Albanski postaje službeni jezik

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog.

Region 15.01.2019 | 08:10
Albanski postaje službeni jezik
Zakon je poslao u Službeni vesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na ambanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku". 

Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan. 

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je za kablovsku Televiziju 21 da se očekuje da Zakon o jezicima bude objavljen večeras ili sutra u Službenom vesniku Makedonije. 

"To znači da spiker Talat Džaferi od sutra sednice parlamenta može da vodu na albanskom jeziku", rekao je Osmani, koji je kao i Džaferi, član DUI, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u makedonskoj vladi. 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta. 

Opoziciona partija VMRO DPMNE večeras je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpsa predsedednika države "krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".

(Beta)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Ubavo Devojce

15.01.2019 07:42

Strasno nepravedno prema narodu Mekdonije!

ODGOVORITE
Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

15.01.2019 07:51

Македонија је примјер државе која је испуњавала све "сугестије" (а уствари захтјеве) запада. А све са циљем да постану дио западне "цивилизације". Да би данас дошли дотле да су једној мањини које има највише 20% дали да може да условљава све законе па и да уздигне језик мањине до нивоа службеног језика. При том нису схватили да Македоници никада немогу бити дио западне "цивилизације" (јер су Православци) и да западна "цивилизација" има боље (дакле, послушније) слуге у тој мањини.

Name

реално

15.01.2019 07:56

Жао ми је Македонаца, али ако им ми Срби као браћа нисмо добри били, ето нека се грле и љубе Албанце своје непријатеље.

Name

KiM

15.01.2019 08:37

Zato braco preko Drine,cuvajte Republiku Srpsku i vasa prava kao zenicu oka.... Pozdrav sa KiM .

ODGOVORITE
Name

Re

15.01.2019 11:07

Nema se vise šta čuvat . Razvaljeno , prezaduženo uništeno i u privatnom vlasništvu

Name

.

15.01.2019 08:39

Radi "mira u kući" za Makedoniju je bolje tako. Napravili su ustupak prema Grčkoj u pogledu imena države onda je sasvim ispravno da naprave ustupak i prema vlastitim građanima / državljanima Albancima , kojih ima 30 odsto, u pogledu službenog jezika. Nekad treba dati i neka prava u pogledu ravnopravnosti svojih građana jer "tvrd stav, kapric i nepopustljivost" vodi ka ratovima i raspadu države. Makedonija je izvukla pouku iz prethodnog "kratkog rata".

ODGOVORITE
Name

Domaci Stranac

15.01.2019 09:15

Makedonija ce zavrsiti kao i srbija (otimanjem teritorije, na KiM je takodjer siptarski bio sluzbeni jezik za vrijeme SFRJ), velika greska da siptarski bude sluzbeni jezik. Sljedeci korak siptara je da u CG uspostave kao sluzbeni, ...

Name

Bob

15.01.2019 10:09

Makedonci sad ste pravo popusili.

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

15.01.2019 11:17

Na Balkanu nikada neće nestati krivih drva i izdajnika.

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

15.01.2019 21:16

Pa sta je tu sporno pa albanci cine nekih 30% stanovnistva makedonije

ODGOVORITE