Učestali napadi na novinare

Milkica Milojević, novinarka "EuroBlica" našla se na meti prijetnji onih koji misle da je napad na novinare zbog objavljenih tekstova opravdan i poželjan. Osumnjičeni je ubrzo pronađen, što je pohvalno, poručuju iz Kluba novinara Banjaluka, ali situacija u zemlji u kojoj se novinari vrijeđaju i kojima se prijeti, alarmantna je.

Republika Srpska 16.02.2019 | 12:52
Učestali napadi na novinare
Ovome se mora stati u kraj, a posljednja opomena nadležnima bio je pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića.

"Zakazano je suđenje, ali još nemamo drugog napadača u pokušaju ubistva Vladimira Kovačevića, kao ni motive ni nalogodavce. Takođe, izostaju polako i obećanja, policija se ućutala. Neophodno je da se status novinara riješi kroz Krivični zakon Republike Srpske, te da se napad na novinare okarakteriše kao napad na službeno lice", poručuje predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

"Problem je što sve kreće od politike. Pravi se atmosfera u kojoj je napad na novinara opravdan, jer ukoliko to radi neko ko ima najviše glasova od građana, onda njihovi obožavaoci prihvate takvu praksu", upozorila je Milkica Milojević, novinarka "EuroBlica".

Iz Kluba novinara Banjaluka podsjećaju policiju da nije opravdano legitimisati novinare na njihovim radnim zadacima, ukoliko imaju istaknutu pres akreditaciju. 

Linija za pomoć BH novinarima je, od 2012. do 2018. godine, zabilježila 121 krivično djelo prema novinarima. Od toga, samo 27 odsto je riješeno u korist novinara.

Samo u prošloj godini je prijavljeno 55 slučajeva ugrožavanja prava na rad novinara i prijetnji, od čega je sedam okvalifikovano kao fizički napad.



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Www

16.02.2019 13:56

Na sceni je nasilje,od strane mafije,jer to veze nema sa Vlascu,Dodik je prevarant,nasilnik,ubica,ubili su Davida,nasilje nad majkom Suzanom, i nista, podrska Vucica,lopova, Patrijarh,i to je to, lopovluk

ODGOVORITE
Name

075

16.02.2019 14:41

Milorade, za svaki protest odmah im krivičnu napravi, Sud je tvoj i poderi ih novčano da više nikada ne napišu ništa istinito i loše po tebe i po tvoj 113 % režim!

ODGOVORITE
Name

Misa

16.02.2019 15:00

Sta reci a ne poreci. Nema ni obektivni i profesionalni novinara a ni vlasti. Cast pojedincima. Jedni pisu protiv drugi i nema neke sredine. Propast . Osuditi napad na bilo koga a da se osudi i pisanja koja nisu proverena i realna. Svasta ima i sa obe strane novinarstva jedni za vlast drugi protiv nema profesionalnosti. Propast. Narod je glavnom zbunjen neznase sto je istina a sto ne.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.02.2019 15:27

Napad na svakog covjeka je napad na covjecanstvo.Ko je ubio Davida Djurovica Vukelica.

ODGOVORITE
Name

Aristotel

16.02.2019 16:15

Istina kod nas nije pozeljna.

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.02.2019 22:20

Ovaj rezim se boji svog naroda i novinara.

ODGOVORITE