Azijski kup: Istorijski dan za Kirgistan!

Prvo, pa osmina finala! Selekcija države bivšeg SSSR-a na pragu velikog rezultata na Kupu Azije.  Golčina Kvang Haija dala nadu Zlatnim zmajevima! Vijetnamci se nadaju plasmanu u osminu finala.

Fudbal 16.01.2019 | 19:40
Azijski kup: Istorijski dan za Kirgistan!
Istorijski dan za fudbal u Kirgistanu. Selekcija nekadašnje članice SSSR-a nadomak je plasmana u osminu finala Kupa Azije i to na premijernom učešću na najvećoj smotri najboljih fudbalera ovog kontinenta.

Kirgistanci još uvek nisu teoretski u drugoj fazi, ali su trenutno druga najbolja trećeplasirana selekcija i faktički su jednom nogom već u nokaut fazi.

Zato treba spomenik da dignu Vitaliju Luksu. Napadač nemačkog četvrtoligaša Ulma postigao je danas het-trik u trijumfu nad Filipinima od 3:1, koji je omogućio Kirgistanu da se dokopa vredne pobede. U čudnoj atmosferi, pred oko 4.000 gledalaca na omalenom stadionu u Dubaiju, Luks je pogodio mrežu rivala u 24, 51. i 77. minutu i postao prvi igrač u istoriji tamošnjeg fudbala koji je dao tri gola na jednom meču za nacionalni tim.

Počasni pogodak za Filipine, ujedno i prvi na šampionatu, dao je defanzivac Stefan Šrok, koji je takođe veliki deo karijere proveo u Nemačkoj. Ovom pobedom Kirgistan je okončao takmičenje u grupi C na trećem mestu, iza Kine i Južne Koreje.

Kao lider iz ove grupe dalje ide Južna Koreja koja je bez problema porazila Kinu sa 2:0 i upisala i treću pobedu bez primljenog gola.

Iako se as Totenhema Hjon Min Son vratio u nacionalni tim i zabeležio prvi nastup na Azijskom kupu, nije uspeo da se upiše u strelce, već su golove za ekipu Paola Benta dali Hvang Ei Jo u 14. i Kim Min Jae u 51. minutu.

Siguran trijumf Južne Koreje ostaće upamćen i po zanimljivom detalju da su se od 11 igrača na terenu našla petorica Kimova i trojica Hvanga. 

AZIJSKI KUP - 3. KOLO

Utorak

GRUPA C

Kirgistan - Filipini 3:1 (1:0)
/Luks 24, 51, 77 - Šrok 80/

Južna Koreja - Kina 2:0 (1:0)
/Ei Jo 14, Min Jae 51/

Golčina Kvang Haija dala nadu Zlatnim zmajevima! Vijetnamci se nadaju plasmanu u osminu finala.

Selekcija Vijetnama produžila je sebi nadu da će se domoći druge faze na Kupu Azije posle pobede od 2:0 nad Jemenom u poslednjem kolu u grupi D.

Irak i Iran koji su remizirali bez golova u istom terminu prošli su dalje direktno kao dve prvoplasirane selekcije, dok Zlatni zmajevi moraju da sačekaju ishode u ostalim grupama i vide da li će se naći među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Kvang Hai je prelepim šutem iz slobodnog udarca u 38. minutu omogućio Vijtenamu važna tri boda, koje je u drugom poluvremenu sa bele tačke potvrdio Ke Ngok Hai.

Time je Vijetnam poslao Jemen kući s nadom da neće morati i on sutra uveče da napusti Ujedinjene Arapske Emirate.

AZIJSKI KUP - 3. KOLO

Utorak

GRUPA D

Iran - Irak 0:0

Vijetnam - Jemen 2:0 (1:0)
/Kvang Hai 38, Ke Ngok Hai 64. penal/

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar