PS BiH: Sjednice nema, ali plata ide!

O političkoj krizi na državnom nivou dovoljno govori podatak da je aktuelni saziv zakonodavne vlasti do sada održao samo konstitutivnu sjednicu, ali su se o platama odmah dogovorili.

Bosna i Hercegovina 22.01.2019 | 08:34
PS BiH: Sjednice nema, ali plata ide!
Sjednica trenutnog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj su trebala biti izabrana radna tijela, otkazana je zbog toga što određeni broj političkih stranaka nije dostavio svoje prijedloge za članove parlamentarnih komisija.

Prije svega, riječ je o političkim strankama okupljenim oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji je otvoreno najavio blokadu rada Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sve dok se ne izvrši izbor novog saziva Savjeta ministara BiH.

Zbog ovakvog postupanja, predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, kojoj su prisustvovali i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović, odlučila je da otkaže drugu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti koja je trebala biti održana 17. januara 2019. godine.

Međutim, političke nesuglasice nisu spriječile državne parlamentarce da riješe svoj radnopravni status u Parlamentarnoj skupštini BiH te na taj način počnu primati enormno visoke plate iz džepova građana BiH.

Sjednica ne može, ali u vezi plate svi se dogovore

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH do sada je održao dvije radne sjednice na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plate, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično.

Prva sjednica čelnika Predstavničkog doma PSBiH održana je 18. decembra 2018. godine i na njoj je razmatrano 18 rješenja vezanih za radnopravni status izabranih poslanika, dok je na drugoj sjednici održanoj 16. januara 2019. godine razmatrano 12 takvih rješenja.

Sve političke stranke apsolutno su složne i na vrijeme dostavljaju svu potrebnu dokumentaciju koja će njihovim poslanicima omogućiti primanje plata većih od 5.000 KM.

U isto vrijeme u Parlamentarnoj skupštini BiH nije čak konstituisana ni Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara BiH s obzirom na to da je konstitutivna sjednica ove komisije prekinuta nakon što SDA, HDZ i SNSD nisu uspjeli osigurati većinu koja će izglasati predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara BiH. Od 28. decembra 2018. godine državni parlamentarci nisu ponovo pokušali konstituisati ovo radno tijelo.

O obimu političke krize u Bosni i Hercegovini dovoljno govore komparativni podaci o održanim sjednicama Predstavničkog doma PSBiH u prošlom mandatu, odnosno u mandatu od 2014. do 2018. godine.

Državni parlament u prošlom sazivu konstituisan je 9. decembra 2014. godine, a trenutni saziv 6. decembra 2018. godine. Do kraja januara 2015. godine prošli saziv Predstavničkog doma PSBiH održao je čak pet sjednica, dok je trenutni održao samo konstituirajuću sjednicu.

Može i gore

Već 29. decembra 2014. godine prošli saziv Predstavničkog doma PSBiH oformio je parlamentarne komisije, a do kraja januara 2015. godine razmatrao je tačke poput Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, Izvještaja o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2013. godinu i davanja saglasnosti na brojne međunarodne ugovore.

Da sve još uvijek nije tako crno, pokazuje primjer zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH u mandatnom periodu od 2010. do 2014. godine. Ovaj saziv održavao je konstitutivnu sjednicu u dva navrata i to 30. novembra 2010. godine i 22. decembra 2010. godine. Prva sjednica nakon konstituisanja u ovom sazivu održana je 22. juna 2011. godine.

(BN/Klix)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Misko

22.01.2019 08:00

Ode li Milica ljepotica u banju malo da se odmori? Ili je neumorna na braniku otadzbine?

ODGOVORITE
Name

Smislov

22.01.2019 10:48

Sada su pritisci na RS najjači i tad ne ide na odmor dok ne odbije sve napade. Samo da je Rusi ne ukradu.

Name

Efikasan lijek

22.01.2019 08:24

Treba zavrnuti MMF-slavinu, smanjiti jacinu ringle na jedinicu i pustati da krcka bosanski lonac lagano..

ODGOVORITE
Name

optimist

22.01.2019 08:33

Da je imalo morala i pravde, ako ne rade nema ni plate! Kad bi tako bilo vidjeli bi vi kako oni jure trce ! pod hitno uvesti nacin da se to zaustavi i napokon dovedu do pameti svi ti "dezerteri" ako su tako dostojanstveni i ako im je to nacin protesta neka i plate se odreknu sve dok ne uspiju! ali sve daju osim da pune dzepove i sole pamet ovom napacenom narodu! fuj bagro vi ste dno dna svi koji se tako ponasate.

ODGOVORITE
Name

А

22.01.2019 09:23

Звиздић замјеник ПС БиХ и предсједавајући СМ, опа 2-е плате, као и многи други, еј не 1 већ 2 плате. Најбоље да овако остане пуне 4 год како каже гос Комшић.

ODGOVORITE
Name

Smislov

22.01.2019 10:46

Nisu oni krivi već polovina koja godinama glasa za njih i ona druga polovina koja fol nema za koga i ne zanima ih politika. Dvije polovine su cijelo leglo miševa. Pa ona Markovićka i Majkićka kao da su tamo balzamovane,toliko su dugo tamo.

ODGOVORITE