu Danilović je pobrojala stavke za koje je smatrala da su njeni kvaliteti i kazala kako je do sada na konkursima za posao dobila samo „klopke, prevare i podvale“, uz konstataciju da to „odgovornima ide na dušu i obraz“. No, dobila je, kako je navela, priliku da „živi kao sav normalan svijet“, a zbog date i ispunjene riječi „koja njoj znači sve“ odlučila je da podrži Petrovića i Mišeljića.



Mjesec dana kasnije, početkom septembra 2016. godine, objavila je novi Fejsbuk status u kom je ponovila da je „riječ za nju zakon“, te da je Luka Petrović tu riječ održao i nazvala ga svojim gradonačelnikom.



Posao u HET-u Danilović je dobila u tom periodu, netom prije lokalnih izbora, bez javnog konkursa. Da je zaposlena u HET-u pisalo je i u njenoj zvaničnoj biografiji koju je pred izbore objavio lokalni SNSD. Po struci je diplomirani geograf.

No, Danilović ne ide na svoje radno mjesto u HET, za koje redovno prima platu, već u prostorije JU „Centar za informisanje i obrazovanje“. Kako saznaje naš portal, njen radni odnos u HET-u nije prekidan od 2016. godine do sada, a ugovor o radu vrijedi joj do februara ove godine. Međutim, sve vrijeme Danilović se u javnosti predstavlja kao radnica „Glasa Trebinja“, na posao ide u prostorije ovog medija i objavlja novinarske poslove za njega.

Kako je Danilović angažovana u ovim novinama pokušali smo da saznamo od Manojla Ćuka, direktora „Centra za informisanje i obrazovanje“, ali on nije odgovorio na naš upit o tome ko je i na koji način zaposlen u ovoj javnoj ustanovi. Nakon što smo upit poslali dva puta i ostali bez odgovora, pozvali smo ga telefonom. Ćuk, kao čovjek koji je nadređeni medijskim radnicima, tada nam je rekao da našim upitom, u kojem smo se pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama od javnog značaja RS, mi kršimo „pravo novinara na anonimnost“.

„Kako da vam odgovorim, ne znam? To što tražite sukobljava se sa pravom novinara na anonimnost, ti kršiš jedno pravo sticanjem svoga prava. Vi sebe zovete da ste novinar, da li se krši pravo novinara kad ti raspolažeš njegovom privatnosti?“, kazao nam je Ćuk.

Na naše pitanje na koji zakon se poziva kad kaže da nam ne može dati informacije, Ćuk je odgovorio da se poziva „na Međunarodni kodeks novinara“. Dodao je da možemo slobodno da ga tužimo zbog toga što nam nije dostavio informacije, ali da nam „nikad neće odgovoriti“.

Kako „Direkt“ nezvanično saznaje, Danilović za rad u „Glasu Trebinja“ ne prima nikakvu naknadu, već platu prima isključivo iz HET-a. Iako ne prima dvije plate, sporno je to što Danilović u ovom mediju zauzima radno mjesto kvalifikovanom kadru koji je bez posla. Tako su, prema podacima trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS, u Trebinju trenutno nezaposlena četiri diplomirana novinara i jedan komunikolog, dok je na području koje pokriva ova filijala ukupno 28 nezaposlenih novinara.

Mirjana Ćuskić iz Helsinškog odbora za ljudska prava Bijeljina kaže da ovakva „privatizacija javnih ustanova od strane vladajućih stranaka" predstavlja veliki problem u Bosni i Hercegovini danas.

„Vladajuće stranke imaju apsolutan, direktan uticaj na zapošljavanje u javnom sektoru, u smislu odabira kandidata koji stupaju u radni odnos vodeći se kriterijumima konkretnog doprinosa promociji stranke i mobilizaciji potencijalnih simpatizera i glasača, a ne posjedovanju konkretnih vještina i kompetencija za obavljanje tražene radne djelatnosti. Mali broj javnih ustanova i javnih preduzeća uopšte ima kreirane antikoruptivne mehanizme, odnosno usvojene pravilnike za provođenje i bodovanje usmenih intervjua, što dodatno govori o želji vladajućih da vješto izbjegnu ono što zakon u ovim slučajevima nalaže, i zapošljavaju podobne, a ne sposobne“, smatra Ćuskić.

Ona dodaje da zbog ovako kompleksnih slučajeva, kao što je slučaj Jelene Danilović, organizacije koje se bave pitanjima korupcije prilikom zapošljavanja u javnom sektoru nemaju objektivne informacije o tačnom broju zaposlenih.

„Veliki broj zapošljavanja u javnim preduzećima i javnim ustanovama još uvijek se vrši mimo objavljivanja i adekvatnog provođenja javnog konkursa i konkursne procedure, te preko različito formulisanih ugovora o djelu i slično“, tvrdi Ćuskić za „Direkt“.

Kako je moguće da Danilović već dvije godine prima platu u HET-u, a pritom ne dolazi na svoje radno mjesto, pitali smo direktora ovog javnog preduzeća Gordana Mišeljića, ali on nije odgovorio na naš upit. Odgovore smo pokušali dobiti i telefonskim putem, no nije odgovarao ni na naše pozive.

Zanimljivo je da u HET-u postoji elektronski sistem evidentiranja radnih sati i da svaki zaposleni mora provući svoju karticu kada dođe na posao. Danilović ne dolazi na posao u ovo preduzeće, ali to ne smeta rukovodstvu HET-a da joj redovno isplaćuje plate.

Ni Jelena Danilović nije odgovarala na naše telefonske pozive i poruke, pa smo ostali uskraćeni za njen komentar.

Mirjana Ćuskić za „Direkt“ pojašnjava da je u ovakvim slučajevima dodatno poražavajuće to što ne postoje efikasni mehanizmi za žalbu.

„Barem ne nadležnim organima, čija je struktura politički jedinstvena i naklonjena anarhičnijem stanju kada je javno zapošljavanje u pitanju, zbog toga što su i sami djelimično na taj ili sličan način došli do radne pozicije“, ističe Ćuskić.

No, onima koji imaju direktan problem prilikom zapošljavanja prouzrokovan ovim ili sličnim slučajem, Ćuskić savjetuje da se obrate nadležnoj instituciji Ombudsmena za ljudska prava koji bi mogao direktno da im pruži pravnu pomoć u slučaju potrebe.

Izvor Direkt portal

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

roki

16.02.2019 15:11

Student generacije na geografiji,pa ko to danas studira,pa svi imaju izmišljena radna mjesta u opštinama .

ODGOVORITE
Name

Gazda

16.02.2019 15:37

Studiram ja geografiju, kakve to veze ima. Zbog idiota i ovakve vlasti, mi ne mozemo da dobijemo zaposljenje. Tako

Name

idemo

16.02.2019 15:48

Samo nastavite ovakve treba objavljivati svaki dan, bravo,da se vide prava lica,ohoho

Name

Komentar

16.02.2019 15:52

Tako treba. Dzaba vam pamet i skola ako niste na "pravom politickom ..."!

Name

radoje

16.02.2019 16:12

Ništa čudno to su SNSD kadrovi, ponižavaju običan narod ovim načinom, zašto da žive u ovakvom beznađu

Name

Deba

16.02.2019 16:19

Pa nju vjerovatno clanovi SNSD-a vode na put da im pravi drustvo i vjerovatno docekuje u Trebinju istaknute SNSD-ovce iz RS! To zovu SNSD-ova poslovna pratnja

Name

Ministar

16.02.2019 16:35

Plata je naknada koja se radniku isplacuje za rad. Prema tome plata se ne dobija nego zaradjuje. Ako gospodja ne dolazi na posao nije moguce da zaradi platu. Moze biti samo da je bukvalno dobila plata(ne zaradila). Ako se neko ne pojavi na poslu 3 dana bez opravdanih razloga rukovodstvo mora po automatizmi da smatra da je radnik napustio posao i raskida se ugovor o radu. Ako je rukovodstvo znalo da gospodja ne dolazi na posao a nisu raskinuli ugovor vec su joj DAVALI platu pocinili su krivicno djelo TESKA KRADJA. Rukovodstvo je nekom licu omogucilo da svakog mjeseca ukrade novac koji je samo isplacivan kao plata a koji ne moze zapravo da bude plata jer nije zaradjen. Znaci da je ovo zrelo za hapsenje momentalno. Apsolutno nije bitno sto ona radi za neke lokalne novine. Ona priznaje da nije dolazila na posao i da joj je to neko dozvolio.

Name

Opt

16.02.2019 16:46

Pi!Sve mi se gadi

Name

slobo

16.02.2019 17:19

Ova me vlast u Trebinju asocira na kukavičje jaje

Name

re gazda

16.02.2019 20:41

Druže znaš li da su geografi masovno po školama zaposleni kao bibliotekari ili pomoćnici direktora zbog nedostatka norme tj.smanjenja časova geografije.Zato kažem ko to danas smije da studira pa onda kad nema posla optužuje državu.U eri informacionih tehnologija ti studiraš geografiju.A i zna se da je geografija jedan od najlakših fakulteta u prosvjeti.

Name

Hajduk

16.02.2019 22:19

Veoma ,me je ,potreslo,,,da ,,kao kcerka ,borca ,prve kategorije u penziji ,ne moze da ,,uzme .marku,,Borci ,prve kategorije ne postoje u penzionom sistemu ,to je ,davno ,ukinuto .I,na tu temu ,je iluzorno raspravljati ,dupli staz ,je anuliran ,posredsvom ,ministra Djokica i Curguza ,a ,kao ,takav ,je postao nistavnim ,Iako je Vlada ,R.Srpske ,dala ....Garanciju ,da ,borac ,na prvoj liniji ,ima ,480 k.m.A,to znaci ,da borac ima ono penzije sto je zaradio ,radom .Dupli staz ,je ,samo da ode ranije u penziju i nije placen ! Da ,bi ovce i vuci ,bili siti ,,pojavljuje se ,boracki dodatak,,,koji je mizeran ,za ,mjesec ,na prvoj liniji ,je 1,6 k.m.i ne ,mjenja se ,godinama ,znaci ,boac ...od ,91 ...do ...95 ..ima maksimum ,ne racunajuci 96 ,ima ,blizu 90 ,km.cak i manje ,oko,80 k.m.To je ,,plafon,,,mislim ,da je ,cak i ,77,5 km ,ne moze ,da ,predje ,,100 k.m.nema sanci ,za ,1.6 k.m. mjeseca pakla ,hvala ti ,Republiko Srpska ,hvala ti ...generale Savanovicu ,i nemoj ,ako ,Boga ima ,da se ,zalazes za ,borce ,ne treba ,najcasnije ,bi bilo ,a ,Cast ,je ....da se borci ,odreknu ,svih ,primanja ,jest ,da je 70 k.m. ,,nesto,,Ali ,tako treba ,po ljudskim i Bozijim ,Zakonom ,medjutim ,red je ,i da se ,prestavim Licno ,borac ,16 .mot.brig ,Vihor ,mojim ,saborcima pozdrav ,i vjecna Slava ,a zivima ,dug zivot .

Name

re

17.02.2019 19:20

Da je bila sposobna da studira matematiku ne bi morala u stranku,al na kraju bolje prođu ovi nego oni što pravo uče.

Name

dusanculi

16.02.2019 15:17

Psihički se pripremaš za 33. godinu. Kako samo imaš vremena pored toliko poslova. Kriza srednjih godina došla ranije?

ODGOVORITE
Name

trebinje

16.02.2019 16:44

To je pravo stanje u Trebinju, nekom sve a nekom ništa

Name

kolega

16.02.2019 17:28

Grize li je savjest prema kolegama, njenim građanima sa kojima živi, bezdušnost,pohlepa

Name

Ispravka krivog navoda

16.02.2019 15:37

Nije njoj SNSD dao dva posla, nije nijedan, dali su joj dvije plate, to je ogromna razlika. Takodje, u entitetskoj i gradskim administrwcijama ne moze se reci za nekoga da ima posao, ti budzetski uhljebi imaju plate, poneko i dvije kao gore pomenuta djevojka. Placeni su za nerad!

ODGOVORITE
Name

Arena

16.02.2019 15:54

Data rijec od ptice preletacice.Isplativ posao ovo preljetanje i davanje rijeci,svaka cast.Narod dobro placa.

ODGOVORITE
Name

radojka

16.02.2019 15:59

Malo joj jedan posao, a ostali propadoše u ovoj državi zbog ovakvih,ovo stvarno ponižavanje drugih građana koji očigledno nemaju budućnost ovdje...

ODGOVORITE
Name

DOBOJ

16.02.2019 16:01

SUTRA ĆEMO SAZNATI DA LI JE DOBOJ GRAD LJUDI ILI NELJUDI i DA LI ĆE LJUDI POSLUSATI NELJUDE I SAMI POSTATI NELJUDI.

ODGOVORITE
Name

Za Doboj

16.02.2019 17:58

I TREBINJE! Valjda cete rastjerati ovu bagru sto imaju po dva posla a neko ni jedan!

Name

Re

16.02.2019 18:06

Doboj nije grad, nece nikad ni biti, a pobijedice pare a ne glasovi.

Name

???

16.02.2019 16:04

Cudo nije zavrsila elektrotehnicki ili medicinski u BG a ne tamo neku geografiju. Ovo je ocit primjer kako u ovooj zemlji prolaze starlete, jos ako kupe diplomu tamo nekog kvazi fakulteta. Takve su sposobne za sve poslove, kao i doticna"dama", jel je zasticena mocnom strankom. E ovo je primjer kako funkcinise mafijaska vlast. Nisu njima pitrebni skolovani i obrazovani novinari, vec partijski poslusnici, koji ce da pisu ono sto im mafijaski bosovi kazu. Ovo je lice i ogledalo "kvazi drzave i vlasti". Dotakli smo dno ne mozemo dalje!!!!!.

ODGOVORITE
Name

sneza

16.02.2019 17:06

Svaka Vam cast za ovaj komentar, sve je prostitucija u svim segmentima, na zalost. Drustvo je dotaklo dno moral niko i ne zna sta je. Propast u svim sferama i segmentima. Dno dna. Samo pogledajte po drustvenim mrezama fotografije i ne treba puno mozga da sve povezete i zakljucite. Kamo plovi ovaj brod? Kuda ide ovaj svijet, teska katastrofa

Name

trla baba lan

16.02.2019 17:30

Zbog ovakvih, kao sto je ova, propadamo sve dublje.

ODGOVORITE
Name

ha ha

16.02.2019 17:41

Snasla se devojka.

ODGOVORITE
Name

Smislov

16.02.2019 18:17

Pa šta je tu nejasno i čudno. Dodik je javno rekao za najbolje studente, ako nisu dio vladajućeg sistema, džaba im. Njemu ne trebaju stručnjaci, pa ne misli on da stiže Japan. Ovdje su plate nakon njegove dugogodišnje vlasti najmanje u Evropi. Njemu trebaju oni sa pačijom školom, koji su je završili samo da ulete u politiku, pokažu lojalnost, obraz im ne treba i oni su na konju. Ovaj period je zemljotres od 9 stepeni koji predugo traje, a oporavak će trajati decenijama.

ODGOVORITE
Name

Sve vam jbm

17.02.2019 00:33

Neko po 2-3 plate DOBIJE a ne ZARADI a 80% ljudi jedva prezivljava, bagro jedna lopovska,pa dokle vise i vas?!

ODGOVORITE
Name

Trnovo

17.02.2019 09:35

Evo u Trnovu snsd samo prima ratne dezertere a dijecu poginulih boraca šikaniraju i drže pod ugovorom, živa istina, Lola Trgovčević bio u Srbiji dok je Siniša Bijelica ginuo i poginuo, sramota