Skot o dogovoru BG i Prištine

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ocenio je da rešenje kosovskog problema mora da bude postignuto u direktnim razgovorima Beograda i Prištine.

Srbija 15.02.2019 | 08:40
Skot o dogovoru BG i Prištine
"SAD, kao i niko drugi, ne bi trebalo da diktiraju kako bi to rešenje trebalo da izgleda", rekao je Skot u intervjuu za današnji "Blic" odgovarajući na pitanje da li misli da je razgraničenje rešenje.

On je istakao i da SAD smatraju da je važno da se Beograd i Priština vrate dijalogu i da su zato uputili jasnu poruku kosovskoj vladi da takse na robu iz centralne Srbije koje su ga stopirale moraju biti ukinute. 

"Tu poruku smo jasno poslali našim partnerima na Kosovu. Ali, takođe smatramo da je za povratak dijaloga važno da i Srbija odigra svoju ulogu kako bi proces krenuo unapred, da implementira ranije dogovore, ali i da razmotri kompromise za budućnost", rekao je Skot. 

Upitan da li SAD planiraju da preduzmu još neke korake prema Prištini, on je rekao da nije prikladno da spekuliše o potencijalnim potezima koje će SAD povući ili neće, ali je rekao da će SAD nastaviti napore da ohrabri kosovsku vladu da povuče tarife i vrati se za pregovarački sto. 

"I da, postoje druge opcije koje se mogu uključiti, ali mislim da je mnogo važnije fokusirati se na pozitivne strane kao što su povlačenje tarifa, povratak za pregovarački sto, usredsređivanje na dijalog, i pod okriljem EU, postizanje sveobuhvatnog dogovora koji će uspostaviti normalizaciju odnosa, to je naš cilj. Na taj način će se izgraditi jači i stabilniji balkanski region, a to je u interesu i Srbije i Kosova, kao i SAD", rekao je Skot. 

Govoreći o eventaulnoj poseti predsednika Donalda Trampa Srbiji, Skot kaže da to ne može da predvidi, ali da bi voleo da do toga dođe i da veruje da bi Tramp imao topao doček u Srbiji. 

"Vreme predsednika SAD je možda najvrednija stvar na svetu. Mislim da bi Srbija, umeto na samu posetu trebalo da se fokusira na unapređenje odnosa sa SAD, ali isto tako i na poboljšanje odnosa na regionalnom nivou. Predsednik Tramp je u svom pismu predsedniku Vučiću istakao da bi rado ugostio njega i predsednika (Hašima) Tačija kako bi svi zajedno proslavili sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova", napomenuo je Skot.

Ambasador kome ove godine ističe trogodišnji mandat, kaže da je Srbija u tom periodu napravila napredak.

"Srbija nastavlja da otvara nova poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Nekoliko njih je i završila. Ekonomija se stabilizovala i napreduje. Sve to su dobre strane. Takođe smo produbili američko-srpske bilateralne odnose i radije se fokusirali na važnost saradnje, nego na konflikte", rekao je Skot dodajući da je Srbija na pravom putu.

Jedna od jasnih promena od kako je u Srbiji, kako kaže, jeste, novi premijer i novi predsednik.

"I mislim da je očigledno svima, pa i nama ovde u, američkoj ambasadi, da se fokus odlučivanja u Srbiji premestio iz Nemanjine u Predsedništvo. To je interesantna dinamika, ali mislim da na kraju Vlada ta koja rešava svakodnevna pitanja", rekao je Skot.

On je ocenio da premijerka Ana Brnabić veoma profesionalna i da radi dobar posao u vođenju vlade.

"Predsednik Vučić i dalje ima autoritet donošenja ključnih odluka, kako poltičkih kao lider partije koja ima većinu u Skupštini tako i po najvećim strateškim pitanjima sa kojima se Srbija susreće u odnosima sa susednim zemljama i posebno u pregovorima sa Kosovom", rekao je Skot.

Govoreći o opoziciji Skot je ocenio da je Savez za Srbiju novi element koji okuplja različite delove političke scene, "kao neka vrsta krovne organizacije koja okuplja opoziciju sa leve i sa desne strane u nastojanju da predstave front protiv vladajuće većine u Skupštini".

"To je interesantan fenomen i mi svakako obraćamo pažnju na to što se dešava ovde u Srbiji, jer je deo našeg posla da izvestimo naše vlasti o tome šta se dešava. Držimo otvorene oči i uši, razgovaramo sa svima, sa vlastima, opozicijom, sa civilnim društvom, akademicima", navodi Skot.

Upitan da komentariše nedavne napise pojedinih medija da su se američki obaveštajci sastajali s predstavnicima opozicije, Skot kaže da se nekoliko puta sastao sa predstavnicima opozicije u prošlosti i da će nastaviti da se sastaje, kao što se sastaje i s predstavnicima vlade.

"To je sastavni deo jednog otvorenog društva. U tome nema ničeg lošeg, nema ničeg skrivenog. Mi uspostavljamo otvoreni dijalog sa svima, jer drugačije ne bismo mogli da razumemo šta se dešava u Srbiji", kazao je Skot.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, ambasador ističe da je važno da Srbija i SAD imaju otvoren odnos, da razgovaraju, da Srbija razume američko gledište i da Amerika razume srpsko, kao i da se radi na tome da se te dve tačke približe.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar