Tenderi za samo jednog ponuđača

Nabavka službenih automobila za javne institucije u BiH postala je veoma unosan biznis, pogotovo za one kompanije koje redovno dobijaju tendere. Loše zakonodavstvo omogućilo je, stoga, da u Bosni i Hercegovini u većini slučajeva automobile za funkcionere nabavljaju iste kompanije, koje na većini tendera budu i jedini ponuđači.

Republika Srpska 11.02.2019 | 19:38
Tenderi za samo jednog ponuđača
Tokom 2018. godine, na čak 87 odsto svih tendera vezanih za kupovinu službenih vozila u Bosni i Hercegovini, prijavila se samo po jedna kompanija.

Podaci Baze službenih vozila BiH pokazuju da su pet kompanija, koje su imale najveće prihode od tendera u 2018. godini, na više od polovine nabavki, bile jedini ponuđači.

Na pitanje zašto nema konkurencije na skupim tenderima, predstavnici najviših funkcija odgovaraju da nikome nije zabranjeno da se prijavi na bilo koji tender koji je javan.

Zašto se ne prijavljuje više ponuđača nego, uglavnom, jedan, pitanje je na koje se odgovor krije u samom tenderu. Tako su veoma česte nabavke gdje institucije navode detaljne specifikacije vozila, koje drugim ponuđačima praktično daju do znanja da neće proći na konkretnom tenderu, objašnjavaju u nevladinom sektoru.

Iz „Transparensi Internešnela“ navode da su česti slučajevi da tendersku dokumentaciju preuzme nekoliko desetina ponuđača, ali da se, kad vide uslove, na kraju prijavi samo jedan.

U prošloj godini završeni su tenderi u kojima je u Bosni i Hercegovini kupljeno 926 vozila, a za te svrhe potrošeno je skoro 39 miliona maraka. Time je nastavljena praksa da se tenderski uslovi za nabavku službenih automobila kroje po mjeri favorizovanih ponuđača.

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SNSD+DNS+Baja Patak

11.02.2019 20:28

Papcine svih zemalja ujedinimo se!

ODGOVORITE
Name

Q

12.02.2019 06:42

Sada je pravi momenat da se ugradi procenat urbano urbano samo urbano.

ODGOVORITE
Name

Janićije

12.02.2019 07:25

Računica je jasna: naručilac limuzina, u ovom slučaju pojedini funkcioneri u institucijama, budu nezakonito "nagrađeni" od strane prodavca određenim procentom od ugovorene prodajne cijene tako da su obje strane na dobitku. A ukupni ceh plaćaju poreski i drugi obaveznci.Lopovluk.

ODGOVORITE