Plan D koji je razneo Junajted u paramparčad!

Bez dvojice najboljih igrača, nemački trener je odveo Svece do spektakularne pobede na Old Trafordu i pokazao da možda može ono što Emeri, Blan i Anćeloti pre njega nisu uspeli.  Kad jednom šutneš na gol onda znači da nemaš tim za Evropu! Najgori Pogba od Murinjovog odlaska! I, statistika koja pokazuje da bi Žoze možda mogao da ukoči PSŽ. . .

Fudbal 13.02.2019 | 22:00
Plan D koji je razneo Junajted u paramparčad!
Zahtevi posla kao što je vođenje Pari Sen Žermena takvi su da je prvi pravi test kompetentnosti Tomasa Tuhela da vodi ovaj tim usledio tek ovih dana, devet meseci od preuzimanja trenerske funkcije na Parku prinčeva. Od ulaska katarskog novca u klub, Liga šampiona je postala opsesija francuskog šampiona.

S tom činjenicom u mislima, uz gubitak Edinsona Kavanija i Nejmara uoči starta nokaut faze, sinoćni okršaj na Old Trafordu nije mogao da dođe u gorem trenutku po Nemca.

"Bez Nejmara, možda i bez Veratija i Edija, definitivno spremam plan D", rekao je Tuhel nekoliko dana uoči utakmice.

Možda poseduje ogromno bogatstvo na bankovnom računu, ali PSŽ nema direktne zamene za napadački tandem koji je otpao zbog povreda, što je značilo i da je taktički mozak Tomasa Tuhela, koji je godinama razvijao u Bundesligi, morao da dobije na značaju.

Sastav tima u protokolu doneo je nekoliko velikih iznenađenja, verovatno i za stručni štab Mančester Junajteda. Iako je Verati uspeo da se oporavi na vreme i stavi na raspolaganje, kvalitetno kretanje, ritam i promena pozicija momaka u belim dresovima, ispostavila se kao preveliki zalogaj za tim Olea Gunara Solskjera.

Nakon prividne rane ofanzive, Sveci su preuzeli inicijativu protiv rivala koji je dostigao optimalnu formu proteklih nedelja. Markinjos, kojeg obično smatraju štoperom, potpuno je odgovorio zadacima koji su podrazumevali igru između njegove prirodne pozicije i uloge vodećeg veziste na sredini. Neverovatno kako je Brazilac isekao sve veze brze napadačke trojke Crvenih đavola sa veznim redom.

Sada već famozni plan D sigurno je podrazumevao i defanzivniji pristup. Gosti su se zadovoljili čekanjem, a Kilijan Mbape, jedini preostali član magičnog "tridentea" izgledao je poprilično izolovano na sebi ne baš karakterističnoj poziciji glavnog napadača. Međutim, polako, ali sigurno, Tuhelov tim je počeo da uspostavlja kontrolu, uz pomoć zemljaka koji se probudio sredinom prvog poluvremena.

Julijan Draksler, čija karijera u Pari Sen Žermenu ne može da se opiše kao blistava i nezaboravna, bio je još jedan od fudbalera koji je sinoć morao da igra na poziciji na kojoj se nije proslavio tokom karijere. Malo ispred Veratija, Nemac je počeo da pronalazi rupe u prostoru iza Nemanje Matića, čije je nedostatke u defanzivnoj igri Tuhel dobro uočio i napao. Upravo iz te pozicije nekadašnji ofanzivac Šalkea i Volfzburga je proigrao Mbapea, ali mu je De Hea majstorski skinuo šut u prvom poluvremenu.

Ali, na pauzi, Tuhel kao da je osetio krv, pustio je svoje fudbalere s konopca u pravo vreme i preuzeo kontrolu nad dešavanjima na terenu. Prvo je Presnel Kimpembe, koji je u prvom poluvremenu čak dva puta bio na granici isključenja, zakucao iz voleja loptu posle kornera, pre nego što je Mbape spakovao u mrežu centaršut Di Marije s leve strane. Tuhelov plan D, ispostavilo se, izveden je perfektno.

Nesumnjivo, i gubitak Marsijala i Lingarda na poluvremenu uticao je na pad domaćeg tima i u pogledu napada i u pogledu presinga. Treći Nemac u redovima PSŽ-a Tilo Kerer nije se umorio pored Marsijala i rezerve Aleksisa Sančeza, kao ni veteran na golu Svetaca Đanluiđi Bufon koji jedva da je oznojio rukavice sinoć na Old Trafordu u svom 164. internacionalnom nastupu.

Ekipa koja se godinama unazad smatrala nekonstantnom (posebno nakon čuvene remontade na Nou Kampu 2017), prezentovala je sinoć čeličnu partiju i profesionalizam za koji je najzaslužniji nemački trener. U prilog tome i podatak da je Pari Sen Žermen prvi tim koji je posle 17 utakmica "zatvorio" Mančester Jaunajted, od novembra prošle godine.

Naravno, francuski šampion treba da bude obazriv. PSŽ prati reputacija da zna da zabrlja u revanšima, tako da ih očekuje još dosta posla u Parizu 6. marta. Informacije iz Francuske kažu da će Nejmar možda da se vrati na teren do tada, a onda će i Tuhel biti znatno srećniji jer će moći da se osloni na čoveka kojeg je označio kao "umetnika" uoči preuzimanja kormila u Parizu.

Ali, Tuhel je pokazao sinoć da čak i kada nema četkicu (Kavani, Nejmar), uvek može da radi i sa skalpelom (Markinjos, Dani Alves). I da, kada sve svoje fudbalere natera da sarađuju, da ginu jedan za drugog tamo na terenu, možda može i da uspe u onome u čemu nisu mogli njegovi prethodnici na Parku prinčeva - Emeri, Blan i Anćeloti. Da odvede Pariz na sam vrh Evrope.

Jedan tim formiran, drugi u nastajanju. Jedan sa zvezdama svetskog formata, naviknutim da igraju pod pritiskom i osvajaju trofeje, drugi bez nekog velikog uspeha, ako se izuzme Pol Pogba kao član reprezentacije Francuske sa lanjskog Mundijala. I približno slična ulaganja u poslednjih osam godina, pošto su i Mančester junajted i Pari Sen Žermen prebacili milijardu evra uloga u igrački kadar.

A na terenu: jedni u punoj brzini, onako sakati, bez Nejmara, Edinsona Kavanija, Tome Menijea, drugi ni makac. Bez šanse da zaprete, kamoli gol da daju.

„Mančester je bio domaćin, a utakmicu Lige šampiona okončao je sa samo jednim udarcem u ovkir gola. To najbolje ilustruje razliku između timova“, precizno će čuveni trener Arsenala, Arsen Venger, stručni konsultant za jednu televizijsku stanicu. „Primetna je bila razlika na polju tehnike, kao i razumevanja igre. Ogromna razlika. Kako je meč odmicao, postajala je sve veća i očiglednija“.

Tokom decembra i januara zaličio je Mančester na onaj stari, ali ovo sinoć može da se podvede pod „povratak u realnost“. Koliko god da je Ole Gunar Solskjer igrom, ponašanjem i stavom uticao na promenu ambijenta na Old Trafordu, čini se da Junajted i dalje nema tim spreman da se uhvati u kolo sa evropskim trendovima.

Sve je lepo izgledalo protiv Hadersfilda, Fulama ili Bormuta, međutim, prva jača utakmica otkriva da jeŽoze Murinjo možda bio u pravu i da problemi engleskog velikana nisu samo stručni, već loša selekcija igračkog kadra, na koju utiče najviše Ed Vudvord i njegova marketinška kamarila, a manje ocena fudbalskih ljudi da li je neko kalibar za Mančester ili ne.

„Ne bi trebalo preterivati, već realno, hladne glave, konstatovati kakvim igračima raspolaže Solskjer. Govorio sam i pre utakmice da ona neće odrediti da li je Norvežanin za klupu Junajteda ili ne, ali fudbaleri koji su mu na raspolaganju nisu na nivou vrhunskog evropskog tima“, surovo iskreno, utisak je i pravedno, govorio je Fil Nevil, nekadašnji as Crvenih đavola. „U ovom trenutku najviše dvojica igrača iz sadašnje Mančesterove ekipe bi mogla da igraju za PSŽ. To su Pol Pogba i David de Hea. Ako se to ima u vidu, Junajted nema nikakve šanse u revanšu. Pari Sen Žermen je trenutno evropska klasa za Mančester. Čak i Kilijan Mbape, iako nije odigrao najbolje što može, razorio je odbranu mog bivšeg kluba“.

Naknadna pamet nikad nije valjala, međutim, ima – čak i u samom Mančesteru – onih koji smatraju kakoŽoze Murinjo, uprkos svim manama, ne bi izgubio susret sa Pari Sen Žemenom. Da bi, ako ništa drugo, parkirao autobus i odoleo mašineriji Tomasa Tuhela. Zato se Ostvljani bave uporedom analizom učinka Portugalca i Ole Gunara Solskjera. Podsećaju da je pod vođstvom Norvežanina ubeležen samo jedan jedini šut na gol Đanluiđija Bufona, dok je prosek kod Portugalca u duelima grupne faze (protiv Juventusa, Valensije i Jang Bojsa) bio 14 ka golu, od toga prosečno skoro četiri u okvir. Zatim broj pasova: jesenas prosečno 513 po meču, sinoć 448, a i lopta je češće bila u posedu Mančesterovih fudbalera na utakmicama u grupi (52,2 odsto jesenas naspram 44,47 sinoć).

Neko će reći da su to samo brojevi, ali u svetu modernog fudbala i oni nešto otkrivaju. Baš kao što ukazuju da je Pol Pogba bio ukopan kao kolac na teren Old Traforda, da zahvaljujući Marku Veratiju i Brazilcu Makinjosu nije mogao ništa s loptom da uradi. Ukupno 31 precizan pas (najmanje otkako ga trenira Ole Gunar Solskjer), tek jedan jedini precizan u završnoj trećini terena (izjednačen negativan rekord pod palicom norveškog trenera), „samo“ 75,61 odsto uspešnih dodavanja na Old Trafordu (najmanje za dva meseca koliko je prošlo od rokade na klupi) i ukupno 55 dodira s loptom (najmanje otkako je klub napustio Žoze Murinjo).

Jasan zaključan da je ovo bila najgora utakmica visokog veziste u 2019, začinjena crvenim kartonom, zbog čega deo javnosti, a posebno bivše sudije, ističu kako će da nadrlja kad Englezi od naredne sezone budu uveli VAR, jer se ponaša kao derište.

Da je jedni problem, pa ni po jada...

„Poraz je odraz trenutnog stanja u klubu. Videli ste koliko je jak PSŽ kad izostanak kljčnih igrača uspeva da nadoknadi momcima koji nisu imali veliku minutažu tokom sezone. To je nivo na koji želimo da se uzdignemo. Da bi se to desilo moramo da pojačamo ekipu. Čak i da se to desi, opet će nam ostati dosta mladih fudbalera, spremih da naprave iskorak naredne sezone“, uverava Ole Gunar Solskjer posle prvog poraza na klupi Mančestera.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar