Prvi motor PL: Nije Zastavin, ali je “made in Kragujevac”!

Srpski vezista igra fudbal života!

Fudbal 15.02.2019 | 22:20
Prvi motor PL: Nije Zastavin, ali je “made in Kragujevac”!
Ne biste drugo razmišljali kada bi vas neko pitao koji igrač u Premijer ligi najviše trči. Nekako bi Ngolo Kante većini prvi pao na pamet. I ne bi to bilo daleko od istine. Samo što je Ngolo Kante na drugom mestu po pređenoj kilometraži u Premijer ligi…

Ispred njega je samo jedan igrač – Luka Milivojević. Makar je tako bilo do prošlog kola… Srbin je na 25 utakmica Premijer lige pretrčao impozantnih 294,72 kilometra.

I nije propustio nijedan minut. Do sada je odigrao svih 26 mečeva u Premijer ligi, maksimalnih 2.340 minuta. Ispred njega su samo golmani Ederson i Pikford sa 90 minuta više, jer njihovi timovi imaju meč više.

Uz Luku, maksimalnih 2.340 minuta na terenu su provela još osmorica golmana i petorica defanzivaca. Nijedan vezni igrač u Premijer ligi nije odigrao svaki minuta osim Milivojevića. Jer to i nije realno ostvariv poduhvat. Kartoni, umor, povrede… Svi ostali su “zakačili” nešto, samo je Milivojević bio imun na sve moguće prepreke. I ne samo to.

“Nisam propustio nijedan trening ove sezone”, rekao je Milivojević nedavno za grčku Gazetu.

Nije ni čudo što je kapiten Palasa i što ima neograničeno poverenja trenera, saigrača i navijača.

I ne samo da je Luka najstandardniji već je najučinkovitiji fudbaler Kristal Palasa i najefikasniji vezista u Premijer ligi. Od početka prošle sezone (dakle, oko godinu i po dana) Milivojević je u Premijer ligi postigao 17 golova (na 75 mečeva). Isti golgeterski učinak ima samo Pol Pogba. Po 15 su dali David Silva iKristijan Eriksen, po 14 Šaćiri i Dele Ali… Milivojević je većinu golova dao iz penala. Šest od sedam ove sezone. Ali i Pogbinih pet golova je ove sezone došlo sa bele tačke.

Osim tih kapitenskih sposobnosti i liderskog karaktera kojim odskače u timu Kristal Palasa, Milivojević je fantastičan i u onome što mu je osnovni posao na terenu: razgradnji protivničkih napada, pas igri, davanju ritma, markaciji, izvođenju prekida…

Po broju napravljenih faulova je treći u ligi (42) i treći po broju žutih kartona (8), ali nijednom nije isključen uprkos pritisku na svojoj poziciji. Ispred Luke su po broju faulova samo njegov saigrač Makartur(44) i Brajtonov napadač Glen Mari (59). Po broju dobijenih duela je 11. u Premijer ligi. Po broju tačnih dugih lopti (61) je 11. u ligi. Po broju presečenih protivničkih napada je 13, po broju dodira sa loptom 17, a po ukupnom broju odigranih pasova je na 18. mestu u premijerligaškoj konkurenciji. U svakoj statističkoj kategoriji bitnoj za njegov stil igre i poziciju na kojoj igra je među najboljima.

Kada se napravi paralela sa igračima na njegovoj poziciji, u svim glavnim je Milivojević tu negde saKanteom, Fernandinjom, Džakom, Žoržinjom, Pogbom, Matićem, Gejom, Ndidijem… Na primer, po broju tačnih dugih lopti je bolji od svih njih. Po broju presečenih lopti su od direktnih konurenata ispred samoKapu, Neveš, Nididi i Gej, a po broju dobijenih Gej, Ndidi i Mutinjo.

Srpski vezista je motor bez kojeg se Kristal Palas više ne može zamisliti. Na Selhurst Parku je započeo već treću godinu i možda će naredno leto biti prilika za transfer karijere jer je konstantno išao korak po korak napred. Radnički, Rad, Crvena zvezda, Anderleht, Olimpijakos, Kristal Palas… Neki logičan sled događaja bi bio jači klub od Palasa. U mnogim engleskim anketama kada se prave timovi od igrača van Top 6 velikih klubova Premijer lige, Milivojević je redovan član idealnih 11. Ima 27 godina i u najboljim je godinama za transfer karijere. Srpski vezista je za dve godine na Ostrvu stekao imidž beskompromisnog borca koji ostavlja srce i dušu na terenu za svoj tim zbog čega ga javnost i navijači jako cene.

Reprezentacija Srbija ostaje kao “crna rupa” u priči o Luki Milivojeviću. Ozbiljne optužbe tadašnjeg Krstajićevog pomoćnika Milana Obradovića su ga oterale iz nacionalnog tima Srbije. Istog onog Obradovića za kojeg jeKrstajić demantovao medije da će preuzeti mladu selekciju Azerbejdžana, da bi nekoliko dana kasnije Obradović bio promovian u Azerbejdžanu.

Za razlilku od reprezentativne, Milivojevićeva klupska sadašnjost i budućnost deluju mnogo lepše. Na Ostrvu je za dve godine stekao veliko poštovanje i ugled. Pitanje je momenta kada će neki od većih klubova poslati ponudu za trenutno prvi motor Premijer lige. Nije Zastavin, ali je “made in Kragujevac”.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar