Stiže kineska Nova godina

Nekoliko sati uoči početka nove lunarne godine u Kini se uveliko slavi. Počinje veliki Prolećni festival, ali i vladavina svinje, koja donosi napredak, sreću i velike mogućnosti. Za milione Kineza ovaj praznik je prilika za porodična okupljanja i darivanja, pa su velike gužve na aerodromima, stanicama, u prodavnicama.

Zanimljivosti 04.02.2019 | 13:01
Stiže kineska Nova godina
U Kini se pred Prolećni festival kojim se obeležava lunarna Nova godina organizuje niz festivala sa narodnim običajima. Na ceremonijama je zmaj važan element pa je u gradu Niguo u pokrajini Anhui organizovan ples sa zmajevima i lavovima, praćen zvukom bubnjeva, cimbala i gongova.

U mnogim kineskim selima stanovnici su se okupili na banketima i slavili predstojeći Prolećni festival uz zdravice za dobru žetvu i bolji život.
Osim u Kini, širom sveta se obeležava kineska Nova godina.

U Njujorku je jedna od zgrada novog Svetskog trgovinskog centra osvetljena u crveno i žuto. U gradu vlada festivalska atmosfera u kojoj učestvuju i Njujorčani i turisti.

U Srbiji, uz izložbu čarobne instalacije kineskih lampiona, danas počinje „Kineski festival svetla“ kojim se prvi put kod nas proslavlja kineska Nova godina.Na Kalemegdansku tvrđavu, pravo iz Kine, tim povodom stigao je svetlosni spektakl.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar