Priča: Tendencija Čelsijevog slobodnog pada...

Sari bez plana B, Kante previše napred, navijači cepaju članske karte. . . ! Potencijalni otkaz za šefa struke u fokusu ostrvske javnosti. . .

Fudbal 13.02.2019 | 23:10
Priča: Tendencija Čelsijevog slobodnog pada...
Tema dana u Engleskoj: da li je Mauricio Sari na ivici ambisa sa kojeg su u poslednjoj deceniji u zaborav pali i Andre Viljas Boas i Luiz Felipe Skolari? Da li je čuveni “Sari-bol” u debaklu protiv Mančester Sitija (0:6) i definitivno probušen?

Mišljenja su oprečna, mada je većina pri stavu da Čelsi ništa neće dobiti ako požuri sa Sarijevomsmenom. Svi su međutim i te kako svesni da ovde odlučuje Roman Abramovič, a on baš i nije najstrpljiviji mačak na svetu. Vilas-Boas i Skolari to najbolje znaju.

Vilas-Boas je izdržao do 4. marta 2012, ovaj drugi je sa Stamforda pre tačno deceniju – 9. februara 2009. godine. Sariju za utehu, Skolarija je već nadživeo, iako je Brazilac ostavio Plavce na četvrtom mestu na tabeli, sedam bodova ispod lidera. Sari je trenutno šesti, 15 bodova iza Mančester Sitija.

To međutim samo govori o tome kako su se srozale Čelsijeve ambicije, a tu je baš Abramovičeva krivica možda i najveće, jer niko ne može da se otme utisku da kako godine prolaze Plavci uzimaju sve gore i gore igrače. Nit je Kepa – ne trenutno  - kvalitet Tiba Kurtoe, još manje Petra Čeha iz najboljih dana, nit su Geri Kejhil, David Luiz ili Antonio Ridiger na nivou Džona Terija, a nije baš ni Kristijan Pulišić adekvatna zamena za Edena Azara. Da i ne poredimo Alvara Moratu – koji je jesenas predvodio Čelsijev napad pre no što je otišao u Atletiko – sa Didijeom Drogbom recimo.

Ima ipak i Sarijeve odgovornosti naravno. U prvom delu sezone sve je izgledalo savršeno, ali se ispostavilo da Italijan jednostavno nema plan B, a da je njegova pas-igra u dobrom delu pročitana. Sariipak trvrdoglavo odbija da nešto promeni. Kalum Hadson Odoi i Ruben Loftus Čik i dalje su zakucani na klupi i jedva da igraju, iako bi njihova energija možda mogla bar malo da razmrda ekipu.

Najveći zagonetka je N’Golo Kante. Sari insistira na Kanteovoj igri bliže protivničkom golu što ovaj i radi, ali se protiv Sitija jasno videlo da jeŽoržinju bila potrebna podrška u defanzivi. Brazilac je ostavljen na vetrometini i Čelsi je žestok išamaran.

“Čak i protiv tima kakav je Mančester Siti ne sme Čelsi da gubi sa 0:6. Niti sme da gubi sa 0:4 od Bornmuta. Niti sa 0:2 protiv Arsenala sa ovakvim defanzivnim problemima”, komentariše proslavljeni Džejmi Rednap, sada u ulozi Skajovog stručnog konsultanta, koji podvlači da su Plavci predvidljivi, ali i mišljenje da Sari zaslužuje još jednu šansu.

Muka je međutim što Abramovič obično seče preko kolena kada se pojavi mogućnost da ostane bez Lige šampiona, a Junajted je upravo pretekao Čelsi, dok je i Arsenal tu. Evidentno je pride da Plavci – o tome je i sam Sari govorio – imaju problem sa motivacijom kad ne igraju za trofeje. Kad su shvatili da im je titula daleko prepustili su se letargiji. Nije ovo juče bila ista ekipa koja je u Liga kupu izbacila Totenhem. Neverovatne oscilacije u igri ekipe.

U pravu je Rednap kada kaže da Čelsi ovakve sramote sebi ne sme da dozvoljava. Abramovič je sa godinama možda i naučio da nije uvek pametno seći preko kolena, ali navijači se uvek vode emocijama, a ne razumom. Posle debakla u Mančesteru igrače su sa tribina gađali i članskim kartama. Prizor novca kako nestaje u klupskoj kasi. To već ni Abramovič, a posebno njegova desna ruka Marina Granovskajane mogu da tolerišu.

U četvrtak Malme, u ponedeljak Mančester junajted u FA kupu. Ako i tu strada Sarijev posao će već biti na ozbiljnom udaru. A do kraja meseca u Liga kupu opet Siti, u Premijer ligi još i Brajton i – Totenhem. Teški dani za Plavce.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar