Moderna verzija priče o Davidu i Golijatu...

Kapernik pobedio ceo NFL! Afera oko klečanja tokom intoniranja himne biće završena vansudskim poravnanjem na zahtev lige!

Ostali sportovi 18.02.2019 | 23:20
Moderna verzija priče o Davidu i Golijatu...
Drama oko Kolina Kapernika i uskraćivanja mu prava da misli svojom glavom i pritom pošteno zarađuje novac samo zato što je bio društveno aktivan i ukazao na i dalje veliki rasni problem u Americi, a pre svega u NFL je čini se konačno gotov. I to kako!

Tako što je jedna od najvećih i najbogatijih sportskih organizacija na planeti zemaljskoj, mašinerija za pranje i sakupljanje milijardi dolara koja je već više od pola veka pod budnim oko vlasti (i dalje ne plaća porez), a pre svega američke armije, "prva trepnula". U pitanju je već legendarno "klečanje" tokom intoniranja himne pre utakmice čime je 2016. kvoterbek Vašingtona tim "performansom" ukazao na stalni društveni problem. Ubrzo mu se pridružio veliki broj kolega, te je u upravljačkim strukturama, kako u ligi, tako i u klubovima krenula panika. To je razgnevilo mnoge tamošnje patriote i "patriote", pa i samog predsednika Donalda Trampa koji je tražio kaznu za hrabrog Kolina kojem se pridruživalo sve više i više sportista, čak i van NFL.

Naravno, bela elita koja drži sve timove u ovoj ligi se takođe našla uvređenom te je prećutnim sporazumom bukvalno oterala Kapernika iz organizacije, pa je ovaj i pored jasnog igračkog kvaliteta od tada bez posla. Naravno, on nije časio časa već je 2017. presavio tabak i tužio NFL sudu na osnovu toga što mu je nezakonito zabranjeno da zarađuje za hleb sa svojih 10 prstiju. Nešto što je u Americi baš veliki greh, toliki da je čak i NFL doživela poraz.

Da bi ublažili blamažu, svesni da im ovo neće proći, čelnici NFL su zamolili za vansudsko poravnanje, našta je druga strana pristala, te se očekuje da sve bude rešeno do kraja ove godine. Naravno, Kapernik, ali i njegov saborac Erik Rid će iz ovoga izaći daleko bogatiji, ali pre svega sa veoma jakim društvenim uticajem, posebno u crnačkoj zajednici. Inače, njih dvojica su dobila veliku podršku kako od sindikata NFL igrača, tako i od velikog dela sugrađana svesnih da su im ugrožena prava da se slobodno izražavaju i zarađuju. Nešto što je u Americi ipak i dalje svetinja.

Zanimljivo je da je Kapernik zapravo usvojeno dete bogatog belog para, tako da je dobro osetio obe strane medalje - one koja se plasira preko medija i stvarnosti.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar