Zeleno svjetlo za Jovića prvi je dao Vučević!

Barsa dodaje gas zbog poraza sa Vinisijusom i Rodrigom! Katalonci strepe od Reala i sličnog epiloga kao za dvojicu talentovanih Brazilaca.

Fudbal 16.02.2019 | 00:00
Zeleno svjetlo za Jovića prvi je dao Vučević!
Barselona i Luka Jović – priča koja je počela i trajaće bar nekoliko meseci.

Katalonski sportski dnevnici Sport i Mundo Deportivo svakodnevno pišu o srpskom napadaču iz Ajntrajhta kao o glavnoj meti Barselone za letnji prelazni rok. Otkako je frankfurtski Algemjane Cajtungpre dva dana lansirao vest da je Barsa dogovorila uslove sa Jovićem i njegom agentima, Srbin je zapalio Nemačku i Španiju. Juče se na priču nadovezao Bild sa saznanjima da je Real Madrid već spremio ponudu tešku 45.000.000 evra za srpskog napadača. Licitacija je počela...

U Ajntrahtu se zadovoljno smeškaju jer kada dva najveća kluba Španije uđu u trku za istog igrača, onda to garantuje i ogroman profit za onog koji prodaje. U ovom slučaju Ajntraht će prvo morati da aktivira klauzulu o otkupu ugovora od Benfike. Joviću na leto ističe dvogodišnja pozajmica iz Benfike, a Nemci imaju fiksnu klauzulu za otkup koju će sigurno aktivirati do kraja aprila kada ističe rok. Još nije jasno da li je unapred dogovorena cena 6.000.000 ili 12.000.000 evra jer u Nemačkoj kažu jedno, a u Portugaliji drugo. A onda slede slatke muke za Ajntraht...

„Luka poseduje sve što je potrebno da postane svetska klasa. Ako top klub zaista dođe po njega, mi nećemo moći da ga zadržimo“, rekao je za Bild Ajntrajhtov sportski direktor Fredi Bobić.

Mladi napadač je zakopčan povodom pitanja budućnosti. Kako i ne bi kada je trenutno član jednog kluba, igra za drugi, a traže ga sa treće strane.

„Što me pitate kad znate da ću vam reći isto? A to je da je za mene u ovom času Ajntraht sve, da razmišljam samo o sezoni, utakmicama koje nas očekuju, uživam u fudbalu kao nikad. Klub me još nije zvanično otkupio od Benfike, ali ja se ovde osećam kao svoj na svome. A šta će biti u budućnosti, to niko ne može da predvidi. Nemam ništa protiv da ostanem još koju godinu u Frankfurtu“, „rutinski“ je prokomentarisaoJović za Novosti.

Naravno, igrači se retko izjašanjavaju povodom budućih transfera i želja. A pogtovo kada mogu da sede na više stolica i biraju ponude koje dolaze sa najeminentnijih fudbalskih adresa u Evropi.

U Barseloni se nadaju da su u prednosti u odnosu na ljutog rivala iz Madrida. Veruju da je dogovor sklopljen sa Jovićevim agentima čvrsta podloga za pol-poziciju u pregovorima sa Ajntrahtom.

Barsa je pre Reala počela da prati Jovića. Kako je MOZZART Sport ekskluzivno najavio u novembru, Katalonci su duže vreme skautirali Jovića i njegove igre. Prve pozitivne izveštaje i zeleno svetlo za dolazak Jovića na Kamp Nou je dao hrvatski skaut Goran Vučević. Nekadašnji fudbaler Barselone i Hajduka od 2017. godine radi za katalonskog giganta kao jedan od glavnih skauta. A i pre toga se njegovo mišljenje tražilo u brojnim slučajevima prilikom praćenja igrača sa ovih prostora.

Njega je u ulogu jednog od glavnih skauta promovisao Pep Segura, trenutni mozak Barsine transfer politike. Segura, nekadašnji pomoćnik Lorenca Sera Ferera, trener mlađih kategorija, pa B tima Barse, direktor Liveprulove akademije, potom i direktor cele La Masije je od 2017. godine promovisan u generalnog menadžera Barselone. Dakle, glavnog operativca za transfer politiku.

Poseduje ogromno znanje o mladim igračima širom sveta, a posle Vučevićevih izveštaja i pozitivnih ocena je preuzeo na sebe operaciju dovođenja Jovića. Lično je u društvu sportskog direktora ErikaAbidala pregovarao sa Jovićevim zastupnicima i dobio zeleno svetlo da napravi dogovor sa Ajntrahtom. Fantastična aktuelna sezona Jovića u Ajntrahtu (19 golova i četiri asistencije na 27 mečeva) i ulazak Reala u trku su alarmirali Barselonu da ubrza posao.

Skoro svakog leta se Real Madrid i Barselona nađu u klinču oko nekog pojačanja, a katalonska štampa u današnjim izdanjima oživljava ne baš prijatna sećanja kako je Barselona u prethodnom periodu izgubila direktne bitke sa Realom oko dvojice brazilskih vunderkindova. Barsa je u maju 2017. godine bila u odmaklim pregovorima sa Flamengom oko tinejdžerske senzacije Vinisijusa Žuniora. Segura je pregovarao sa igračem, sve je išlo dobro, a onda se pojavio Real Madrid i za 45.000.000 evra kaparisao čudo od deteta. Prošlog proleća su Barsa i Segura doživeli identičan udarac. Pregovarali su sa 17-godišnjim Rodrigom Goesom iz Santosa, ali je i on završio u Realu kada su Kraljevići ponudili 45.000.000 evra Santosu.

Zato se u Barseloni nadaju da će ovoga puta posao biti obavljen do kraja i kako treba u slučaju LukeJovića. Odavno je jasno da im je potrebna zamena za Luisa Suareza, a u ovom trenutku je malo napadača poput Jovića. Tačnije, u kategoriji „devetki“ do 21 godine, veću tržišnu vrednost od Jovića u Evropi imaju samo Gabrijel Žezus i Markus Rašford. Obojica su nedodirljivi u svojim klubovima, a i nisu tip „devetke“ kakav Barsa traži. Čak nisu ni bolji od Jovića u ovoj sezoni. Brazilac je dao 16 golova na 33 meča, Englez 10 na 31 utakmici. Ostali evropski napadači rođeni 1997. godine i kasnije poput PatrikaKutronea, Lautara Martineza ili Kaspera Dolberga nemaju bi blizu vrednost i učinak kao srpski napadač.

Barsin plan je da Jović prvo stasava uz Suareza, povremeno dobija minutažu i da ga u perspektivi potpuno zameni u timu. Urugvajac ima 32 godine, njegova forma i karijera mogu da idu samo silaznom putanjom.Luka Jović je projektivana zamena i u Barseloni se nadaju da će do maja uspešno okončati pregovore o njegovom transferu. Konkretne cifre se ne pominju, ali se pretpostavlja da će Barsa morati da stavi pred Ajntraht oko 45.000.000 koliko prema Bildovim saznanjima nudi i Real Madrid. Plan je da prvo postigne čvrst dogovor sa igračem i dobije njegovo potpuno poverenje što bi bila dovoljna prednost u trci sa Realom i ostalim zainteresovanim klubovima.

Priča je počela, ali kako to obično biva sa takvim transferima, trajaće makar još nekoliko nedelja, a verovatno i meseci dok u maju ili junu ne dobijemo konačan epilog. A do tada će i Jovićev karakter biti na testu izdržljivosti jer mnogi mladi igrači ne uspevaju da izdrže psihološki pritisak kada im sa basnoslovnim ciframa mozak zavrte klubovi poput Barselone. Jovićev najbolji odgovor će biti golovi koje je ove sezone sipao kao iz mitraljeza.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar