Akcize "spalile" domaći duvan

Duvan se u Semberiji i Posavini uzgaja decenijama. Hljeb i egzistenciju donio je desetinama porodica. Sada se, na pragu proljećne sjetve, proizvođači “žutog zlata” presabiraju. Prognoze nisu optimistične. Prijeti li izumiranje uzgoja duvana?!

Republika Srpska 15.02.2019 | 18:13
Akcize "spalile" domaći duvan
Proizvođači duvana su saglasni – proizvodnja nije isplativa. Ulaganja su velika, a cijena je “nikakva”.

"Trebalo bi da prosječna otkupna cijena bude jedno 5-6 KM, a sad je 3 KM", kaže Drago Dujković iz Obudovca.

"Ja sam obrađivao 18 hektara, sad imam 10. Bojim se da, ako se ovako nastavi, da će to biti ključ u bravu i put inostranstva kao i svi drugi", kaže Marko Mitrović, iz Posavine

Akcize su "spalile" domaći duvan, crno tržište cvjeta, a nadležni republički organi su gluvi i nijemi na potrebe proizvođača.

"Na cijenu koptanja duvana najviše utiče radna snaga koja je već dvije godine u nedostatku, mnogi izbjegavaju jer je to prljav posao, i dnevnice su skupe", kaže v.d. direktora preduzeća "Duvan" iz Bijeljine, Čedo Gotovčević.

"Takođe, jedan maćehinski odnos pokazali su i kontrolni organi. Smatraju da smo mi kriminalna organizacija. Sam pomen duvana asocira na kriminal, mi smo pod prismotrom, na primjer, UIO od novembra 2017. nam nije vratila povrat PDV-a", kaže savjetnik u preduzeću "Duvan" Svetozar Mihajlović.

U preduzeću “Duvan”, koje je ugovorilo ovogodišnju proizvodnju sa 121 uzgajivačem iz Semberije i Posavine, ističu da nadležni moraju povećati podsticaje za proizvodnju ove biljke, jer nisu mijenjani godinama.

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Direkt

15.02.2019 17:32

Vece akcize na duvan i jesu osmisljene da bi se smanjila proizvodnja duvana. Preorijentisite se uskoro na uzgoj secerne repe.

ODGOVORITE
Name

Zile

15.02.2019 18:06

Zato se zatvaraju fabrike zbog nameta a duvan se trosi jos vise na crnom trzistu tu nema akciza jedna trafika nemoze prodati 5 kutija za smjenu sramota od drzave

Name

Ddta

15.02.2019 21:52

Najveci problem za domace proizvodjace duvana je taj sto je dozvoljeno da svako ziv moze uvesti neogranicenu kontrolu duvana i da to poslije nitko ne kontrolise gdje je taj duvan zavrsio.Posto u drzavi radi samo jedna legalna fabrika cigareta znaci taj duvan zavrsi na crnom trzistu.Posto duvan u listu nije akcizna /trosarinsk/roba sav zaplijenjeni duvan koji se oduzme poslije se od strane UIO koja je samo nadlezna za njega ponovo prodaje raznoraznim osobama gdje se onda vraca na crno trziste.Najveci krivci su ovi iz UIO koji apsolutno nista ne rade da bi se to sprecilo.Sama cinjenica da je danas na crnom trzistu cak 53 % cigareta na crnom trzistu a da je do 2011.god.taj procenat iznosio samo 6% ukazuje da je rad UIO nikakav bez obzira na njihovo hvalisanje.Kad bi se jos pisalo o cak i org.kriminalu trebalo bi jako puno vremene.Ovo napisano je vrlo lako utvrditi.

Name

Huhu

15.02.2019 18:13

BAT je ugasio duvansku industriju u BiH i u RS. Prodale subse FDBL i FDS u bescijenje da bi se zatvorile.

ODGOVORITE
Name

@Роки

16.02.2019 04:09

Права држава ствара добар стандард грађанима па намете има одакле и узети. Знају да немогу узети од гологузана. У над је харач.

ODGOVORITE