"Veliki umjetnik i divan čovjek

Arsenijević, Zelenović, Paskaljević, Golubović, Cvetković…. Gotovo da nema nikog ko nije duboko, duboko uzdahnuo, zanijemeo na tren, tiho prozborio “strašno”, na vijest o smrti Dušana Makavejeva.  

Srbija 26.01.2019 | 16:06
"Veliki umjetnik i divan čovjek
Samim tim što je bio tu, među nama, na neobjašnjiv način davao je snagu, značio i zračio svu snagu i ljepotu umjetnosti, bio živo oličenje harizme.

Reditelj Stefan Arsenijević ističe pojmove koji određuju Makavejeva.

– Kada razmišljam o Makavejevu i njegovom opusu u svijesti mi odzvanjaju; sloboda, mašta, hrabrost, igra… To su pojmovi koji su ga odredili, činili i čine posebnim, velikim, živim, i sad kad se od njega opraštamo. Uvijek sam mislio, i to mu rekao par puta, da je duhom bio mlađi od svih nas. Izgubili smo još jednog velikana našeg, i ne samo našeg, filma i kulture. Osjećam se sve usamljenije u ovom vremenu, na ovom prostoru gdje je mediokritetstvo postavljeno kao uzor. Ali Mak će uvek biti živ i kao svjetionik pokazivati čemu da težimo u životu i stvaralaštvu. Živio Makavejev! – kaže Arsenijević.

Naglašavajući da je otišao čovjek koji je po mnogo čemu ne samo obilježio nego i stvorio temelj ovdašnje kinematografije dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović kaže da je otišao pravi posvećenik filma.

– Sve što je napravio je najznačajnija ostavština za budućnost. On je svojevrstan sinonim za moderan filmski izraz. U svemu što je radio bio je potpuno nov. Čovjek izuzetne hrabrosti. Čovjek koji je svojim djelovanjem pomjerao granice ne samo u filmskoj umjetnosti nego u ukupnoj kulturi. Rodonačelnik onoga što zovemo “crni talas” a ja bih prije rekao – autorskog filma. Filmovi su bili cijenjeni u Evropi, u svijetu. U ovom času nismo ni svjesni koliki je to gubitak za ovdašnju kulturu. Legenda za života! – kaže Zelenović.

Reditelj Srđan Golubović veli da je malo reći da je Makavejev bio veliki umjetnik i divan čovjek.

– Najinspirativniji, hrabar, neuhvatljiv, svoj. Uvijek je tragao za granicama slobode, autorske, društvene i lične. Sloboda ili ništa. Beskompromisan u svom traganju, doslijedan u potrebi da uvijek bude drugačiji i autentičan. Najbolji, najposebniji – kaže Golubović.

Po riječima reditelja Gorana Paskaljevića otišao je posljednji iz velike trojke srpskog filma.

– Niko od nas koji smo došli poslije njih nije ih prevazišao po značaju i u srpskoj i svjetskoj kinematografiji. Mislim na Sašu Petrovića, Živojina Pavlovića i njega. Makavejev je mnogo više cijenjen u svijetu nego ovdje. Sedamdesetih je pomjerio granice filma i svet mu to priznaje. Družili smo se dugo godina i u Parizu i u Beogradu, i znam koliko je želio da snimi još jedan film u Srbiji ali mu to nije bilo omogućeno. Činjenica da nas je napustio je veliki gubitak za srpsku kulturu. Mi smo skloni zaboravu. Međutim, Makove filmove nećemo zaboraviti. Ostaće da traju dok filma bude. A oni koji su mu se suprotstavljali su već odavno zaboravljeni – riječi su Paskaljevića.

Reditelj Goran Radovanović, koji upravo završava dokumentarac “Slučaj Makavejev” o velikom reditelju i njegom filmu “WR- misterije organizma” kratko kaže:

– Zatečen sam… I Milena, i on… Šokiran sam… a treba završiti film.

Jedan od glumaca koji je sa Makom sarađivao je Svetozar Cvetković.

– Imao sam privilegiju što sam imao priliku da sa njim, i suprugom mu Bojanom, budem prijatelj. Mnogo sam toga ne samo o umjetnosti i o filmu, nego prije svega o životu, naučio od njega. Ali na djelu je nepravda koja čini da čovjek zanijemi. Jer, danas će se na svim televizijama, u svim medijima govoriti o Makovim filmovima, nagradama, svjetskim uspjesima. Svi će biti ponosni. Samo ćemo prenebregnuti jednu činjenicu – da mi u tome nismo učestvovali. Ova zemlja, kako god se zvala, nije uradila ništa da Mak stvori i ostvari svoje veliko djelo. Volio je ovaj grad, volio ovu zemlju. Bio je duboko tužan kad je prognan, kad su mu uskraćena dokumenta… Sve radi toga što je želio, voleo, stvarao slobodu. Slobodu koju je on stvorio mi nikada nećemo imati. Niko iz svih zemalja u kojima smo živjeli nije pozvao Makavejeva i pitao ga šta bi želio da radi jer toliko je stvorio, značio, donio, jer to što je on u svijetu ostvario toliko je veliko… Nepravda je odveć blaga riječ – kaže Cvetković.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dušan Lojpur

26.01.2019 17:15

Nema još komentara o Makavejevu, jer umjetnost i kultura nisu zanimljivi "dežurnim" kritičarima, ali politika jeste! U nju se svi razumiju, iako su polupismeni, ali i kao takvi misle da su najpametniji...

ODGOVORITE
Name

Skeptik

26.01.2019 19:14

Naravno, kad smo se okupirali našom jadnom svakodnevnicom. I ne samo da nema komentara o kulturi već nema ni o bilo kojim drugim segmentima društva osim o politici i crnoj hronici, mada je to dvoje jedno te isto.

Name

Austrija

27.01.2019 10:11

Na balkanu uvjek slave umjetnike knjizevnike postene ljude al samo kad umru recimo spiric je napiso knjigu i opljacko srpski narod zato stoje nagradzen stotinama miliona eura ja zivim vani i nemam pola milona eura u kesu da kupim stan u prvom bizirku u becu svaka cast

ODGOVORITE