Afera "pelena" potresa Srpsku

"Dejan Lukendić, Vico Zeljković, Dejan Kusturić, svi su se oni udružili da pljačkaju ovaj jadni narod. Njihove veze su neraskidive i dolaze do srpskog člana Predsjedništva BiH", poručuje Draško Stanivuković, poslanik PDP - a u NSRS.

Republika Srpska 11.02.2019 | 14:50
Afera "pelena" potresa Srpsku
Tatjana Berić iz Banjaluke donijela je sporne albanske pelene, kako kaže, najlošijeg kvaliteta do sada, pred zgradu Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Kaže da propustljivost od jedne kapi, umjesto šest, dovodi do toga da je stalno mokra.

"Ovo nije ništa, najlošiji kvalitet. Odmah sve propuste. Pored toga što sam stalno mokra, meni ne može ni biti dvije pelene, minimalno 4 - 5 dnevno", kaže Tatjana Berić, koja koristi pelene.

 Nakon što je 1. januara ove godine donesen novi Pravilnik o pravu na medicinska sredstva, pacijenti koji su primorani da nose pelene tvrde da imaju pravo samo na jednu vrstu. Željko Miljević, otac djeteta sa teškom mentalnom paralizom, kaže da pored propuštanja, korisnici dobijaju i zdravstvene probleme od albanskih pelena.

"Meni je dijete bolesno. Kako ja njemu da stavim ovo. Ima i zdravstvene probleme, osipa se od pelena stalno", kaže Željko Miljević. 

Draško Stanivuković, koji je stao uz korisnike ovih pelena ispred Fonda, tvrdi da je cilj isključivo profit pojedinaca. Firma Eko – piramida inžinjering je dobila ekskluzivno pravo na uvoz pelena iz Albanije, tvrdi Stanivuković, i podsjeća da je na njenom čelu istovremeni direktor i Fudbalskog kluba Borac, Dejan Lukendić.

"Dejan Lukendić, Vico Zeljković, Dejan Kusturić, svi su se oni udružili da pljačkaju ovaj jadni narod. Njihove veze su neraskidive i dolaze do srpskog člana Predsjedništva BiH", poručuje Draško Stanivuković, poslanik PDP -  a u NSRS. 

Dok Draško Staniuvković najavljuje i krivične prijave, Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS poručuju da iza PDP – ovog narodnog poslanika stoje lobiji kojima je, kako kažu, odgovaralo tržište pelena s duplo većim cijenama. Odbacuju sve Staniuvkovićeve tvrdnje s porukom da će provjeriti kvalitet albanskih pelena.

-Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo.

Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izabrana su tri, ne samo jedan dobavljač, a riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije, koje su registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Agencija za lijekove je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH.", poručuju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

U Ministarstvu zdravlja RS su na sastanak u Vladu Srpske pozvali predstavnike Saveza udruženja za pomoć mentalno i nedovoljno razvijenim licima RS koji su takođe tražili da se novi Pravilnik o pravu na medicinska sredstva stavi van snage. I oni potvrđuju da su pelene lošeg kvaliteta, te da su osuđeni samo na te iz Albanije.

"Mi smo bili na sastanku u Ministarsvu zdravlja i socijalne zaštite RS, imamo neku okvirnu dinamiku i očekujemo da se ovo pitanje riješi institucionalno.", poručuje Gospava Rađen Radić, predsjednik Saveza Menerali. 

"Kvalitet medicinskih sredstava i lijekova provjerava Agencija za lijekove BiH, ali mi ćemo svakako u razgovoru sa drugim instuticjma i korisnicima probati da riješimo ovaj problem", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iako su institucije Srpske odgovornost prebacile na Agenciju za lijekove BiH, iz Agencije im poručuju da očigledno nemaju kompletnu informaciju.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove BiH poručuje da Agencija nije zadužena za kontrolu kvaliteta lijekova i medicinskih sredstava u smislu laboratorijskog ispitivanja. Oni puštaju na tržište BiH, poručuje Zolak, one firme koje ispunjavaju minimum uslova koji se propisuje.  

Korisnici pelena za djecu i odrasle poručuju da niko nije ni želio promjenu starog Pravilnika, kojim su mogli da biraju pelene koje žele od više različitih proizvođača, kao i da uzmu skuplje pelene ako žele, a refundaciju novca do određene sume su dobijali iz Fonda.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Decembar

11.02.2019 14:02

To je strasno, dokle se ide u lopovluku.Dostogli smo dno.

ODGOVORITE
Name

re decembar

11.02.2019 14:41

Kakvo dno

Name

Milan.B

11.02.2019 15:36

Sta smo sve prespavali.....

Name

Brvo Drasko!!!

11.02.2019 16:21

Da nije Draska i ovo bi se prespavalo!!!! Sad ce crvena banda udariti na Draska i njegovu izdaju RS, a pelene iz Albanije aaaa boze ti sacuvaj!!!

Name

E

12.02.2019 07:11

Drzava koja te svaki dan tjera da odes iz nje.

Name

Niko

11.02.2019 14:02

Ali sve je to po zakonu. Joj ne znam kako vi ostali ,alj mene obuzima neki bijes i ljutnja da bih ih sve pobio

ODGOVORITE
Name

Istina

11.02.2019 15:28

Mene bjes godinama obuzima kad vidis gdje ova drzava ide,propada i mi s njom.a kriminalci se bogate na racun nas.i koga je ovaj Dodik sve uvukao,bratice,sestrice,kumove kohe kakve probisvjete. Pretvorio nas u neke africke zemlje. A ovaj narod cuti i dalje.vidimo sta se radi i zaradjuje na pelenama a sta sve jos ima a da mi nemamo pojma.

Name

Kutuzov

11.02.2019 14:08

Da li će kriminalci izaći iz pelena?

ODGOVORITE
Name

tugrados

11.02.2019 14:42

Sve je to dzaba iznositi kad narod to ne zanima niti zeli da se buni.

ODGOVORITE
Name

Gladijator

11.02.2019 16:47

Tacno tako,ovaj narod je anesteziran do te mjere da vise ne mrda,Drasko treba sve prekinuti nema se za koga boriti,ovce gledaju i cute,pametnom dosta.

Name

Ja

11.02.2019 14:51

Dno dna su davno dotakli, ne mogu nize pasti.

ODGOVORITE
Name

RE

11.02.2019 15:30

Jel moguce da predsednica agencije za lijekove kaze "Mi ne kontrolisemo kvalitet lijeka robe". Dal je ona svjesna sta je izgovorila, dal je ona svjesna svog neznanja. Ovde niko nije odgovoran ni za sta. Ovde se samo dogovaraju koliko ce kome u djep od tog tendera. Kriminal u fondu zdravstvenog osig je ogroman, koga briga za kvalitet i za pacijente. Pouzdano znam da se preko fonda zdrav osig peru milioni, dok nam zdravstveni radnici i bolnice rade u bjedi i cuvaju socijalni mir, dok nepismeni sa kupljenim diplomama u fondu postadose milioneri.

Name

Jasko

11.02.2019 15:03

U Federacij korisnici pelena za odrasle koji dobijaju od Zavoda Zdravstvenog Osiguranja nalog( recept) za pelene sa kojim ide u bilo koju apoteku i uzima pelene od bio kojeg proizvođaća po želji. Svaka apoteka ima najmanje 3-4 različita proizvođača u ponudi. Odkud sad u RS da tebi zavod određuje koju vrstu pelena ti možeš uzeti. Ili ja nisam dobro razumio članak.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

11.02.2019 15:53

Добар је то посао са пеленама, поготово ако има пратњу.

ODGOVORITE
Name

синип

11.02.2019 16:29

Доказ колико смо у го**има је то да су Додикови криминалчићи почели да дилују пелене

ODGOVORITE
Name

Лука

11.02.2019 17:17

Puna podrska svima koji su ugrozeni ovim albanskim pelenama, trazite najbolje i najskuplje. Kad Zeljkica kupuje pet auta za 655000 km, i jos kaze da oni moraju imati 'bezbjedna vozila', a vama se daje skart roba, onda se vise stvarno nema sta reci, osim fuuuj..na djeci ibolesnima zaradjujete, sram vas bilo, nenarodna vlasti. .

ODGOVORITE
Name

007

11.02.2019 18:42

Pa da on jos nije izasao iz pelena.

Name

BOBA

11.02.2019 22:30

OVO JE DESET PUTA GORE.SAMO ŠTO TO LJUDE KOJI SE BAVE LOPOVLUCIMA, KOJI LAŽU, KOJI KRADU NIŠTA NE ZANIMA SAMO PROKLETI NOVAC.MOGLI BI I ONI U TE ISTE PELENE. MISLE DA IH NEĆE ZAKAČITI. GRDNO SE VARAJU.BOLEST HARA I NEMA MILOSTI.GRADITI SVOJU SREĆU NA TUĐOJ NE SREĆI NIKOME NIJE DONIJELO DOBRO.GADLJIVI SU.POZDRAV ZA STANIVUKOVIĆA.

ODGOVORITE