Ko će kupiti akcije "Ljubije"?

Tridesetog januara ove godine na Banjalučkoj berzi biće održana prodaja državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija. U pitanju je 65 odsto akcija, a početna vrijednost je 69 miliona maraka. Međutim, još uvijek se zvanično ne otkrivaju firme u čije ruke bi mogle da odu državne akcije ovog preduzeća.

Republika Srpska 21.01.2019 | 19:03
Ko će kupiti akcije "Ljubije"?
Rok za dostavljanje dokumentacije zainteresovanih strana za kupovinu rudnika Ljubija istekao je 17. januara. Međutim iz Investiciono razvojne banke Republike Srpske ne saopštavaju detalje. Medijima je samo saopšteno da se za učešće na aukciji prijavio jedan pravni subjekt.

Dokumentacija će biti pregledana i analizirana s ciljem provjere ispunjenosti kvalifikacionih kriterijuma i u skladu sa njima i eventualnog izdavanja potvrde zainteresovanom licu koja mu omogućava učešće na aukciji.

Kao glavni konkurenti se pominju Mital i Izrael investment grupa. Direktor Mitala u Prijedoru, ranije je potvrdio medijima da misli da je njegovo matično preduzeće dostavilo dokumentaciju i da će najvjerovatnije učestvovati u aukciji. Iz Izrael investment grupe kažu da su tražili produženje roka za dostavljanje dokumentacije.

Iz sindikata Arselor Mitala podržavaju prodaju onim partnerima sa kojima bi rudnik nastavio da radi i koji bi pokrenuo novu proizvodnju u rudniku u Ljubiji. Međutim, strahuju da bi ovakav način prodaje jedno od najvažnijih preduzeća za prijedorsku regiju mogao da prepusti nekome kome vađenje i prodaja rudnih sirovina nije primarna namjera.

Posljednji pokušaj prodaje Ljubije u maju 2017. godine, izazvao je žestoke trzavice između koalicionih partnera SNSD-a i DNS-a. Tada je Vlada Republike Srpske  akcije Ljubije htjela da proda Izrael investment grupi, međutim ta namjera u Nrodnoj skupšitni nije dobila podršku dovoljnog broja poslanika. Nakon toga Vlada je izbacila Rudnik željezne rude „Ljubija“ sa liste strateških preduzeća, čime je omogućena privatizacija bez saglasnosti Narodne skupštine RS.



BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

sto cute

21.01.2019 18:22

DNS gdje propadoste pa se ne oglasavate ...da nijeste ucutkani parama .

ODGOVORITE
Name

Prijedor

21.01.2019 20:01

Bitno je da se država namiri za ono što joj pripada a ne dns stranka zajeno sa Mitalom i radnicima mrvice.Platiti pun porez i poštovati nalaz inspekcije dva puta,

Name

Xx

22.01.2019 00:11

Niti Mital ispunjava propise, niti je sa njima sklopljen pošen ugovor, a još manje je korektna ova ponuda tzv. ,,izraelaca“. No, šta ćete kada imate svijest kakva jeste kod ljudi, i političku bandu.

Name

Treba prodati

22.01.2019 06:57

Ma dajte.Da je Mitaj htio kupiti kupio bi.A nikog ne računa da će ime Izrael Investment Group u Tel Avivu imati izuzetno značenje.Polako sa tlapnjama.

Name

Narod

21.01.2019 18:31

Mislis opozicija vam pomogla tada da se skine sa liste za prodaju! Ovo se zove hampa kome ce opet milioni u dzepove,dns-u ili snsd-u. Kakvi ste vi lopovi,a ti sto vode rudnik direktorcici su mali ljudi,obraza nemaju,radi licnog interesa i plata od deset hiljada eura imaju ulogu posrednika u kriminalu.sve se zna!!!

ODGOVORITE
Name

Gradjani Prijedora!

21.01.2019 18:33

Razmislite dobro da li ce te dozvoliti da Ljubiju "kupi" tj. preotme starac od 98 godina cija firma nema nikakve veze sa tom granom industrije, a sto je osnovni uslov prodaje i da je pokloni svojoj cerci Arieli. To su one pare koje je uzeo od nas za nepostojece predstavnistvo u Izraelu, za sta smo mu mi kao nagradu napravili mauzolej u Banjaluci. Jos ce te za direktora dobiti poznatog laktaskog kriminalca Zeljka Milinkovica, koji je nerazdvojni prijatelj tog istog Livnea. To je onaj isti Zeljko Milinkovic, koji vec drugu godinu zaredom za 9. januar na paradi nosi zastavu Republike Srpske ispred laznih veterana Duska Vukotica, a svi znaju da se radi o notornom kriminalcu i ratnom dezerteru, sto moze da potvrdi i Prijedorcanin Dusan Beric, koji je tog kriminalca Milinkovica morao otjerati iz jedinice tokom rata.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin

21.01.2019 19:58

Bitno je da se plaća porez i da se zaposle ljudi a ne kao do sad da se tali starkelja Pavić i ljigavac Jelača kao da je to njihova ćaćevina!

Name

Total Damage

21.01.2019 20:25

Nakon sto nam je Pavao pokamenio glavnu ulicu PD-a i oslikao nekoliko murala na fasadama sivim od kise i godina slijedi sada Dodiga da nam nas Prijedor dalje razgradjuje sa "koalicionim partnerima" za totalno unistenje..

Name

re Prijedorcanin

21.01.2019 21:23

Livne sigurno nece zaposljavati ljude, a ni placati porez. Za sve nedostatke dosadasnjeg poslovanja Mitala odgovorni su Ranko Cvijic i Dragan Mikerevic, koji su tokom privatizacije omogucili propuste za visemilionske naknade u svoje privatne dzepove. O tome je cesto govorio i pisao Mirko Sasic.

Name

Breaking News

21.01.2019 18:33

Nema u RS vise strateskih preduzeca. Ima samo jos ponesto za potkusurivanje do transe medjunarodnog monetarnog fonda (MMF). RS je suplja i svana i iznutra (mislim financijski).

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.01.2019 18:57

Jos jedno cerupanje u najavi. Jedina zlatna koka koja jos nije ocerupana.

ODGOVORITE
Name

007

21.01.2019 19:20

Sve prodat u privatne ruke: Dosta toga svi bi na drzavne jasle. U EU sve je u privatnom sektoru .

Name

Korisni Idiot

21.01.2019 20:00

Zako je 007. Treba i elektroprivredu prodati, ha, ha..

Name

realnost

21.01.2019 20:02

Baja će rasturiti ove lokalne likove što se tale u rudniku a porez državi se mora platiti.

ODGOVORITE
Name

BOBA

21.01.2019 20:37

RUDNIK ĆE KUPITI ONAJ KOME DOZVOLI VLAST.ZATO ŠTO JE SVE U NJIHOVIM RUKAMA.TO ZNAJU I PTICE NA GRANI.

ODGOVORITE
Name

re

22.01.2019 07:15

Nece niko nista kupiti, otece ga metuzalem, a sto ce otjerati vec postojecu renomiranu firmu odatle, jer to i jeste cilj! Nije ni cudno da je jedan ustasa vodio 100 Srba na kljanje, takav smo narod. Kako je moguce da jedan covjek od 98 godina pravi dar-mar po Republici, dok nam mladi sa diplomama drzavnog fakulteta (dakle pravim diplomama) idu u inostranstvo da budu tamo fizicki radnici i da se nikada vise ne vrate?

Name

Marko

22.01.2019 06:28

Produzite da ovi Milini izraelci mogu dokumentaciju sklepati,kako ce dostaviti sokumentaciju kad nemaju rudarske reference.

ODGOVORITE
Name

007

22.01.2019 16:18

Da, Da i elekroprivredu prodat, oni su naj povlasteniji ,i naj placeniji u BiH. Zasto velko pitanje. Svi bi mi da radimo u elekroP. Svi znamo da je to zlatna koka, i da su to dobre jasle.