Lična karta prvog čovjeka Rusije

Uoči posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Beogradu, mediji širom svijeta pisali su o porukama koje donosi u srpsku prestonicu, ali i zanimljivostima iz njegovog života.

Svijet 17.01.2019 | 14:34
Lična karta prvog čovjeka Rusije
Jedan do malo poznatih detalja o prvom čovjeku Rusije je, recimo, da je jedna od najnižih svjetskih lidera. Putin je visok svega 1,7 metara. Poređenja radi, od srpskog predsjednika, koji je visok 1,99 metara, niži je 29 centimetara.

Ovo je lična karta prvog čovjeka Rusije.

Datum rođenja: 7. oktobar 1952. godine

Mejsto rođenja: Lenjingrad (Sankt Peterburg)

Visina: 1,7 m

Težina: 82 kg

Boja očiju: plava

1. Dijete iz radničke porodice

Putin rođen je u radničkoj porodici. Njegov otac Vladimir Spiridonovič Putin prije vojnog angažmana radio je u fabrici vagona, a majka Marija Ivanovna bila je domar u zgradi u kojoj su živjeli, kako se ne bi odvajala od djece.

2.Jedini preživjeli od trojice braće Putin

Vladimir Putin rođen je kao treći, najmlađi sin u porodici. Dvojicu braće izgubio je jako rano: prvi je umro prije II svetskog rata, dok je drugi stradao od difterije kada je imao svega godinu dana.

3.Političar na djedu

Veliki uticaj na Vladimira Putina imao je njegov djeda, Spiridon Ivanovič Putin, umiješni kuvar koji je spremao jela za Lenjina i Staljina, i bio izuzetno blizak sa dvojicom lidera. Pisac Marin Katusa, autor knjige “Hladniji rat”, kaže da je Vladimir Putin svoj dar za politiku naslijedio upravo od djede.

4.Prvi brak sa stjuardesom

Sa stjuardesom Ljudmilom Škrebnjevom Putin se vjenčao 1983. godine u Lenjingradskom dvorcu.

5.Dvije kćerke

Imaju dvije kćerke, Mariju “Mašu” (30) i Jekaterinu (29). Obe navodno iz bezbjednosnih razloga žive pod drugim identitetima, a niko sem uskog kruga porodice ne zna kako izgledaju.

6.Razvod, pa ljubavne spekulacije



Od Ljudmile se zvanično razveo 2013. godine, a kako tvrde mediji trenutno je u vezi sa bivšom gimnastičarkom, olimpijskom šampionkom Alinom Kabajevom. Prema pojedinim navodima, Putin sa njom ima i dvoje djece, ali to nikada nije potvrđeno, piše Blic.

7. Pravnik, pa špijun

Putin je završio pravni fakultet u Sankt Peterburgu 1975,a a iste godine upisao je Akademiju za spoljne obavještajce – internat za špijunske pripravnik KGB-a. Tamo je proveo godinu dana i bio poznat kao “kadet Pavlov”.

Poznato je da je radio kao agent KGB u Istočnoj Njemačkoj, a u jednom intervjuu okarakterisao je svoj rad kao „prilično rutinski posao“ i naveo svoje tadašnje aktivnosti: regrutovanje informanata, prikupljanje podataka i njihovo prosljeđivanje u Moskvu. U obavještajnoj službi Sovjetskog saveza KGB-u je proveo 15 godina. 

Nakon ujedinjenja dvije Njemačke Putin se vratio na univerzitet, gdje je odbranio doktorat. U temi doktorske teze Putin je zastupao stav da Rusija može ekonomski da se oporavi jedino ukoliko u mnogo većoj mjeri počne da eksploatiše svoja prirodna bogatstva – naftu i gas.

8.Premijer, pa predsjednik…

Godine 1999. odlazeći predsjednik Boris Jeljcin Putina je prvo proglasio premijerom, da bi zvanično u martu 2000. godine postao predsjednik.



Uslijedilo je nekoliko takvih rokada, koje su mu omogućile da neprestano bude na vlasti od 2000. godine do danas kada je ponovo na poziciji predsjednika.

9.Bogatsvo

Bogatstvo ruskog predsjednika Vladimira Putina je čest predmet spekulacija. Njega nema na Forbsovoj listi najbogatijih, niti bilo gdje piše koliko zvanično novca posjeduje, ali mnogi procjenjuju da je on težak na desetine milijardi dolara.

Putin navodno kontroliše 37 odsto ruske naftne kompanije “Surgutneftegaz”, zatim 4,5 odsto proizvođača prirodnog gasa “Gazprom”. Takođe, govori se i da posjeduje imovinu u multinacionalnoj kompaniji “Gunvor”. Putin takođe navodno ima 20 predsjedničkih kuća na raspolaganju, uključujući tajne vile i skijašku kolibu. Povremeno mediji su pisali i o takozvanoj “Putinovoj palati” na obali Crnog mora, velelepnom izdanju vrijednom oko milijardu dolara, ali zvanično imanje je prodato jednom ruskom tajkunu.

Inače, procjene Putinovog bogatstva idu toliko daleko, da je ranije ove godine američki Senat čuo da on ima čak 200 milijardi dolara, što je više nego što posjeduje zvanično najbogatiji čovjek danas – Džef Bezos.

Bil Brauder, bivši izvršni direktor kompanije “Hermitage Capital Management” koja je nekada poslovala i u Rusiji, na saslušanju pred Senatom je rekao da vjeruje da Putin zaista posjeduje toliko bogatstvo i da ga je dobio zahvaljujući silnim podanicima koji se bave nezakonitim praksama.

Još nekoliko crtica iz života Vladimira Putina.

– Putin spava do kasno i doručkuje tek u podne

– Gotovo cijeli život bavi se džudoom

– Tajno je kršten u pravoslavnoj crkvi jer religija nije bila dozvoljena u tadašnjem SSSR-u

– U prosjeku na predsjedničkim izborima osvaja 69% glasova.

– Bliski krug saradnika ga oslovljava sa “care”

– Putin ne puši, a alkohol pije vrlo rijetko, eventualno kad mu Berluskoni dođe u posjetu

– Zabranio je nevladine organizacije i gej paradu u Rusiji na 100 godina

– Putin je počasni građanin Novog Sada, Sombora, Vrnjačke Banje, Raške, Apatina, Vrbasa, Požarevca, Ljubovije, Odžaka, Svilajnca i Loznice.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Bole

17.01.2019 13:49

Putine brate Srbine!

ODGOVORITE
Name

Mićo

17.01.2019 14:11

I ja bih zabranio nevladine organizacije. I projekte. Pored svega i to nas je unazadilo.

ODGOVORITE
Name

izraelac

17.01.2019 14:14

Putin i kult ličnosti... danas nikog to nezanima kako je njemu i ko je on, bitno je kakve plate daje i kolka prava građanima...ustav i pravo građana da vidim, to mu je lična karta

ODGOVORITE
Name

Nekoliko pitanja

17.01.2019 15:53

Kako u stvari žive obični građani u rusiji,kolika im je plata,koliko je potrošačka korpa,imaju li posla,mogu li sebi priuštiti ljetovanja,zimovanja... Na interesuju me ruski bogataši,o njima se zna u cijelom svijetu

Name

Svedska

17.01.2019 17:20

Poznajem ih dosta obde iz Rusije,pricaju Moskva jeste nasminkana kao ostali glavni gradovi ali cim napustis Moskvu kazu da je gora bijeda naego sto je danas na nasim balkanskim prostorima.

Name

Bigi

17.01.2019 14:57

Nasa braca pravoslavna...Rusi Ziv i zdrav da si,PREDSJEDNICE PUTINU Republika Srpska Rusija Srbija

ODGOVORITE
Name

краљ

17.01.2019 14:57

Господин Владимир Путин је најмоћнији политичар на планети и најхаризматичнија особа , вриједна сваког поштовања. Нека га Господ чува !

ODGOVORITE
Name

glupa generacijo

17.01.2019 16:04

Slinimo podanicki istoku , a sva nam djeca odose na zapad

ODGOVORITE
Name

Realnost

17.01.2019 16:21

Sve je to lijepo ali narod u Rusiji ima prosječnu zaradu koliko iznosi visina socijalne pomoći u SAD i zemljama Zapadne Evrope. Moskva, St. Petersburg lijepo izgledaju i u njima je možda na prvi pogled život dobar ali ostatak Rusije je na rubu egzistencije i siromaštva. Vojno jesu jaki, nuklearno najjači na svijetu ali nisu u stanju da naprave najobičniji mobili telefon ili tablet a da ne govorim o lcd tv i luksuznim prevoznim sredstvima. Rusija izvozi Srbiji naftu i gas, a Srbija Rusiji jabuku i karton. Tako će i ostati, a od ulaganja Rusije u zdravstvo, obrazovanje, insfrastrukturu nema ništa sem pokojeg MiG aviona starog gotovo 30 godina. Kinezi su ponudili konkretna rješenja i investicije u izgradnji mosta na Adi, Željezara Smederevo i gradnje mreže autoputeva po Srbiji uz koncesiju naravno. Od 2000. godine do danas EU je uložila u Srbiju preko 5 milijardi evra bespovratnih sredstava. Njemačka, Italija, Švedska otvaraju fabrike i zapošljavaju na hiljade radnika u Srbiji i to je ono što je Srbiji potrebno a ne vojno naoružanje. A mi u RS ništa od navedenog. Lijep pozdrav.

ODGOVORITE