Da li vlast štedi na ugroženima?

Afera “pelene” već danima potresa Republiku Srpsku i sve više je onih koji dižu svoj glas, ogorčeni na kvalitet pelena za djecu i odrasle ometene u razvoju. Jeftine, tanke pelene dodatno im zagorčavaju život, kažu korisnici i pitaju se da je moguće da Srpska štedi na najugroženijima.

Republika Srpska 14.02.2019 | 17:32
Da li vlast štedi na ugroženima?
Ovo je samo dvoje, od nekoliko hiljada djece u Srpskoj koja su početkom godine primorana da koriste pelene, za koje njihovi roditelji tvrde da su užasnog kvaliteta.

"One su loše, promočive su. Ono što je najgore, to je da ove pelene izazivaju neku alergiju kod djeteta. To je pelena ni za šta. Ona ima samo jednu kap propustivosti i nije za ovakvo dijete koje ja imam. On ne kontroliše ni malu, ni veliku nuždu. Kada mu stavim ovu pelenu, moram stalno da gledam da nije šta učinjeno, da nije prošlo", objašnjavaju roditelji djece koja moraju da koriste pelene.



Da bi koliko – toliko iskoristili pelene koje dobiju, roditelji se dovijaju na razne načine.

"Kidaju se. Ne smijete da zategnete, ako zategnem one se kidaju. Koristimo traku da zalijepimo pelenu. Ako zategnem, kida se zakačka. Hiljadu puta sam pokušao da zategnem, ali mi pelena ostane u ruci", objašnjava Miroslav Pejić.

Osim lošeg kvaliteta, roditelji kažu da su česte i nestašice pelena.

"U knjižici piše da smo podigli i za decembar, ali nema, nije bilo pelena. Ako ih ne podignemo sada do prvog, propao nam je i januar. Šta mi sada da radimo? Jedino da izađem na ulicu sa djetetom... U šta da presvučem dijete? Ja ne mogu da kupim", žali se Rajka Kvrgić. 

Pravilnicima je određeno da korisnici pelena preko Fonda imaju pravo na dva paketa pelena. Taj broj je mali i korisnici su svakako prinuđeni da kupuju. Oni koji za to imaju mogućnosti.

"Za malog dobijemo 60 pelena mjesečno, a on troši 150 do 200 pelena mjesečno. Razliku ja kupujem. One su 30 KM, 30 komada", kaže Miroslav Pejić.



Putem javnih nabavki, sporne pelene su u Srpsku stigle iz Albanije. Iz Fonda je saopšteno da su izabrana tri dobavljača, a ne jedan. Međutim, u apotekama su dostupne samo albanske pelene. Većinu spornih pelena nabavlja preduzeće “Eko Piramida Inženjering” iz Banjaluke. Iz ove firme saopštili su da će podnijeti tužbe za lažne navode o lošem kvalitetu pelena.

"Ovo ko nam radi, za ovakvu djecu, neka ne misli da nema Boga. Ima Boga. Gospode, daj mi snage da se izdrži u svemu ovome. Teško je to kada gledate svoje dijete, a nemate da mu presvučete pelenu. Teške su to muke...", ogorčena je Rajka Kvrgić.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Gornji Busanovci

14.02.2019 16:45

Bas cudno za Albansku robu, inace simbol kvaliteta oko Pristine ali i sire i dalje..

ODGOVORITE
Name

blbl

14.02.2019 22:42

Imaju oni i puno kvalitetnije ali je fazon dobiti bagatela a ko sisa korisnike.

Name

Ministar

15.02.2019 07:59

Nema veze cije su pelene. Mogle su biti i violetine i kao da bi nesto hilo drugacije.... Nutela u BiH ima drugaciji ukus od one u Njemackoj, odjeca, obuca itd. Najveci otpad se prodaje na nasem trzistu a ovde je problem szo je to uradila drzava i to bolesnicima. Ako je drzava spremna da se tako ponasa prema bolesnima, sta da ocekujemo mi "zdravi".....

Name

Direkt

14.02.2019 17:31

Ne samo na ugrozenima vec i na putevima i na cemu sve ne. Na razne nacine izvlace novac: na nabavci informacionih sistema, na nabavci namjestaja u vladinim institucijama itd.

ODGOVORITE
Name

Strašno

14.02.2019 18:47

Tuga do neba... Ima li neko obraza i časti u ovoj zemlji?

ODGOVORITE
Name

Cale!

14.02.2019 18:56

Ali zato Republika Srpska ima najnoviji Helikopter Avgustu!!!!

ODGOVORITE
Name

blbl

14.02.2019 22:45

Sada ce ubrzo i obecano elektricno auto. negde im malo zapelo ali oni ce to resiti. Aerodrom u Trebinju jos malo pa gotov... jesi ljubomoran?

Name

Мирослав

15.02.2019 07:45

Сад ће дејстовати РОБНЕ РЕЗЕРВЕ , колико оно имамо јуница, јунаца у Фармаланду, е моји Срби докад шутити.

Name

apoteka

14.02.2019 19:52

U apotekama su dostupne razne pelene, ali nazalost samo ove idu na teret FZO od 1.1.2019. Do NG su pacijenti imali daleko kvalitetnije pelene na raspolaganju na teret FZO i mogle su se nabavljati svakodnevno,a sad ste prinudjeni trebovati ih jednom mjesecno i predvidjeti koliko cete pacijenata imati mjesecno za pelene. E zato ih nema stalno u apotekama. I kad ih narucite,dobijete ih za 10-15 dana. Strahota!

ODGOVORITE
Name

Sone

14.02.2019 20:38

Za vrijeme rata se krala humanitarna pomoc, pa prodavala po vecim cijenama...

ODGOVORITE
Name

Sara

14.02.2019 21:12

Vidim da se digla prašina oko pelena. To je tenderske snabdevanje. Ja koliko se razumijem u tender a koje sam radila upravo za FZO cijena je odlučivala ko će da prođe na tenderu. Cijena je u većini slučajeva nosila 70 % bodova pa je onda iza cijene išlo plaćanje pa rok isporuke i uzorak proizvoda koji se nudi. Kvalitet proizvoda u većini slučajeva se uopšte ne spominje. Svaki dobavljač je tražio najpovoljniji cijenu. Ako je u tenderskoj dokumentaciji traženo da bude šest kapi a ovi isporučuju pelene sa jednom kapi onda su krivi oni koji prime takvu robu. Zato smatram da je tenderske nabavka najgora nabavka za korisnike.

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.02.2019 23:16

Ovo su pelene sa greškom koje su bile planirane za smeće u Albaniji,a onda je neko u dogovoru sa FZO i Kusturićem dogovorio da ih plati kao normalne pelene,koje su u Albaniji kupljene po 10 puta nizoj cijeni! To je čista istina! A narod i ove nesretnike ko j*be! To je ta Dodikova mafija koja unistava svoj sopstveni narod!

Name

Linda

15.02.2019 06:02

Boze dragi svaka porodica placering! koja nejmastina.

ODGOVORITE
Name

Da,da

15.02.2019 06:11

Njihovi sipci nama carinu 100%, a mi uvozimo njihove pelene.

ODGOVORITE
Name

Prevaranti

15.02.2019 15:20

SRAM VAS BILO STA RADITE OVOM JADNOM NARODU,PORED SUDBINE DA IMAJU BOLESNU DJECU VI IM JOS DODATNO OTEZAVATE ZIVOT I PRAVITE IM OGROMAN TROSAK. NEKI I NEMAJU DA KUPE TE PELENE. DAJETE IM PELENE KOJE SU SMECE. IMA BOGA I GLEDA ON VASA NEDJELA.

ODGOVORITE
Name

rješenje

07.02.2021 12:17

Takvi trebaju ići u zatvor da tucaju ručnim alatom kamen pošto je kamen tucanik uvijek potreban za nasipanje puteva. Kako smiju majmunisati nemoćne ljude.

ODGOVORITE