Ples na časovima fizičkog umjesto vježbi

Video-snimak na kome direktor jedne škole u istočnoj kineskoj provinciji Sičuan đuska zajedno sa đacima postala je senzancija na internetu u Kini. Direktor Džang Pengfei svakodnevne vežbe u školi zamenio je časovima modernog plesa.

Zanimljivosti 29.01.2019 | 11:35
 Ples na časovima fizičkog umjesto vježbi
U kineskim osnovnim i srednjim školama obavezno je polusatano jutarnje razgibavanje i opuštanje. Ali školsko dvorište nije bilo dovoljno veliko da se svi đaci bave različitim aktivnostima. Zato je domišljati direktor škole učenicima predložio đuskanje.

Džang Pengfei, direktor škole ukazuje na činjenicu da je dvorište premalo da 700 đaka istovremeno trči i bavi se različitim sportovima. „Za to je potreban veći prostor", kaže Džang.

Nikada nije mislio da će njegova ideja o đuskanju u školi privući toliku pažnju. Škola je ranije promovisala kalisteniku, odnosno skup vežbi sopstvene snage, trčanje, skakanje. Ali mnogi to nisu voleli.

„Promovisali smo kalisteniku mnogo godina, ali smo otkrili da su mnogi đaci bnezainteresovani. Škola je primenila brojne mere, koristeći i neke prinudne. Razredne starešine su imale obavezu da teraju decu da rade kalisteniku“, navodi Džang.

Kada vidite snimak nastavnika i učenika koji izvode moderni ples pod vođstvom Dženga, lako biste pomislili da je direktor dugo bio strastveni plesač. Ali nije tako. Ideju za ples dobio je tek prošlog leta kada je naleteo na grupu igrača koji su trenirali na gradskom trgu. 
Pomislio je da bi to bila dobra jutarnja aktivnost za đake.

Džang ističe da je znao će se moderni ples dopasti đacima zbog njegovog šarma i ritmičke muzike. „Tajno sam počeo da učim plesne korake", dodaje Džang.

Đaci ističu da im je ples mnogo zanimljiviji od atletike.

Za manje od dva meseca, Džang je savladao osnove modernog plesa. Kada je škola počela u septembru, anketirao je učenike da li su zainteresovani. Čak je pitao profesionalne plesače da nastupe u školi.

U novembru, Džang je sastavio tim koji je počeo da uči đake pokretima i mesec dana kasnije, cela škola je đuskala tokom pauze.

„Obično su veoma entuzijastični da uče na času nakon što đuskaju. Uvek učimo đake da je vreme za opuštanje nakon časa, a da je važno da uče dok su na času", napominje nastavnica Li Haining.

„Mislim da je igranje veoma dobro za decu, ona tako smanjuju teret učenja. Moje dete je nekada igralo video-igre na tabletu, ali to više ne radi", kaže majka jednog učenika, Hao Sijaočun.

Sada su đaci konačno zadovoljni jutarnjim vežbama i pauzom.



RTS
foto:internet
 
 

 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar