SP: Sudar svjetova u Kelnu!

Počinje druga faza na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj. Veliki derbi igra se u Kelnu, duel svetskog i evropskog šampiona. Mogu li Španci da zaustave Francuze? Selekcija Španije pokušaće da ponovo izbaci Francuze iz borbe za najsjajnije odličje. Švedska, Danska i Njemačka računaju na bodove na startu druge faze Svjetskog prvenstva.

Ostali sportovi 19.01.2019 | 14:45
SP: Sudar svjetova u Kelnu!
Najbolje selekcije su se zagrevale u prvoj rundi, sada kreće rasplet. Dve grupe sa po šest reprezentacija, samo dve najbolje idu u polufinale, u bitku za raspodelu medalja na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Danskoj.

Grupa E u Kelnu je mnogo jača od takozvane skandinavske grupe u Herningu, gde za dva mesta konkurišu Danska, Švedska i Norveška. U Lankses areni, poznatoj kao domaćina završnog turnira Lige šampiona, osim Francuske i Španije konkurišu Hrvatska i domaćin Nemačka. Prvi dan druge faze donosi sudar svetova - Galski petlovi na Furiju. Radi se o najboljim svetskim selekcijama u proteklih 15 godina. Francuzi su dvostruki uzastopni šampioni sveta, dok su Španci prvaci Evrope. Na putu do krova Starog kontinenta Špancima je prošle godine stajala imperija Francuske, ali je četa Žordija Ribere uspela u polufinalu da pobedi Trikolore u Zagrebu sa 27:23.

Izabranici selektora Didijea Dinara su naoštreni, spremni za osvetu, za poraz pre tačno godinu dana na EP u Hrvatskoj. Podstrek za branioca svetske krune je povratak velikog Nikole Karabatića. Posle tri meseca pauze zbog operacije stopala, najbolji rukometaš u ovom milenijumu se vratio na teren protiv Rusije u četvrtak. Doduše, povratak nije bio baš blistav, imao je šut iz igre 0/3, ali samo njegovo prisustvo ledi krv u venama rivala i daje dodatnu snagu podmlađenoj selekciji šampiona sveta. Francuzi će u nastavku šampionata da igraju bez važnog šrafa u odbrani, pivotmena Barselona Sedrika Soraindo. On je pokidao mišić na meču sa Nemačkom.

Španci ne blistaju, nisu ni bleda senka one reprezentacije koja je gazila sve prošle godine na EP. Nema više u selekciji junaka evropskog zlata, vremešnog golmana Arpada Šterbika. Selektor Žordi Ribera ima skup prekaljenih rukometaša koje predvodi Raul Entrerios i Žulen Aginagalde, a tu su i mlađe snage Aleks Dujšebaev i Feran Sole. Za Furiju je ovaj meč biti ili ne biti ako želi u polufinale u Hamburg. Posle poraza od Hrvatske, novi neuspeh značio bi oproštaj od borbe za medalju. Ni Francuzi nisu bili impresivni u prvoj fazi. Jedva su izbegli poraz od Nemaca, na mišiće dobili Brazil i Rusiju, mučili se sa Srbijom u prvom poluvremenu, ali zna se da igraju najbolje kada je najvažnije. Sada će biti pojačani sa Nikolom Karabatićem, uz glavnu snagu granitnu odbranu, mladi talas Diku Mema, Timotija N'Guesana, Ludovika Fabregasa, Melvina Ričardsona, Trikolori imaju ulogu favorita protiv vladara Evrope.

U drugom meču u Kelnu, domaćin Nemačka je apsolutni favorit za pobedu protiv Islanda. Skandinavci su tek u poslednjem kolu prve runde pobedom nad Makedonijom izborili Top 12. Nemci imaju drugog strelca šampionata, levo krilo Uvea Genshajmera, koji je postigao 31 gol. Uz njega raspucan je Robert Veber sa 27. Uz odlične golmane Andreasa Volfa i Silvija Hajnevetera, uz huk 19.250 navijača koliko je kapacitet Lankses arene, Ribari nemaju šta da traže.

U Grupi F u Herningu, očekivano skandinavske selekcije kolo vode. Zasad, navjviše su pokazali Danci, koji uz Šveđane imaju maksimalan učinak. Danska ima olimpijsko i evropsko zlato, ali nema još svetsko pa je ovo šansa generacije. Zlatne iz Rija 2016. godine maestralno predvodi najskuplji rukometaš sveta Mikel Hansen. On je Norveškoj u poslednjoj meču prve runde dao čak 14 golova. Sa 35 pogodaka je prvi strelac šampionata, ispred klupskog druga iz Pari Sen Žermena Genshajmera. Mađarska je razočarala u prvoj fazi, prenela je samo bod, pa je jasno da naši severni susedi teško mogu da očekuju bodove protiv razigranog domaćina.

Poslije odigrane prve faze 12 najboljih reprezentacija preselilo se u njemački Keln i danski Herning gdje će se boriti za plasman u polufinale.

„Pol-pozicije“ su zauzeli Hrvatska, Danska i Švedska, koje su prenijele maksimalan broj bodova u novoformirane grupe, ali prava iskušenja tek slijede. U krugu najozbiljnijih kandidata za titulu su i Njemačka i Francuska, ali ne treba unaprijed otpisivati ni Špance i Norvežane.

Drugu fazu u Kelnu od 18.00 otvoriće derbi  između Francuske i Španije, a poraženi iz ovog duela mogao bi se naći u pravom problemu, jer će Njemačka i Hrvatska imati nešto lakši zadatak, pošto će igrati protiv selekcija bez bodova, Islanda i Brazila.

Tradicija je na strani aktuelnog svjetskog šampiona, Francuske koja je dobila pet po posljednjih deset duela protiv Španije, dok je „furija“ slavila tri puta, a dva puta nije bilo pobjednika.

Selekcija Đordija Ribere će međutim pokušati da ponovi uspjeh sa Evropskog prvenstva prošle godine, kada je predvođena sjajnim Feranom Soleom u Zagrebu slavila 27:23 i izbacila „galske pijetlove“ iz borbe za najsjajnije odličje.

Iako Francuzi nisu briljirali u posljednjem meču prve faze protiv Rusa, uzdaju se u svoje veliko „pojačanje“, oporavljenog Nikolu Karabatića, ali i vjerovatno veću podršku svojih navijača, s obzirom da  trebaju mnogo manje kilometara da prevale do Kelna.

 

U danskom Herningu domaćini će od 20.30 igrati protiv Mađarske, koja je u dosadašnjem toku šampionata pokazala da može da se nosi sa najvećima, ali i da mogu da ju iznenade ekipe poput Egipta.

Ipak, koja u svom sastavu ima najboljeg strijelca šampionata, Mikela Hansena i najboljeg golmana Niklasa Landina veliki je favorit, kao i Švedska protiv Tunisa.

Afrički šampion ispunio je cilj plasmanom u drugi krug, a ukoliko danas od 18.00 časova upiše poraz izgubiće i teoretske šanse da napravi iznenađenje u Grupi II jer je već izgubio od Norveške i Danske.

Vicešampion svijeta, selekcija Norveške, u nedjelju nema pravo na kiks protiv Egipta ukoliko želi da pokuša da pomrsi račune vodećim ekipama i umiješa se u borbu za prve dvije pozicije koje vode u polufinale.

U sjenci borbe za polufinale, preostalih 12 reprezentacija, među kojima je i Srbija, razigravaće u "Prezident kupu" za plasman od 13. do 24. mjesta.

Selekcija Nenada Peruničića, će se kao petoplasirana iz grupe A boriti za plasman od 17. do 20. mjesta, što će biti najlošiji plasman Srbije od raspada bivše Jugoslavije.

„Orlovi“ će se od 18.00 u Kopenhagenu sastati sa vicešampionom Azije, Bahreinom. Pobjednik ovog duela igraće u nedjelju za 17. mjesto protiv boljeg iz duela Austrije i Argentine. Poraženi će u nedjelju igrati za 19. mjesto.

GRUPA I, Keln

Subota 
Francuska – Španija 18.00
Njemačka – Island 20.30

Nedjelja
Brazil – Hrvatska 18.00

Tabela: Hrvatska 2-0-0 (+8), Njemačka 1-1-0 (+13), Francuska 1-1-0 (+2), Španija 1-0-1 (+3), Island 0-0-2 (-11), Brazil 0-0-2 (-15)

Parovi 2. kola: Island – Francuska (nedjelja, 20.30), Španija – Brazil (ponedjeljak 18.00), Hrvatska – Njemačka (ponedjeljak 20.30)

GRUPA II, Herning

Subota
Tunis – Švedska 18.00
Danska – Mađarska 20.30

Nedjelja
Norveška – Egipt 20.30

TABELA: Danska 2-0-0 (+18), Švedska 2-0-0 (+6), Norveška 1-0-1 (+6), Mađarska 0-1-1 (-3), Egipt 0-1-1 (-3), Tunis 0-0-2 (-24)

Prezident kup, plasman 17-20. mjesto

Srbija – Bahrein 18.00
Austrija – Argentina 20.30

Najbolji golmani: Espen Kristensen - 45 odsto Niklad Landin - 45 Anreas Palička - 43 Muhamed El-Tajar - 42

Lista najboljih strijelaca

Mikel hansen - 35

Uve Genshajmer - 31

Tor Gunarson - 31

Jusuf Benali - 30

Timur Dibirov- 30

Ervin Fojhtman - 30

Kiril Lazarov 30

Izvor: mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar