LŠ: Borusija se raspala na Vembliju!

Totenhem srušio Borusiju, "pevci" jednom nogom u četvrtfinalu! Fudbaleri Totenhema su na "Vembliju" savladali ekipu Borusije iz Dortmunda u prvom meču osmine finala Lige šampiona sa 3:0.  Nema Alija, nema Kejna, ali nema ni problema! Totenhem demonstirao klasu nad liderom Bundeslige - 3:0.

Fudbal 13.02.2019 | 23:24
LŠ: Borusija se raspala na Vembliju!
Bio je to odličan meč u kojem je tim Maurisija Poketina pokazao znatno više i posle ubedeljive pobede tim iz Londona je praktično nadomak plasmana među osam najboljih.

Pobeda je ostvarena bez dva možda i najbolja igrača, Harija Kejna i Dele Alija, ali svejedno, blistali su Son, Vertongen, Eriksen, tako da se odsustvo reprezentativaca Engleske nije osetilo.

S druge stene ni trener Borusije Lusijen Favr nije mogao da računa, što zbog povreda, što zbog bolesti na Julijana Vajgla, Paka Alkasera, Manuela Akanđija, Marka Rojsa i Lukasa Piščeka.

Oba tima su dosta oprezno ušli u duel. Totenhem sa uobičajeno visokim presingom, ali i sad dosta grešaka na sredini, naročito u predaji lopte.

Ipak, Englezi su prvi stigli do prilike za gol. Sančez je loptu prosledio glavom u kazneni prostor, na desetak metara od gola prihvatio je Lukas, usledio je snažan šut, ali za malo kraj leve stative.

Posle početnog grča, igrači Borusije su se opustili, počeli svoju igru od noge do noge, usledilo je nekoliko odličnih akcija, a Kristijan Pulišić u 15. minutu našao se oči u oči sa Ljorisom, ali je njegov šut u bliži, desni ugao, golman Totenhema odrbranio.

Šut je oprobao i Aksel Vitsel u 20. minutu, da bi s druge strane uzvratio i Eriksen u 34. minutu, ali neprecizno, posle njegovog udarca lopta je otišla visoko preko gola.

U poslednjem minutu prvog poluvremena, najbolja prilika za goste. Džejdon Sančo je prošao po desnoj strani, centrirao je na peterac, tu je skočio Dan-Aksel Zagadu, ali je Ugo Ljoris sjajjno intervenisao, zaustavio je loptu koja je išla u donji desni ugao.

Samo što je počelo drugo poluvreme, tačnije u 47. minutu - gol! Prva prava akcija Totenhema u nastavku, Vertongen je odlično centrirao sa leve strane, pronašao je Sona na petercu, reprezentativcu Južne Koreje nije bilo teško da loptu smesti u mrežu - 1:0.

Zanimljivo, bio je to njegov čak deveti gol u mečevima sa Borusijom i 11. od poslednjih 16 koliko je postigao Totenhem.

Jan Vertongen je posle asistencije kod gola, imao priliku i sam da ugrozi gol nemačke ekipe i to u 59. minutu, ali kao ni Tobi Aldervireld dva minuta kasnije posle kornera, nije uspeo da zatrese mrežu.

Lukas je pripretio u 76. minutu, a s druge strane, gosti nisu uradili ništa i u samom finišu stigla je kazna.

U 83. minutu na centaršut sa desne strane, sjajno je reagovao Jan Vertongen za 2:0.

Tek što je ušao na teren u 84. minutu, Fernando Ljorente je dva minuta kasnije stigao da se upiše u strelce. Posle kornera sa leve strane visoko je skočio i loptu glavom poslao kraj leve stative za velikih i ubedljivih 3:0.

Fudbalska poezija na Vembliju. Sa prevelikom prednošću od čak 3:0 Totenhem putuje na revanš u Nemačku protiv nemoćne Borusije iz Dortmunda koja se raspala pod naletom Poketinove konjice i najverovatnije se pozdravila sa Ligom šampiona. Bez Harija Kejna i Delea Alija, bez ijednog pojačanja, ekipa Maurisija Poketina pretvorila se ovih nedelja u kaznenu ekspediciju koja redom pobeđuje protivnike. 

Pitaće se dugo navijači i igrači Milionera da li su mogli bolje, ali jedan trenutak nepažnje, sjajan beg i gol njihovog progonitelja Hjon Min Sona iz 46. minuta ispostavio se kao početak kraja odiseje lidera Bundeslige u Ligi šampiona. Ne postoji igrač u svetskom fudbalu koji ih teroriše kao reprezentativac Južne Koreje. Borusija je Sonu najdraža mušterija, a večerašnji gol produžio je taliju na devet pogodaka na 11 utakmica protiv ovog tima.

Na prevaru, na brzinu su Pevci uhvatili goste. Samo što se krenulo s centra večeras loši bek gostiju Hakimi je pogrešio, lopta stigla do Vertongena koji ju je maestralno zavrnuo, a Son na nekih desetak metara majstorski matirao nemoćnog Burkija za 1:0.

U sjajnoj je formi Korejac otkako se vratio sa Azijskih igara, nema utakmice da nije postigao gol, a i večeras je uz Musu Sisoka i Kristijana Eriksena bio jedan od ponajboljih protagonista u domaćem timu. Po jedno poluvreme pripalo je svakom od rivala, a Borusija iako u šarenom sastavu igrala je sasvim dobro u prvih 45 minuta. Samo jedan pokušaj Lukasa Moure na početku bilo je sve što je oprezni domaći tim sa petoricom u poslednjoj liniji uradio u prom poluvremenu.

Trener Borusije Lusijan Farv probao je da iznenadi Poketina ubacivanjem Krstijana Pulišića od starta (dobio šansu umesto standardnog Rafaela Gerera), ali je novi krilni napadač Čelsija samo jednom konkretno zapretio, sredinom prvog dela kada mu je Ljoris majstorski odbranio udarac u bliži ugao. Borusija je igrala dobro, a da je Dan Eksel Zagadu pogodio glavom u poslednjem minutu kada mu jeLjoris odbranio zicer sa pet metara, možda bi i priča bila drugačija. 

Nije Borusija u drugom poluvremenu imala snage da održi ritam. Evidentno kvalitetniji Englezi su ih prosto pojeli, a prednjačio je maestralni Sisoko koji je sam pohapsio gotovo sve najbolje pojedince u žuto-crnim dresovima. Pogodak Sona opisan na početku kao da je paralisao igrače iz Nemačke, a loše postavljanje prinudne odbrane domaći tim je umešno kaznio. Kontrolisao je Totenhem igru, Borusija se branila, ali i raspala poptuno u završnih deset minuta.

Majstorski drugi gol pao je u 83. minutu kada je Serž Orije idealno poslao dugu loptu, večeras lošiHakimi ponovo zaspao u defanzivi, a Jan Vertongen rutinski, kao najbolji golgeter po drugi put matirao gostujućeg golmana na ovom meču. Znali su svi u taboru Borusije u tom trenutku da je to oprilike to i da im šanse za četvrtfinale značajno opadaju, a za dokaz te tvrdnje pobirnuo se rezervista Fernado Ljorenteposle majstorskog centaršuta Eriksena u 86. minutu.

Šta reći na kraju, Totenhem je potpuno zaslužio prolaz u četvrtfinale, a ukoliko se na vreme oporave Kejni Ali londonski klub niko ne bi smeo da potceni u nastavku Lige šampiona.

Borusija, videlo se večeras, nije ta klasa i još mora da trenira. Da je Lusijan Favr imao na raspolaganjuPiščeka, Akanđija, Rojsa i Alkasera možda bi rezultat bio i drugačiji, ali tako im je kako im je. Bolje da se orijentišu na Bundesligu i probaju da najpre skinu Bajern sa trona, pa sledeće godine ozbiljnije uđu u borbu sa najboljim klubovima Evrope. Trenutno su još zeleni...

Liga šampiona, osmina finala:

Totenhem – Borusija 3:0 (1:0)
Stadion: Vembli.
Glavni sudija: Antonio Mateu Lahos (Španija).
Strelci: Son 47, Vertongen 83, Ljorente 86.

Totenhem (3-4-1-2): Ljoris - Aldervireld, Sančez, Fojt - Orije, Vinks, Sisoko (od 90+1 Vanijama), Vertongen - Eriksen - Lukas (od 84. Ljorente), Son (od 90. Lamela).

Dortmund: (4-2-3-1): Burki - Hakimi, Toprak, Zagadu (od 77. Šmelcer), Dijalo - Vitsel, Dilejni - Pulišić (od 87. Brun Larsen), Daud, Sančo (od 88. Gereiro) - Gece.

Rezultati osmine finala:

utorak

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

sreda

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

19. februar

Olimpik Lion - Barselona (Arenasport)
Liverpul - Bajern Minhen (Arenasport)

20. februar

Šalke - Mančester siti
Atletiko Madrid - Juventus

Sve utakmice počinju u 21 čas. Revanš mečevi su 5, 6, 12. i 13. marta.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar