Kraljevske krune pronađene u smeću

Krune španskog kralja Karla IX i njegove supruge Kristine, koje su ukradene prošle godine u spektakularnoj pljački iz katedrale, pronađene su u kanti za smeće, u predgrađu Stokholma.

Zanimljivosti 07.02.2019 | 08:05
Kraljevske krune pronađene u smeću
Reč je o draguljima od ogromnog istorijskog značaja, koji datiraju iz ranog perioda 1660. godine, a napravljeni su za pokop kralja i kraljice. Njihova vrednost je procenjena na više od sedam miliona dolara. 

Kraljevski nakit ukraden je iz Strangnas katedrale u centralnoj Švedskoj, u pljački koja je punila naslovne strane širom sveta prošle godine. 

Biskup Johan Dalman rekao je za nacionalnu televiziju SVT da je reč o dragocenostima koje imaju ogromu istorijski vrednost i da pretpostavlja da su ih pljačkaši bacili zato što su shvatili da ne mogu da ih prodaju. 

"One su neizostavan deo naše istorije, i ako nestanu, nestaće i veliki deo naše istorije", rekao je Dalman. 

Lokalne novine prenele su da je Dalmanova prva reakcija na vest o pronalasku kruna bila "Aleluja".

 Sveštenik Kristofer Lundgren izrazio je zadovoljstvo i olakšanje nakon pronalaska ukradene kolekcije, ističući da su to dobre vesti ne samo za katedralu već i za švedski narod u celini.

Muškarcu, čija je krv pronađena na licu mesta nakon pljačke, suđenje je u toku. Osumnjičeni (22) je priznao da je ukrao bicikl i brod kojim su pljačkaši pobegli, ali negira bilo kakvu umešanost u krađu.

To je, za sada, jedini osumnjičeni u ovom slučaju. On odbija da priča o ostalim učesnicima krivičnog dela. Suđenje će biti nastavljeno 15. februara.

Ranije, stručnjaci su izražavali bojazan da bi ukradene krune, mogli biti pretopljene u zlato, i na taj način uništene.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar