ABA: Cedevita se samouništila u Podgorici!

Pobeda Budućnosti posle velikog preokreta! Košarkaši Budućnosti pobedili su Cedevitu sa 80:78 u 16. kolu ABA lige.  Budućnost zaustavila Cedevitu! Zagrepčani vodili praktično celu utakmicu, a "plavi" u finišu napravili preokret serijom 12:0. Cedevita zadržala prednost u međusobnom skoru. . .  

Košarka 21.01.2019 | 20:40
ABA: Cedevita se samouništila u Podgorici!
Triler u Podgorici i serija Budućnosti 12:0 za preokret protiv Cedevite, Partizan pao na mesto broj četiri! Mada crno-beli imaju i duel protiv Budućnosti u Pioniru.

Velika drama viđena je u dvorani "Morača", a na kraju je ekipa Jasmina Repeše uspela da zabeleži trijumf pre svega zbog loših odluka igrača iz Zagreba.

Cedevita je imala velikih +8 na četiri minuta do kraja, međutim u naredna tri minuta odigrali su katastrofalno i Budućnost je predvođena Norisom Kolom i Kotijem Klarkom uspela da preokrene.

Klub iz Zagreba imao je napad za pobedu, ali je Cedevita veoma loše izvela poslednji napad i Kol je blokirao Pulena.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Erl Klark sa 17 poena, Kol je ubacio 14, Džekson 11, dok su po deset postigli Bitadze i Koti Klark.

U poraženom sastavu Dejkob Pulen je postigao 25, dok je Džastin Kobs meč završio sa 18.

Obe ekipe imaju skor od 11 pobeda i pet poraza, s tim što klub iz Zagreba ima bolji međusobni skor.

Žuta minuta? Ne, bila je to crna rupa Cedevite! Zagrepčani su na gostovanju kod Budućnosti imali velikih osam poena prednosti četiri minuta pre kraja meča, ali do kraja meča su samo još dva puta pogodili sa penala i aktuelni šampion Jadrana je na krilima Kotija Klarka preokrenuo na 80:78 za pobedu kojom je prestigao Partizan i crno-bele ostavio na četvrtom mestu na tabeli ABA lige što po trenutnom stanju znači i okršaj sa večitim rivalom Crvenom zvezdom već u polufinalnu.

O tome nešto kasnije, da prvo rezimiramo neverovatno uzbudljiv meč u Morači u kojoj nijedna ekipa nije imala osetniju prednost pošto je na obe strane bilo igrača raspoloženih da povuku svoje timove u trenucima kada nije išlo. I taman kad se učinilo da će Cedevita do bodova, probudio se Koti Klark, dok su Hrvati prosto izgubili kompas i sa nekoliko užasnih rešenja u napadu dozvolii rivalu da se vrati iz mrtvih.

I ne samo u napadu. Dovoljno je reći da je dva minuta i dve sekunde pre kraja meča Klark promašio dva bacanja pri zaostatku 72:76, ali su gostim potom zaboravili da treba da grade koš, pa su Podgoričani sa četiri ofanzivna skoka došli do nove šanse sa penala. Goga Bitadze je bio sigurniji i smanjio na 74:76, da bi potom Klark trojkom preokrenuo na 77:76, a Cedevita...

Cedevita je počela da siluje loptu u napadu. Bez plana u igri, na silu su se probijali i Pulen i Eldžin Kuk... Bolje reći zabijali su se u tela protivničkih igrača. Noris Kol sada pogađa za tri poena i tu je suštinski bio kraj s obzirom da je organizacija Cedevitinih napada jednostavno nestala u odsudnim trenucima, pa je tako i prodor u prvih 35 minuta neuhvatljivog Džejkoba Pulena za produžetak bio više očajnički pokušaj no posledica kakve smišljene akcije.

Pulen je meč završio sa 25 poena, ali je pravog saradnika imao samo u Džastinu Kobsu, strelcu 18 koševa uz šest asistencija. Edo Murić je stao na koti 10, dok su Podgoričani pravilnije raspodelili poene, pa ih je petorica imalo dvocifren učinak u poenima. Najefikasniji je bio Erl Klark sa 17 uz devet skokova,Noris Kol je dobacio do 14, Edvin Džekson 11, a Koti Klark i Goga Bitadze su se zaustavili na 10. Bitadze je imao i 10 skokova.

Uzalud vođstvo od 76:68 četiri minuta pre kraja, serijom od 12:0 Budućnost je preokrenula situaciju u svoju korist, pa sada može sa pravom da se nada da će već u polufinalu izbeći Crvenu zvezdu. Doduše, tek treba da u Beogradu brani četiri poena prednosti iz prvog duela sa crno-belima. Ali i Partizan očekuju teški izazovi, recimo baš gostovanje kod Crvene zvezde. Naravno, sada Partizan teoretski može da pojuri i drugo mesto, ali čini se da bi to iziskivalo previše kikseva i Budućnosti i Cedevite.



Borba za drugo mesto u poslednjih šest kola biće žestoka!

Budućnost je u poslednjem meču 16. kola savladala Cedevitu rezultatom 80:78 (19:20, 21:22, 20:19, 20:17) i tako se izjednačila na tabeli sa rivalom iz Zagreba.

Oba tima imaju skor 11-5 (Cedevita i bolju koš-razliku u međusobnim susretima), a šansu da obezbedi prednost domaćeg terena u polufinalu plej-ofa sada vidi i Partizan (10-6).

"Plavi" su u derbi ušli osokoljeni trijumfom nad prvakom Evrope, Real Madridom, ali ni gostima nije manjkalo samopouzdanja, nakon devet uzastopnih pobeda u regionalnom takmičenju.

Vodila je Cedevita sa osam poena razlike u 36. minutu (68:76), ali onda sve do 40. minuta nije mogla ni do poena, ni do defanzivnog skoka. Time je omogućila Podgoričanima da iznova i iznova atakuju na koš, a oni su uprkos velikoj tenziji iskoristili domaći teren i pomoć publike da probiju "zid".

Preokret su trojkama doneli Koti Klark (77:76) i Noris Kol (80:76), nakon čega su se gosti našli u vrlo teškoj poziciji.

Oni su preko Džastina Kobsa smanjili na 80:78, posle dva promašaja Kola imali su i napad za produžetak ili pobedu, ali su se spetljali i ostali sa poslednjom šansom u vidu ubacivanja lopte sa strane tri sekunde pre kraja. Džejkob Pulen probao je da poentira ispod koša, ali ga je blokirao Noris Kol i doneo veliku radost publici u "Morači".

Inače, Budućnost je bolje počela, rano je stekla solidnu prednost (15:7), ali je Cedevita sve manjkavosti u svojoj igri uspešno "pokrivala" preciznim šutom za tri poena.

U prvoj četvrtini su Zagrepčani šutirali trojke 4/4, u drugoj 4/8, a prednjačio je naravno Pulen, sa četiri pogotka iz pet pokušaja.

Ni Budućnost nije bila loša u tom elementu (5/9), ali to joj nije bilo dovoljno da ode na poluvreme sa pozitivnim rezultatom. U nastavku su gosti zaigrali još sigurnije, povećali na 48:55 i 51:57 i delovalo je da mogu do 10. trijumfa zaredom u ABA ligi.

Možda ih je poremetio i prekid od 10-15 minuta, kada je Kolu pri rezultatu 68:72 dosuđena tehnička zbog protesta. Na to je iz publike na parket doletela tečnost, koju su redari dugo brisali...

BUDUĆNOST: Džekson 11 (4sk, 4as), Kol 14 (3sk, 3as), Su. Šehović 2, E. Klark 17 (9sk), Barović 5 (3sk, 2blk), K. Klark 10 (8sk, 2as), Se. Šehović, Gordić (3as), Bitadze 10 (10sk, 2as), Popović, Bel 8, Nikolić 3.

CEDEVITA: Pulen 25 (trojke 5/7), Kobs 18 (6as), Krušlin, Katić 5, Bajo 1, Stipanović 6 (8sk, 2as), Bošnjak, Kuk 8 (4sk, 3ukr), Ramljak 5 (5sk), Mustapić, Murić 10 (4sk).

REZULTATI 16. KOLA:

Budućnost - Cedevita 80:78

odigrano u nedelju:

Cibona - Olimpija 87:70

odigrano u subotu:

Zadar - Partizan 92:97 (82:82)
Crvena zvezda - FMP 79:62
Mega - Mornar 82:80

odigrano u petak:

Krka - Igokea 69:71

TABELA: Zvezda 16-0, Cedevita 11-5, Budućnost 11-5, Partizan 10-6, Mega 9-7, Cibona 7-9, Mornar 6-10, FMP 6-10, Igokea 6-10, Olimpija 5-11, Zadar 5-11, Krka 4-12.

PAROVI 17. KOLA: Cedevita - Zvezda, Partizan - Mega, FMP - Igokea (26. januara), Zadar - Krka (27. januara), Mornar - Cibona, Olimpija - Budućnost (28. januara).

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar