Potraga za ''Svetim gralom'' srpske košarke!

Počinje Kup Radivoja Koraća. . .

Košarka 14.02.2019 | 15:30
Potraga za ''Svetim gralom'' srpske košarke!
Potraga za Svetim gralom srpske košarke u niškoj tvrđavi biće izazov za osam srpskih klubova u prvoj borbi za trofeje u zemlji aktuelnog evropskog, svetskog i olimpijskog vicešampiona. Kup Radivoja Koraća, nažalost, ne donosi više od prestiža, ali i tako devalviran važno je takmičenje za sve učesnike završnog turnira. Ako ništa drugo, bar zbog toga što nosi ime možda i najvećeg srpskog košarkaša svih vremena.

Peti put zaredom, deseti put otkako je uspostavljen aktuelni kup sistem, Niš će biti domaćin takmičenja koji će na jednom mestu okupiti četiri aktuelna učesnika Jadranske lige i po dva tima iz Košarkaške lige Srbije i drugog stepena Kupa KSS. Partizan kao branilac popularne Žućkove levice, a Crvena zvezda, Mega Bemaks, FMP Železnik, čačanski Borac, beogradski Dinamik, te Novi Pazar i Sveti Đorđe kao izazivači.

ČETVRTFINALI PAROVI:

Četvrtak:
17.00: FMP Železnik - Sveti Đorđe 
19.30: Partizan - Novi Pazar 

Petak:
17.00: Mega Bemaks - Borac Čačak
19.30: Crvena zvezda - Dinamik 

Polufinalni mečevi su u subotu od 17.00 i 19.30, a finalni susret je u nedelju od 17.00*
(Termin finala podložan promeni)

Partizan ovog februara ima šansu da ponovo iskoči na vrh liste klubova s najviše osvojenih kupova u trećem milenijumu, pošto u ovom trenutku ima šest pehara kao i Crvena zvezda. Analizu ekipe Andree Trinkijerija možete pročitati OVDE.

U petak ujutru moći ćete da pročitate i najavu predstojećeg kupa iz ugla prvog izazivača – Crvene zvezde. Takođe, imali ste priliku da pročitate izuzetno zanimljivu priču o ekipi Svetog Đorđa iz Žitišta, koju možete naći OVDE.

Rival Parnog valjka je Novi Pazar, koji u Niš stiže s etiketom trećeplasiranog tima KLS. Izabranici Olivera Popovića napravili su veliki uspeh samim dolaskom u Čair, a uz Dinamik imaće najteži posao.

Novi Pazar velikim koracima napreduje i od niželigaškog statusa brzo je stigao u poziciju da se bori za mesto u Superligi, onda i ABA 2 ligu. Ali sve u svoje vreme…

Ovaj tim maksimalno zavisi od učinka nekadašnjeg reprezentativca Srbije Nemanje Krstića. Posle dosta lutanja Krstić je pronašao svoje mesto u timu Novog Pazara, kojim sada komanduje i apsolutno je najvažnija karika u timu. Igra najviše, bezmalo 35 minuta po utakmici i samim tim beleži čak 20 poena u proseku.

Odnedavno je dobio veliko pojačanje u bekovskoj liniji od dojučerašnjeg igrača FMP Aleksa Marceta, koji još nije dorastao izazovu u Jadranskoj ligi, pa je otišao na kaljenje u tim iz KLS. Marcet je već na debiju protiv subotičkog Spartaka pokazao da će biti veliko pojačanje, pa je ubacio 18 poena i podelio četiri asistencije.

U fokusu biće plejmejker Marko Radonjić. Prvi je asistent ekipe sa oko pet završnih dodavanja, ujedno i drugi strelac sa 17 poena u proseku, što ga čini možda i najopasnijim igračem u timu.

Velike zasluge za uspeh Novog Pazara idu i na račun trenera Popovića. Lepo je posložio ekipu, uneo stabilnost i dobio mogućnost da radi sa ekipom bez ikakvih smetnji.

Ipak, okršaj sa Partizanom biće gotovo sigurno i jedina stanica za ovu ekipu u Nišu. Svakako najbolji poklon za uloženi rad i kompletan uspeh ove sezone.

Mega Bemaks i FMP Železnik u Niš dolaze sa željom da predstave svoje mlade snage i da pokušaju da pomrse račune večitima, s obzirom da okršaj dva najveća srpska kluba nije izvodljiv sve do finala. Borac i Dinamik će zajedno sa Novim Pazarom braniti čast klubova iz KLS i imaće za cilj da se što bolje prikažu protiv najjačih takmaca u Srbiji, a samim tim i probaju da naprave prvorazrednu senzaciju.

Ukoliko prođe čačanski Borac kao lidera KLS, izabranici Dejana Milojevića bi teoretski mogli da ukrste koplja sa Crvenom zvezdom u polufinalu. Vrsni strateg tima iz Sremske Mitrovice iza sebe ima ogromno iskustvo učešća na završnom turniru. U minulih pet godina Mega je u dva navrata bila finalista (2014, 2015), ali i osvajač Žućkove levice u magičnoj sezoni 2015/16, čiji je vrhunac bilo finale Jadranske lige.

Megi primarni cilj nije osvajanje novog pehara, ali će zasigurno pokušati da se okiti pobedničkim oreolom ako se za to ukaže šansa. Zbog toga će mladi i izuzetno talentovani Milojevićev sastav imati šansu da se dokaže i krene stopama svojih prethodnika.

Najveći fokus biće na dvojici velikih nada kluba Nikoli Miškoviću i oporavljenom Adamu Mokoki, pošto je Goga Bitadze promenio sredinu, a Ognjen Čarapić neće moći da učestvuje na turniru zbog problema sa povredom. Svoju šansu iz drugog plana vrebaće i sve bolji Luka Ašćerić.

Od odlaska ultratalentovanog Gruzina u Budućnost Mišković je potpuno preuzeo ključeve ovog tima u ruke i sa pozicije krilnog centra pokazuje zašto će se brojni klubovi otimati za njega u budućnosti. Drastično je podigao formu i od njegovog napadačkog ritma dosta zavisi igra Mege. Partizanu je ubacio 30, Zadru 25 poena, a u šest od poslednjih sedam kola ne pada ispod 12 poena.

Ašćerić ga prati u stopu i predstavlja podršku iz drugog plana. Ašćerić kup dočekuje sa odličnim izdanjem protiv Krke i 24 ubačenih poena. Osim toga, ima sasvim dobre atletske sposobnosti i zadovoljavajući pregled igre, zbog čega je drugi asistent ekipe, odmah iza Čarapića. Ima dobru građu, zbog čega često može da pokrije i nekoliko pozicija.

Povratak Adama Mokoke predstavlja veliko pojačanje za Megu. Vrlo talentovani kombo bek pokazao se kao odlično rešenje u oba smera, pošto je istakao i svoje defanzivne kvalitete. Ima brze noge i njima, kao i brzim rukama stalno vrši pritisak na protivnike. Iste kvalitete koristi i u fazi napada, gde beleži bezmalo 12 poena. Možda nije najprecizniji šuter, ali to nadoknađuje kao odličan skakač, što pokazuje njegov prosek od preko sedam uhvaćenih lopti po utakmici, od čega gotovo tri u protivničkom reketu.

Osim njih bitnije uloge imaće i nepredvidivi Andrija Marjanović, odnosno Stefan Fundić i Edin Atić, koji su najčešće prvi na skoku.

FMP je znatno oslabljen posle odlaska Dragana Apića. Veliki pritisak pao je na Stefana Pota, ali se 25-godišnji bek solidno snalazi. Problem za Pantere i pre svega trenera Vladimira Jovanovića je što Potu ne može da pronađe idealnog partnera, nekog ko će poneti Apićeve obaveze. Potov iskusniji kolega Jeremić se trudi da bude taj, ali i Matic Rebec i korpulentni Duop Rit. Dosta se očekuje i od mladog Alekse Uskokovića, koga mnogi vide kao buduću uzdanicu Crvene zvezde. Igra Pantera se i dalje unapređuje i samim tim u glavama košarkaša FMP jeste samo da podižu lestvicu i pokušaju da iskopiraju recept prošlogodišnje generacije i lakšim putem odu do polufinala. Sveti Đorđe kao najzanimljivija priča ovog Kupa dobio veliku čast da predstavlja žitište i brani čast nižerazrednih klubova. Ali ovo će zasigurno biti maksimum ovog sastava i susret sa FMP biće nagrada za veliki uspeh.

Borac je prošlih godina znao da bude trn u oku čak i klubovima iz Jadranske lige. Malo je falilo da i sami budu deo tog društva, ali ih je finale sa Krkom odvojilo od velikog iskoraka. Ipak, puleni Jovice Arsića će protiv Mege pokušati da opravdaju ulogu najboljeg tima KLS.

Od dolaska Strahinje Gavrilovića iz Partizana tim je znatno podigao ritam, pa uz nekadašnjeg igrača Mege Radovana Đokovića ima najveći ofanzivni učinak u timu. Prvi je za kratko vreme našao svoje mesto i beleži preko 13 poena prosečno, dok je Đoković ipak prvi strelac uz srednju vrednost od preko 14 poena.

Od reprezentativca Ilije Đokovića polaze sve akcije i njegov uticaj na igru ogleda se i kroz organizaciju, gde ima gotovo pet asistencija po meču i kroz realizaciju, sa još 11 poena. Uz svog prezimenjaka Radovana i starog lisca Marka Marinovića najbolji su trojkaši Borca i na dalekometnim hicima se značajno bazira ofanzivni deo prepoznatljive čačanske škole košarke. Pomenuti triling u proseku pogađa uvek bar po dva dalekometna hica.

Bitan šraf u timu jeste još jedan bivši igrač Partizana Đorđe Majstorović, kao jedan od najboljih igrača u reketu odakle donosi po 10 poena prosečno, ali i daleko najbolji skakač sa više od pet uhvaćenih lopti.

Borac je ekipa iznad nivoa KLS, s obzirom da prosečno beleži preko 91 poena i ima samo jedan poraz. Agresivnim defanzivnim pristupom rivale svodni na ravno 74 poena po utakmici, ali i na blizu 17 izgubljenih lopti.

Susret Mege i Borca bi potencijalno mogao da bude najneizvesniji u ovogodišnjim četvrtfinalima.

Dinamik sa Dorćola nije dobro prošao na ovogodišnjem žrebu i u četvrtfinalu izaći će na liniju Crvenoj zvezdi. Pokretačka snaga tima Vladimira Đokića su nekadašnji Partizanovi igrači. Andreja Stevanović s prosekom od 15 poena, dok mladi Miloš Glišić beleži samo poen manje, uz gotovo sedam uhvaćenih lopti i po jednu blokadu i ukradenu loptu. Konce vuče i Dušan Kutlešić, koji sa svoje 24 godine već ima značajno iskustvo igranja u Kupu sa Metalcem, FMP i Vršcem.

Međutim, malo će to značiti protiv Crvene zvezde, gde će biti potrebno mnogo više od dva-tri dobra igrača da bi se izrežirala senzacija. Biće ovo šansa za Dinamik da vidi gde se u ovom trenutku nalazi u odnosu na srpskog šampiona i najbolji tim Jadranske lige. Svaki poraz s razlikom manjom od 15 poena biće uspeh za ovaj mladi sastav. Pogotovo jer Crvena zvezda u Niš dolazi sa željom da nabilduje samopouzdanje pred finiš Jadranske lige.

Kup Srbije su pod imenom “Kup Radivoja Koraća” do sada su osvajali:

2003. FMP
2004. Crvena zvezda
2005. FMP
2006. Crvena zvezda
2007. FMP
2008. Partizan
2009. Partizan
2010. Partizan
2011. Partizan
2012. Partizan
2013. Crvena zvezda
2014. Crvena zvezda
2015. Crvena zvezda
2016. Mega Leks
2017. Crvena zvezda
2018. Partizan

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar