Srpska imovina poklon Hrvatima

Privredni apelacioni sud u Beogradu doneo je dve suprotne presude u dva slučaja naplate izgubljenih sporova za srpsku imovinu u Hrvatskoj.

Srbija 27.01.2019 | 14:00
Srpska imovina poklon Hrvatima
Kako "Novosti" navode, ovim presudama se zbunjuje javnost, ali i legalizuje hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoljava plaćanje milionskih troškova Hrvatima.

Naime, Privredni apelacioni sud u Beogradu odbio je žalbu Jugobanke a.d. u stečaju, kojom je tražila da ne prizna odluku prvostepenog suda o prinudnoj naplati sudskih troškova za spor izgubljen u Hrvatskoj. 

Nedavno je isti sud, samo drugo veće, doneo potpuno suprotnu odluku u slučaju "Mladost turista". 

I "Mladost turist" i Jugobanka, baš kao i sve ostale srpske firme, banke i opštine koje su tražile povraćaj imovine koja im je konfiskovana devedesetih, izgubile su spor, a Jugobanka je sada ostala i bez 3.100 evra, koliko su iznosili sudski troškovi za samo jedan u nizu izgubljenih sporova koje je ova banka vodila u Hrvatskoj. 

Privredni apelacioni sud je u obrazloženju presude konstatovao da ne postoje formalni razlozi za nepriznavanje hrvatske presude, i da Jugobanka nije dokazala da je takva odluka suprotna Ustavu i javnom poretku Srbije. 

Isti sud je nedavno, odlučujući da se u slučaju "Mladost turista" ne mogu priznati troškovi od 82.000 evra za izgubljeni sudski postupak u Makarskoj, u obrazloženju naveo da bi to bilo u suprotnosti s našim pravnim poretkom, jer ne postoji uzajamnost između Srbije i Hrvatske kad je reč o sporovima u vezi sa imovinom. 

"Novosti" se pitaju u čemu je razlika između "Mladost turista" i Jugobanke u očima srspkog pravosuđa, ali zaključuju da problem nastaje u svim sledećim predmetima, zbog čega se postavlje pitanje kako će privredni sud presuđivati kada dođu na naplatu ostali izgubljeni sporovi za srpsku imovinu u Hrvatskoj. 

Ukoliko odluke budu nalik ovoj u predmetu Jugobanke, naše sudstvo će legalizovati hrvatsku otimačinu srpske imovine i uz to još dozvoliti i plaćanje milionskih troškova Hrvatima, zaključuju "Novosti".

(Novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

27.01.2019 13:09

Тако се и Баја одрекао архивске грађе у корист истих, да им имена не помињем! Све је то иста клика и полако нас преузимају, без метка!

ODGOVORITE
Name

Misko

27.01.2019 16:42

Pita li iko ko je prodao i za koliko para banjalucko djecije odmaraliste u Podstrani kraj Splita na obali mora sa vlastitiom plazom na povrsini od nekoliko dunuma?? To je vlasnistvo banjalucke djece a ne klosara koji su to prodali!

ODGOVORITE