Amerika ne traži ukidanje takse

Predsjednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, tvrdi da SAD ne zahtijevaju od Prištine da ukine nametnute stopostotne takse za robu iz centralne Srbije i BiH.

Region 18.01.2019 | 16:30
Amerika ne traži ukidanje takse
Kako je naveo, SAD traže otvaranje mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ipak, Veselji kaže da je Priština ozbiljno shvata poruku američkog predsjednika Donalda Trampa i onu koju je predstavnicima prištinskih institucija prenio američki ambasador Filip Kosnet.

"Postoji zahtjev da se Kosovo osnaži u procesu dijaloga, nema zahtjeva za uklanjanje taksi", tvrdi Veselji.

Prištinski mediji objavili su ranije pisani zahtjev Stejt departmenta u osam tačaka, dostavjen Prištini preko američke Ambasade, u kojem se, između ostalog, traži hitno ukidanje mjere o nametutim taksama prema Srbiji i BiH, što bi dalo šansu za nastavak dijaloga sa Beogradom ili će joj u protivnom biti zavedene sankcije, prije svega u suspenziji podrške KBS-u.

Uvjeren je, kazao je, da nametnute takse na robu iz Srbije i BiH neće "uzdrmati" odnose Prištine i SAD, prenijla je prištinska GazetaExpres onlajn.

"Sto odsto uvećane takse dobro funkcionišu i ta mjera je donijeta kao reakcija na Srbiju, koja je dugo bila agresivna i nije poštovala nezavisno Kosovo", kazao je Veselji.

Srbija, smatra Veselji, treba da shvati da mora "Kosovo da poštuje kao nezavisnu državu".

"Svaki dan ćemo raditi na tome da Srbija shvati da mora da poštuje Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Nijedna takva odluka nije usmjerena protiv građana ili etničke zajednice", rekao je Veselji i dodao da u njegovom, kako je kazao, cjelokupnom političkom životu postoji samo jedan partner za njegovu "zemlju i nacijau" - a to su Sjedinjene Američke Države.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

srbin

18.01.2019 16:02

Šipci bi da ih Srbi priznaju i da rade śta hoće i kako hoće. E pa neće da może

ODGOVORITE
Name

ReSrbine

19.01.2019 06:50

E mon Srbine ne shvataš ti to. To nisu ljudi to su trolovi. Nemaju karakteta kao ni cigani. Oni su ti gori od hiena i Hrvata i Bišnji zajedno. Nula čista nula

Name

kaj je Ivek

19.01.2019 09:01

Oni su ih na to i nagovorili.Napred Ivek sa akcijom povlacenja priznanja.To boli i Aljbance i njihove sponzore.

ODGOVORITE