Barsa i Jović - dešava se!

Katalonci ga rade kao Frenkija, deo je slagalice za narednu deceniju! Kako, zašto, kada, koliko, gde. . . ?!

Fudbal 14.02.2019 | 23:10
Barsa i Jović - dešava se!
Kao bomba je jutros u Kataloniji odjeknula vest da je Barselona postigla usmeni dogovor sa LukomJovićem i napravila prvi korak ka transferu srpskog napadača. Vest je objavio ugledni nemački Algemajne Cajtung, ozbiljan medij lišen tračeva i spekulacija sa fudbalskog tržišta. Zbog izvora vesti, odjek u Kataloniji je još veći, ali i širom fudbalske Evrope.

MOZZART Sport je još 15. novembra ekskluzivno najavio da jedan od Barsinih glavnih skauta dolazi u Beograd da gleda Luku Jovića na utakmici protiv Crne Gore. Na njegovu žalost, selektor Krstajić jeJoviću dao samo nekoliko minuta na toj utakmici. Ipak, veliki klub poput Barselone svakako nije donosio sud na osnovu jedne utakmice, već je Jović verovatno mnogo ranije bio u njihovom tefteru i tokom ove sezone je počeo da se visoko kotira.

Mesec dana posle ekskluzive MOZZART Sporta, poslovično dobro obavešteni katalonski dnevnik Mundo Deportivo je objavio naslovnu stranu sa imenima petorice mladih napadača koji su kandidati da pojačaju napad Blaugrane na leto i u perspektivi naslede Luisa Suareza (32) čiji zenit polako prolazi. U međuvremenu su madridski mediji pisali i o interesovanju Real Madrida, a nemački o želji Bajerna da narednog leta dovede Jovića. Sa sličnim ciljem kao Barselona sa Suarezom: za početak da menja Levandovskog i krade mu minutažu, a da ga potom nasledi. Makar je to bila želja Nika Kovača, ali čini se da je Bajern odustao od te ideje kada je nedavno potvrdio kupovinu Jana Fijetea Arpa iz Hamburgera, možda i najtalentovanije nemačke „devetke“.

Dok su signali iz Madrida i Minhena bili blagi i slabi, oni iz Katalonije su se pojačavali. Početkom januara je Mundo Deportivo došao do informacija iz srca Barselonine skauting mreže. Fransesk Agilar, jedan od najcenjenijih i najuticajnijih sportskih novinara u Kataloniji je objavio analizu Barsine skauting mreže i da se Jović nalazi na prvom mestu, Maksi Gomez iz Selte na drugom, da Verner iz Lajpciga i Dolberg iz Ajaksa ne ispunjavaju mnoge kriterijume za uklapanje u Barsin sistem igre, a da je Kšištof Pjontek (tada) iz Đenove otpao u startu.

Oko nedelju dana posle toga, ugledna Kadena Kope je javila da Barselona sprema konkretne korake i da sa puke želje prelazi na realizaciju. Tada je odlučeno da se prelazni period do leta zakrpi pozajmicomKevina Prinsa Boatenga iz Sasuola, a da se klub u narednim mesecima baci na pripremu terena za transfer Jovića. Kadena Kope je otkrila da operacijom rukovodi Pep Segura, jedan od trojice direktora zaduženih za transfer politiku u klubu. Ono po čemu se Segura razlikuje od preostale dvojice (Mestrea iAbidala) je ogromno znanje i obaveštenost o mladim igračima širom sveta, s obzirom da se veći deo karijere bavio skautingom i mladim igračima. Njegove fudbalske procene se najviše cene u klubu, dok jeAbidal više zadužen za pregovarački deo i vezu sa predsednikom Bertomeuom oko finansijskih detalja. Upravo je Segura doneo odluku da se krene po Jovića i preuzeo tu obavezu na sebe.

Barsa zapravo radi na sličan način kao što je radila u mnogo otvorenijem i žešćem ratu za potpis Frenkija de Jonga. Politika kluba je da se prvo obezbedi dogovor sa igračem i njegovim menadžerima, da se kupi njihovo poverenje pa da se razgovara sa klubom. Iako je u jednom trenutku delovalo da je Frenki de Jong na korak od prelaska u Pari Sen Žermen koji je nudio veće provizije njegovom agentu, Barsa je na kraju uspela da dobije taj rat jer je igrač više želeo na Kamp Nou nego na Park prinčeva. Sa istim receptom je Barsa rešila da realizuje i transfer Jovića, a današnja vest iz Nemačke govori da je pola posla završeno.

Kako MOZZART Sport saznaje, u januaru je održan sastanak Barsinih direktora Pepa Segure i ErikaAbidala sa Jovićevim menadžerom Falijem Ramadanijem na kojem je postignut načelan sporazum oko uslova za igrača. Barsini direktori su dobili zeleno svetlo sa te strane, sada im ostaje nekoliko meseci da ubede i Ajntraht.

Podsetimo, klub iz Frankfurta je pre godinu i po dana doveo Jovića iz Benfike na dvogodišnju pozajmicu i ima rok do kraja aprila da ga otkupi po fiksnoj ceni. Ta fiksna cena u ovom trenutku deluje zbunjujuće. Portugalski mediji insistiraju da je klauzula 12.00.000 evra, a nemački tvrde da je duplo manja. Za par meseci će se i ta dilema rešiti kada gaAjntraht otkupi. Kolika god da je otkupna cena, klub iz Frankfurta će debelo zaraditi na preprodaji srpskog napadača. Spekuliše se da će Nemci tražiti oko 60.000.000 evra, ali da bi transfer ipak mogao da bude manji i da će Barsa izaći sa ponudom od oko 40.000.000 evra.

Barselona i Luka Jović su priča koja se dešava. I u maju bi mogla da bude završena srećnim epilogom. A Srbin je samo deo plana o sklapanju generacije za narednu deceniju. Barselona je odavno započela proces smene generacije i sklapanja tima koji će u narednoj deceniji dostići vrrhunac. Jović je projektovan kao „devetka“ u toj novoj generaciji.

Mark Andre Ter Štegen (26) može da brani još deset godina. Desni bekNelson Semedo (25) tek treba da dostigne zenit iako je Serđi Roberto (27) i dalje prva opcija. Opcija za budućnost je Musa Vage (20) koji je kaparisan prošlog leta iz Eupena i stiče iskustvo u B timu. La levom boku polako ističe rok Đordiju Albi, a kao prva meta se pominje sjajni FerlanMendi (23) iz Liona kojeg još želi PSŽ, a na čijem transferu insistira ErikAbidal. Podsetimo da Barsa na pozajmici u Eibaru ima i Marka Kukurelu (20) koji je eksplodirao ove sezone, a da je 19-godišnji Huan Miranda na letnjim pripremama nagovestio ogroman potencijal, tako da je levi bok pokriven za narednu deceniju.

Na štoperskim pozicijama Barsa trenutno ima Đerara Pikea (32), Tomasa Vermalena (33), SamuelaUmtitija (25), Klemona Lenglea (23), Džejsona Murilja (26) i Žan Kler Todiboa (19). Vermalen odlazi na kraju sezone, Muriljo će biti vraćen Valensiji, Pike se polako sprema za penziju, Umtiti je iznikao u stub odbrane ali ga je povreda ukočila. Lengle je za sada nadmašio sva očekivanja, a u perspektivi se očekuje da triling Francuza drži odbranu uz dodatak lidera Matijasa de Lihta iz Ajaksa koji će biti zamena zaPikea. Na njegovom transferu se radi već dve godine i očekuje se da Barsa pobedi žestoku konkurenciju mančesterskih bogataša, Pari Sen Žermena, Juventusa, Bajerna i ostalih.

U veznom redu su Buskets i Rakitić su zagazili u četvrtu deceniju i njihove zamene su već spremne.Frenki de Jong iz Ajaksa će narednog leta doći da stasava i uči uz Busketsa, a da ga posle par godina i potpuno zameni. Prirodna zamena za Rakitića je Karles Alenja, momak iz sopstvene produkcije kojeg porede sa Inijestom. Osim što mu više dgovara igra na desnoj, umesto na levoj strani veznog reda. Ta leva pozicija u trilingu veznog reda je rezervisana za Artura koji je stigao letos i sjajno se uklopio. Brazilac igra toliko fudbalski pismeno i zrelo kao da je ceo život proveo u Barsinoj školi. A ozbiljno se u perspektivi računa i na 19-godišnjeg Rikija Puiga za kojeg je Ćavi rekao da je najveći talenat koji je Barsa stvorila u poslednjih nekoliko godina. Ne treba zaboraviti ni na još jednog talentovanog vezistu – OriolaBusketsa.

U napadačkoj liniji je Jović projektovan kao dugoročna zamena za Luisa Suareza (32). Urugvajac još nije „gotov“. Štaviše igra odlično ove sezone, ali biologija čini svoje. Mesi (31) je posebna priča. Fenomen fudbala i prirode. On će igrati koliko bude hteo, a čini se da će još makar pet godina terorisati rivale. Brazilac Malkom je letos doveden kao neka neobavezna alternativa, ali nije pokazao mnogo i čini se da će se tražiti drugo rešenje. Mada u poslednje vreme „daje znake života“... Usman Dembele je tek ove sezone počeo da daje rezultate i da ispunjava očekivanja koja su nametnuta kada je kupljen kao zamena za Nejmara. On je projektovan kao Barsina udarna igla u narednih desetak godina ako ga zaobiđu problemi sa povredama.

Neizvesno je kakva sudbina čeka Filipea Kutinja (26) koji je došao kao najskuplji u istoriji kluba, ali nikako da proigra u svom stilu. Trenutno je na klackalici, mada sa većim šansama da ostane. Ali je neizvesno i gde ga Barsa vidi s obzirom da je ove sezone imao skoro podjednaku minutažu na desnom krilu, levom krilu i na levoj strani veznog reda. Još mu se traži idealna pozicija...

Barselonin tim za narednu deceniju već ima konture, a bitan delić te fascinantne slagalice bi trebalo da bude srpski napadač Luka Jović.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar