Prijateljski odnosi dvije zemlje

Srbija i Slovenija imaju prijateljske odnose, što se ogleda i u trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, a Beograd će na putu ka članstvu u EU imati podršku Ljubljane, kao i u postizanju dogovora sa Prištinom, ocijenili su nakon sastanka u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Slovenije Borut Pahor.

Srbija 28.01.2019 | 14:25
Prijateljski odnosi dvije zemlje
Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka u Palati Srbije, rekli da između Beograda i Ljubljane vladaju odnosi prijateljstva i da je ekonomska saradnja u porastu, te da Slovenija podržava Beograd na evropskom putu.

Vučić je dodao da je na putu ka EU ključno pitanje odnosa Beograda i Prištine, te dodao da je uvjeren da će Beograd, ako uspije da se dođe do rješenja, imati podršku Ljubljane.

– Istovremeno, želimo da glas Slovenije bude još snažniji u EU, uvjereni smo da može da dovede do daljeg razumijevanja potreba građana Srbije. Sve što možemo da uradimo u jačanju ekonomskih i kulturnih veza, sprota, obrazovanja, Srbija je u potpunosti spremna da to učini – naveo je Vučić.

On je rekao da Srbija doživljava Sloveniju kao iskrenog prijatelja i da dvije zemlje imaju odnose međusobnog uvažavanja i prijateljstva koji mogu da budu još bolji.

Vučić je zahvalio Pahoru na ličnom angažovanju u procesu Brdo-Brioni, jer taj proces doprinosi stabilizaciji prilika u regionu, te dodao da vjeruje da će susret u Tirani u maju biti od velikog značaja za cijeli region.

On je naveo da na evropskom putu Srbija ima podršku Slovenije, te dodao da Srbija želi da se taj put ubrza.

Komentarišući kritike o spoljnoj politici Srbije, koje je uputio slovenački šef diplomatije Miro Cerar, Vučić je rekao da je Srbija na evropskom putu, kao i da će nastaviti da čuva dobre odnose sa Rusijom, ali da politiku Sribje niko neće da vodi sa strane.

– Srbija ima politiku srpskih interesa i srpske stolice – da bude na evropskom putu, unapređuje razvoj i ekonomiju, na šta sam ponosan. Politiku Srbije ne vodi niko sa strane i neće je voditi, pa ni Cerar. Znam da je on naš prijatelj, ali ne znam na koju nogu je ustao kada je to rekao – dodao je Vučić.

On je za proteste opozicije u Srbiji rekao da su izbori uvijek najbolji odgovor, ali da lista koju on predvodi dobija sve više glasova, a opozicija sve manje i da su u “slobodnom padu” sa 16 odsto stigli na 12,5 odsto. 

Kada je riječ o Srbima koji u Sloveniji nisu nacionalana manjina i Slovencima u Srbiji, Vučić je podsjetio da su Slovenci nacionalna manjina u Srbiji, te dodao da misli da su Srbi u Sloveniji zadovoljni, iako bi Beograd volio da imaju veća prava.

“To nije problem u našim bilateralnim odnosima, mislim da žive dobro i pristojno i da postoji prijateljski odnos dve vlade”, rekao je Vučić.

Pahor je poručio da Srbija ima podršku Slovenije na svom evropskom putu, te ukazao na značaj dijaloga Beograda sa Prištinom.

“Kao tvoj prijatelj i prijatelj Srbije želim da kažem da podržavam taj dijalog i ne vidim mu alternativu. Ne znam kad i kako će se završiti, to zavisi od bilateralnih razgovora, ali ono što može Slovenija kao prijatelj sa svima u regionu da pomogne, ja sam ponudio”, rekao je Pahor.

Pahor je rekao da je EU u lošem položaju kada je riječ o proširenju, ali da vođe država u regionu moraju da budu svjesni odgovornosti za održavanje procesa pomirenja i jačanja međusobnog povjerenja, rješavanja bilateralnih pitanja, atmosferu među ljudima i da su u stanju da obezbijede mir i sigurnost.

– Možemo da se pouzdamo u to da će velike sile da urede odnose, ali mislim da u velikoj mjeri zavisi od nas, kako ćemo da riješimo bilateralna i multilateralna pitanja u regionu, kako bi našim ljudima osigurali bezbjednost – rekao je Pahor.

Kada je riječ o položaju srpskog naroda u Sloveniji, koji u toj zemlji nema položaj manjine, Pahor je rekao da će Slovenija u pravnom smislu učiniti da imaju mogućnost da sačuvaju svoj identitet, ali da nije potrebno da Slovenija mijenja ustav.

– Slovenija je otadžbina dovoljno velika za sve. Svi identiteti se moraju međusobno poštovati, slovenačka vlada će učiniti sve da se tako osjećaju, ali za to nije potrebno da mijenjamo ustav – rekao je Pahor.

Što se tiče opozicionih i građanskih protesta u Srbiji, Pahor je rekao da se Slovenija ne želi miješati u unutrašnje stvari Srbije, iako shvata određene političke procese, te da smatra da Srbija nije u političkoj blokadi.

 (Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Janez

28.01.2019 13:43

Daleko im inače bi ih maltretirali kao i druge susjede,

ODGOVORITE