Ukidanje taksi ili idu izbori

- Pollitički analitičar Faton Mehmeti očekuje ukidanje nametnutih taksi na robu iz Srbije i BiH u narednih nedelju dana.

Srbija 30.01.2019 | 11:33
Ukidanje taksi ili idu izbori
Prema njegovim rečima, kosovski premijer Ramuš Haradinaj našao se između "dve vatre" - ili ukidaje taksi ili će biti raspisani izbori.

Mehmeti smatra da će se Haradinaj pre odlučiti za ukidanje taksi, nego za izbore, jer ne veruje, kaže, da bi lider Alijanse za budućnost Kosova mogao više da se pozicionia na tako visoku funkciju.

"Već je jasno da Kosovo nema drugog načina osim ukidanja te mere", rekao je Mehmeti za prištinsku Bota sot. 

On smatra da je Haradinajev zahtev za održavanje međunarodne konferencije o kosovskom pitanju ispravan, ali teško ostvariv, pa će vlada biti prisiljena da ukine takse. 

Ako, kako kaže, Haradinaj bude nastavio uporno da insistira na zadržavanju taksi, izbori su gotovo izvesni, posebno imajući u vidu da ukupnu situaciju na Kosovu dodatno komlikuju i štrajkovi u više delatnosti. 

"Između ova dva rešenja mislim da je Haradinaj izveo računicu i da neće imati hrabrosti da ide na izbore, jer zna da više neće moći da bude premijer", kazao je Mehmeti. 

Smatra i da insistiranjem na zadržavanju taksi, Alijansa za budućnost Kosova i Haradinaj rizikuju izlazak DPK iz vlasti, što bi značilo pad vlade. "Zato mislim da će vlada u ovoj situaciji u roku od nedelju dana ukinuti takse, jer bi izlazak DPK iz vlade bio preveliki rizik", ocenio je Mehmeti.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bj

30.01.2019 10:37

Takse ce se sigurno ukinuti, al tada ce biti več sklopljeni ugovori sa drugim uvoznicima.

ODGOVORITE
Name

Realno

30.01.2019 10:54

Ramus je na rjec pozdrav za takve ljude.

Name

Ili

30.01.2019 11:24

A sta sarovic kaze.taj genije koji je prporodio sokolac,sarajvo,rs,federaciju....

Name

Realnost

30.01.2019 11:42

Mislim, da je potpuno jasno, da vlada u Prištini nije pouzdan partner i upravo zbog toga sami, bez US, ne mogu preživjeti. Vidi se sve više, da Kosovo nije država, a najmanje nezavisno. Nezavisno nije jer u potpunosti zavisi od financija US, Njemačke i Francuske, koje predvode EU u tom slučaju, a i od njihove kontrole, tako da će i takse biti ukinute po tom sistemu. Podpisane obaveze iz Briselskog sporazuma nisu bile primenjene od strane Pristine. I da ne govorimo o "ćobanluku" unutar prištinske politicne scene, gdje se vodje pojedinih funkcija, svađaju na osnovu osiguravanja pojedinih porodicnih klanova i poslova, koje vode. Tako da ti predstavnici ne mogu biti za pohvalu nikome. A sto se tice taksi, one nisu prihvatljive i osim finansijske štete za Srbiju i Bih, najveću štetu su napravile vlasti u Pristini same sebi.