Poslanici primaju nekoliko plata

Dok desetine hiljada građana u Republici Srpskoj ne mogu da nađu bilo kakav posao, pojedini funkcioneri iz državne kase primaju i po nekoliko plata.  Najbolji primjer su narodni poslanici, koji, pored poslaničke plate, bez ikakvih problema primaju i plate kao direktori javnih institucija i preduzeća, i to - sve po zakonu.

Republika Srpska 19.01.2019 | 20:08
Poslanici primaju nekoliko plata
U državi sa ogromnim brojem nezaposlenih, pojedini funkcioneri istovremeno imaju i po tri državna posla. Prema procjenama, kada bi se samo tri narodna poslanika zadovoljila platom od 2.500 KM i povukla sa mjesta direktora, profesora ili ljekara, otvorilo bi se barem pet novih radnih mjesta. Ako bi to uradili svi funkcioneri, prema procjenama, moglo bi se zaposliti oko pet hiljada ljudi. O tome, međutim, upozoravaju iz civilnog sektora, od zvaničnika gotovo niko ne razmišlja.

Iz Partije demokratskog progresa su ranije, kroz amandmane, tražili da se zakonski odredi da jedan čovjek može imati jedno primanje iz budžeta. Međutim, skupštinska većina je odbila taj prijedlog, uz obrazloženje da se nekome ne može zabraniti da radi na više mjesta.

To je, kaže Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS Republike Srpske, moguće provesti kroz izrađivanje registra svih koji primaju plate iz javnog budžeta. Najavljuje da će PDP
insistirati da se ovo sistemski riješi kroz izmjene zakona, bez obzira na to što i pojedini opozicioni poslanici primaju višestruke naknade iz budžeta, a među njima je i sama Trivićeva, koja je narodni poslanik i profesor na banjalučkom Ekonomskom fakultetu.

Ovakvo stanje je ilustracija svih apsurda našeg društva, smatraju politikolozi.

Propisima je, praktično, ozakonjeno raslojavanje na privilegovane i građane kojima su privilegije funkcionera nedostupne.

Sve ukazuje na to da se u našem društvu politika smatra za veoma unosan posao, pa mnogi postaju funkcioneri samo iz materijalnih razloga. Posebna je priča što je u sferi ozakonjene nepravde nejasno i kako neki funkcioneri stižu da profesionalno obavljaju i po tri posla. 

Međutim, za svaki od njih mjesečna zarada uredno stiže na račun iz javnog budžeta.



BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Milan

19.01.2019 19:13

Ja molim za taj dan kad penzije nemognu isplatiti jer oni su glasali za ove i one koji rade u drzavnim institucijama ,molim se za taj dan kad nebudu dobivali pare da im se vrati pravda a tada ce ja mislim jedan euro biti 5mark- realno pa svi koji ste digli kredite vracat cete duplo troduplo

ODGOVORITE
Name

re

19.01.2019 20:07

Penzioneri, vjerni glasaci velikog vođe ...jedinog cuvara i branioca Srpske...Oni i oni krezubi satorasi za mizeriju koju im vođa obeca, unistavaju mladost i buducnost. Samo bjezati iz ove propasti.....

Name

Opt

19.01.2019 20:19

Može im se narod ćuti i bira ih vazda jedni te isti

Name

za MILANA

19.01.2019 20:49

Ja, penzioner, nisam SNSDov glasac,niti cu kada biti, tako da ova tvoja kletva ne treba ici na sve penzionere.Ja i mnogi drugi penzioneri sam svoju penziju krvavo zaradio a ne od nekoga dobio.Dio mojih primanja je godinama uplacivan tamo odakle ja sada primam ovu neotudjivu crkavicu da bi mogao kako tako zivotariti do smrti.Nisam nikada ni od koga u zivotu nista dobio, pa zatoo nisam nikome nista ni duzan, a nakmanje nisam KRIVAC za ovo danasnje zlo u nasoj drzavi. Pozdrav.

Name

Re za Milana

19.01.2019 21:13

Oni zaboravljaju da će i oni ostariti i da će i njih neko blatiti kako to sada rade našim penzionerima ni krivim ni dužnim. Živi bili pa vidjeli.

Name

Robin hud

20.01.2019 07:17

Tako je Milan, a bas ovi sto se javljaju su naj vjerniji Dodickovi glasaci, takvi se hvataju za vratove sa komsijama ,prijateljima pa cak i ukucanima koji se usude nesto reci protiv "cuvara Republike Srpske" koji im daje pemzije :irektno iz svog dzepa" hahaha. Skapajte prokletnici od tih 200-300 km kada unistavate buducnost svojim potomcima.

Name

Vi Neznate

19.01.2019 19:37

Pa oni to rade za dobrobit naroda, nije sve u parama, ima nesto i u novcu.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

19.01.2019 19:54

Sovilj ljigavac iz opanaka je narodni poslanik i direktor najlošije bolnice u RS.Totalni dibidus i analfabeta sačuvaj Bože!!!!

ODGOVORITE
Name

Re Prijedor

19.01.2019 20:52

Prijedorska bolnica je katastrofa od materijalnih do ljudskih resursa. Za to je kriv menadzment sa Soviljem na celu, koji suvereno unistava bolnicu zajedno sa svojim doktorima, pogotovo na 5 spratu, koji se vodi kao Shoping mall , sve jedan doktor ima svojih par soba koje se vode kao trgovacke radnje. Sad su i priucene sestre koje su nekad bile frizerke i konobarice olakomile i one traze novce da bi eto malo pripazile bolesnike. Moral i etika doktora na najnizem nivou. Nedaju pricati sa sobom, galame na pacijente, njihove porodice. Malo utisaju kad dobiju eure. Pa opet tako u krug. Sovilju odreci se plate. Nesposoban si za upravljanje bolnicom. Koja je u ratu bila u boljem stanju. Mene samo cudi da niko jos nije dobio batine u bolnici.

Name

eom

19.01.2019 20:59

Velika je konkurencija po pitanju najlosije bolnice RS, strasna konkurencija. Dokaz nase propasti.

Name

Dd

19.01.2019 21:33

U Prijedoru je neadekvatnim i nestručnim liječenjem umrolo na hiljade osoba. Doktori tzv. ,,rade“ po lokalnim privatnim ambulantama, domovima za stare gde se samo pojave i tako nastaju greške sa smrtnim ishodom. Kao takvi oni još kao i u ostalim gradovima stiču reputaciju te su i u politici aktuelni. Zapravo nisu nigdje. Sve dok nekom od rodbine ne pukne filim zbog toga.

Name

Cobra

19.01.2019 21:39

U Prijedoru je javašluk ozakonjen. Ovde se čak smatra i nepristojno ukazivati na to, biva čovjek žigosan kao čudan i kao miješa se u tuđi život. Ovde bi samo ona Titina udba red mogla napraviti.

Name

Sovilj

19.01.2019 22:32

Prijedorska bolnica je pravi horor,ljekari su bahati i bezobrazni nece da pridju ako ne dobiju pare.,ljudi umiru po hodnicoma,uzas jedan na sta je spalo

Name

Bl

19.01.2019 22:36

Najlosija bolnica je u BL Paprikovac ,tu ima vise osoblha u bjelim mantilima nego pacijenata,pacijenti satima cekaju po hodnicima dok osoblje u bjelim mantilima hoda gore dole nosa kafe i bureke ,ljekari po kancelarijama ispijaju kafe i citaju novine dok bolesnici came i cekaju na preglede po hodnicima,najgore je sto tu ima bolesne djece koja sa roditeljima cekaju po hodnicima,moliti boga da se ne razbolite i zavisite od zdravstva RS tesko onom ko njima se bude molio

Name

Jaffa

20.01.2019 07:13

Prijedorska “elita” je dno dna...

Name

Sudoper nije opran!

20.01.2019 08:59

Nista to cudno nije. S jedne strane neimastina, a sa druge norme i kodeksi papaka koji se mnoze na javnoj sceni kao bakterije u sudoperu.

Name

Re

21.01.2019 14:05

E lazete. Ja radim u bolnici i znam. Niti jedna prekvalifikacija nije primljena u bolnicu. A vi ste svi rodjeni na carsijskom asfaltu, pa glumite velegradjane. Sto niste isli u skolu pa konkurisali za direktore!

Name

boki

19.01.2019 20:41

A nas veliki predsjednik,samozvani Baja isprsi se i galami NECE NIKO PONIZAVATI SRBE!! i prkosi onom zastavom i drugim besmislicama...a on ,naime njegovi dupelisci,glasaju za takve pljackaske zakone!! Ma FUUJ,gadovi prokleti!

ODGOVORITE
Name

idoli

19.01.2019 21:03

A otkad je stigao u Sarajevo, ne prestaje se brukati i ponizavati. Sta god je pokusao, docekan na volej, mali mis laktaski.

Name

Total Damage

20.01.2019 07:01

Burletova kasa prosupljila, frka tek dolazi..

Name

re boki

20.01.2019 08:57

Kakav narod takva mu i vlast

Name

Re re boki

20.01.2019 20:57

A, kakva vlast takva i mast .

Name

PODRSKA

19.01.2019 21:10

Postovanje za Jelenu Trivic, za stav PDP da se izmenama i dopunama zakona uredi ovo pitanje, da se ne zloupotrebljava poverenje gradjana na izborima radi sticanja licne koristi od strane izabranih predstavnika kojima su gradjani ukazali poverenje da vrse vlast. Zloupotreba tog poverenja otvara moguvnost opoziciji da iskoristi snagu gradjana - glasaca da kroz prukupljene potpise...dobije podrsku za svoju inicijativu. Na takvu podrsku ne bi niko trebao niti smio da se oglusi.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

20.01.2019 04:55

Bravo PODRŠKA. Prikuplanje potpisa bi mogao biti pritisak na Skupštinu i Vladu da se primanje naknade po više osnova ukine. Pored poslanika mnogo veće naknade primaju pojedinci koji su direktori i drugi funkcioneri u javnim ustanovama i preduzećima.

Name

Eh

20.01.2019 08:17

I onda se pitamo otkud Srecko Sojic u politici, mislim u parlamentu. Njemu je samo bitno da prodje "celzijus" da dobija pare a da ne daje nista nikome. Za koje-kakve Cirke se on ne brine.

ODGOVORITE