Prodaju centar "Boško Buha"

Memorijalni centar “Boško Buha”, nadomak Prijepolja, ide na prodaju. Mjesto na kojem je ubijen mladi narodni heroj, a koje su nekada obilazile generacije đaka, stigao je na doboš kao dio imovine preduzeća “Putnik Prijepolje” u stečaju.

Srbija 26.01.2019 | 14:40
Prodaju centar "Boško Buha"
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nudi kompleks na Jabuki, kroz tri cjeline, po početnoj cijeni od 98,3 miliona dinara, odnosno oko 800 000 evra. U oglasu se ne spominje da je Memorijalni kompleks pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja. Taj nivo zaštite u opštini Prijepolje uživa još jedino manastir Mileševa.

Prodaja je zakazana za 28. februar. Prodavac od potencijalnih kupaca traži samo depozit. Takođe, ne upozoravaju koje su obaveze eventualnog novog vlasnika.



Na prodaju su Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije i Spomen-dom “Boško Buha”, koji je sagrađen od “pionirskog dinara”. Nudi se i hotel od 4 770 kvadratnih metara, sa bazenom i terenima, prilično ruinirani paviljoni za smještaj gostiju, ali i dvije vile.

Na spisku imovine za prodaju je i građevinsko zemljište na oko dva hektara. Zemljište je Opština svojevremeno ustupila, tada najvećem turističkom preduzeću, “Putnik”, a ono ga je kasnije prodalo privatnicima.

O muzejskoj zbirci u Muzeju pionira brine Narodni muzej u Prijepolju.

– Memorijalni kompleks “Boško Buha” je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, i to kao dobro od izuzetnog značaja. U sastavu memorijalnog kompleksa je i Muzej pionira. U njemu su eksponati koji su u našoj nadležnosti. Mi možemo da ih, ako treba, preselimo, jer smo nadležni za pokretna kulturna dobra. Dio te postavke je preseljen u naš depo. Nismo nadležni za imovinska pitanja. Ukoliko neko kupi oglašenu imovinu, moraće da se konsultuje sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Sasvim je sigurno da spomenike neće smjeti da dira. Može da kupi zemlju, ali spomenik Bošku Buhi ne smije da dira – kaže Zvonko Mandić, v. d. direktora Narodnog muzeja u Prijepolju.



Nekada je kompleks na ulazu u Jabuku, poslije Kragujevca, bio najposećeniji memorijalni centar u Srbiji. Od 1991. i ratova, ova destinacija je izbrisana iz školskog programa. Nijedan učenik ni ekskurzija se više nisu uputili stazom kojom je posljednji put prošao čuveni bombaš.

Cijena pada

Pravila javnog nadmetanja predviđaju da početna cijena pri prvoj prodaji iznosi 50 odsto procijenjene vrijednosti imovine. Ukoliko prva prodaja propadne, sljedeći put početna cijena pada na 20 odsto procijenjene vrijednosti. U trećoj prodaji kreće se od svega pet odsto procijenjene vrijednosti.

(SrpskaCafe)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

buha

26.01.2019 17:46

Ko je ubio Boska Buhu ?

ODGOVORITE
Name

Aranđel

26.01.2019 19:13

Pa četnici,to nam je bila velika podmetačina to bratoubilaštvo.

Name

re Arandel

27.01.2019 04:21

Pa naravno da su ga oni ubili! Mozda nisi bio rodjen za vreme Jugoslavije pa se sad sprdas! Pitaj svog oca nek ti on objasni.

Name

Re:

27.01.2019 12:18

А, зашто су титоисти нападали на краљеву војску?! Четници су се само бранили!

Name

Nepoštovanje

26.01.2019 18:07

Zašto se dešava da ovi objekti, kao nacionalni spomenici, dođu u stanje ruina, da se prodaju uopšte, a pogotovo budzašto? To je dio naše istorije, koja se ovakvim ponašanjem ne poštuje, odnosno ignoriše. Na isti način je predata ili prodata, originalna dokumentacija gdje su masovno ubijani Srbi, ruiniraju se i ne održavaju spomen-sjećanja na našu krvavu prošlosti... Dok se budemo ovako ponašali prema svojoj istoriji, odnosno žrtvama i mučenicima, koji su ugrađeni u temelje novog života, nećemo imati božijeg blagoslova, pogotovo ne napretka.

ODGOVORITE