Ifet: Ne rušite pravo Davora

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević uputio je saopštenje za javnost u kome od portparola SNSD-a Radovana Kovačevića traži da ne ruše pravo Davora Dragičevića i svih ostalih žrtava.  

Republika Srpska 14.01.2019 | 09:35
Ifet: Ne rušite pravo Davora
Pismo prenosimo u cjelini: 

- Poštovani gospodine Kovačević,

kao punomoćnik gospodina Davora Dragičevića, oca otetog i brutalno ubijenog Davida Dragičevića, ovim putem Vas pozivam da u javnosti ne iznosite proizvoljne informacije kojima se dezavuiše javnost i time svjesno pomaže onima koji već više od 290 dana blokiraju službenu adekvatnu istragu otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića.

U Vašem obraćanju medijima dana 11.01.2018. godine, a povodom izjave stalnog izvjestioca Evropskog parlamenta za BiH g. Kristijana Dan Prede, vezano za slučaj Davida Dragičevića, koja glasi: “Nešto se dešava, rekao bih, na nivou društva, ljudi, građani traže pravdu i traže rješenja. Nije to problem samo jednog pojedinca, niti je to problem tužilaca iz Republike Srpske, građani insistiraju da se zadovolji pravda. Pozivam domaće vlasti da riješe ovaj slučaj što je prije moguće”, kao portparol SNSD-a rekli ste sljedeće: “Kristijan Dan Preda nema mandat da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i umjesto što se bavi pojedinačnim slučajevima u BiH, trebalo bi da učini sve da pomogne na njenom putu ka EU”.

Gospodine Kovačević, pozivanje domaćih vlasti da riješe što prije slučaj teškog ubistva Davida Dragičevića (ali i slučaja Dženan Memić u Federaciji Bosne i Hercegivine i svih ostalih neistraženih slučajeva ubistava u Bosni i Hercegivini) sasvim sigurno nije miješanje u unutrašnje stvari suverene zemlje nego, upravo obrnuto, prijateljski poziv vlastima suverene zemlje da djeluju u skladu sa zakonom (i međunarodnim konvencijama koje imaju prioritet nad domaćim zakonima), što predstavlja osnovno ustavno demokratsko načelo i ujedno conndicio sine qua non na putu Bosne I Hercegovine ka EU. Osim toga g. Kristijan Dan Preda je dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine koji je učinio mnogo kako bi Bosna i Hercegovina što prije postala članica Evropske unije, a što je u interesu svih građana.

Dalje, u Vašem obraćanju navodite “da u slučaju Dragičević institucije Republike Srpske u potpunosti profesionalno obavljaju svoje poslove”.
Gospodine Kovačević, u javnosti je već poznato da u slučaju Dragičević institucije Republike Srpske ne obavljaju profesionalno svoje poslove obzirom da, iako je proteklo više od 290 dana od otmice i brutalnog ubistva Davida Dragičevića, institucija Republike Srpske tj. Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske još uvijek nije otvorilo službenu adekvatnu istragu povodom otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića!

Moram Vas podsjetiti,a što je u javnosti također već dobro poznato, da je postojeća neadekvatna istraga ubistva Davida Dragičevića, koju još uvijek “vodi” Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, rezultat i nezakonitog postupanja institucije Republike Srpske tj. Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, odnosno pres konferencije održane dana 26.03.2018. godine, na kojoj je Darko Ilić, načelnik odjeljenja za organizirani i druge oblike teškog kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa patologom prof. dr. Željkom Karanom iz Banja Luke i drugim prisutnim licima, iznijeo potpuno netačne informacije i na taj način bez ijednog dokaza kriminalizovao Davida Dragičevića na osnovu niza nezakonitih dokaza pribavljenih od strane pripadnika MUP RS (koje tvrdnje su do danas potpuno demantovane jer je utvrđeno da David nije bio narkoman, da nije 18.03.2018. godine oko 03,00 časa izvršio krađu u kući porodice Rađen u naselju Lauš, da ne postoji niti jedan validan dokaz da je David uopšte bio na tom mjestu, pa samim tim da se nije „zadesno“ utopio u Crkvenoj, a sve ovo je potvrdio i Osnovni sud u Banja Luci donošenjem rješenja kojim je odbijen prijedlog za produženje pritvora licu Alen Kukić, koje lice je po nalogu Đorđa Rađena, a ovaj po nalogu pripadnika institucije Republike Srpske tj. Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, skidao, brisao i ponovo vraćao snimke video nadzora!!!).

Nakon toga na toj konferenciji Darko Ilić je iznijeo zaključak da ne postoji osnov sumnje da je David Dragičević ubijen nego da se radi o zadesnoj smrti tj. utapanju u potoku!!!

Gospodine Kovačević iz navedenog je više nego jasno da u slučaju David Dragičević institucije Republike Srpske već više od 290 dana potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove (kao što u slučaju Dženan Memić institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine tj. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalno ministrastvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine već skoro tri godine potpuno neprofesionalno i nezakonito obavljaju svoje poslove!!!).

Da zaključimo, u ovim slučajevima suverena zemlja sasvim sigurno ne funkcioniše u skladu sa zakonoom pa joj kao takvoj nije ni mjesto u EU.

Dalje, u Vašem obraćanju navodite “da je potpuno neumjesno da Dan Preda govori i o nadležnostima unutar BiH i da nešto sa nivoa Srpske treba da pređe na nivo BiH. to je za nas nedopustivo. U tom kontekstu želim da ga podsjetim da su za ovakvu organizaciju tužilaštva u BiH odgovorne njegove kolege iz EU koje su nam nametnule neustavnu instituciju Visoki sudski i tužilački savjet”.

Gospodine Kovačević, nije neumjesno govoriti “da nešto sa nivoa Republike Srpske treba da pređe na nivo Bosne i Hercegovine” jer jedan od osnovnih principa rada svakog tužilaštva jeste princip nepristrasnosti (nemo actor in causa sua) pa zbog postojanja gore navedenih okolnosti, a koje sasvim sigurno izazivaju razumnu sumnju u nepristrasnost tužilaštava u Republici Srpskoj, jedino moguće rješenje i jeste da slučaj otmice i teškog ubistva Davida Dragičević, na osnovu člana 12. stav 1. Zakona o Tužilaštvu BiH („Službeni list BiH“, broj: 49/09), u vezi sa članom 7. stav 2. tačka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine („Službeni list BiH“, broj: 49/09), a obzirom da je otmica i teško ubistvo Davida Dragičevića izazvalo ogromne štetne posljedice za državu Bosnu i Hercegovinu (kao i ubistvo Dženana Memića u Sarajevu), kao i cijeneći da postoji osnov sumnje da se radi o organiziranom kriminalu, preuzme Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje bi u tom slučaju moralo utvrditi i odgovornost pripadnika „institucija Republike Srpske“ za sve propuste u dosadašnjoj istrazi ubistva Davida Dragičevića.

Vaši navodi „da su za ovakvu organizaciju tužilaštva u BiH odgovorne njegove kolege iz EU koje su nam nametnule neustavnu instituciju Visoki sudski i tužilački savjet“ predstavljaju nepoznavanje materije i čisto špekulisanje.

Dalje, u Vašem obraćanju navodite: "Tužioci nemaju odgovornost prema bilo kome i mogu na ovaj način da doprinose eskalaciji problema, umjesto da ih rješavaju. Kompletna odgovornost u ovom slučaju je na tužilaštvu i ono mora dati odgovor, a ovakvi komentari koji dolaze iz EU nikako ne mogu da pomognu u rješavanju tog problema".

Gospodine Kovačević, prema članu 87. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu svaki tužilac u Bosni i Hercegovini može biti krivično gonjen, uhapšen ili zadržan u pritvoru, za odluke koje donese izvan okvira svoje službene dužnosti (krivično djelo zloupotreba službenog položaja) a sasvim sigurno takvu odluku predstavlja propust tužilaca u Republici Srpskoj da se više od 290 dana ne otvore službeua adekvatnu istragu otmice i teškog ubistva Davida Dragičevića.

Dalje, gospodine Kovačević, odgovornost u slučaju David Dragičević nije samo na tužilaštvu, nego i na Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (konferencija za štampu 26.03.2018. godine), zbog čega bez utvrđivanja pripadnika svih tih institucija Republike Srpske nije moguće dati odgovor na pitanje: „Ko je ubio Davida Dragičevića“?

Dalje, u Vašem obraćanju navodite "Ukoliko Dan Preda smatra da ima takav mandat i da je pozvan da se miješa u unutrašnje stvari suverenih zemalja i da bi trebalo da komentariše eventualno političko nasilje, onda bi najprije trebalo da se okrene prema Francuskoj i da osudi ponašanje francuske policije. U Srpskoj za takvim nečim ne postoji nikakav razlog i potreba".

Gospodine Kovačević, javnosti je poznato da Davor Dragičević i pokret Pravda za Davida nisu vršili nikakvo političko nasilje nego potpuno mirno i dostojanstveno više od 290 dana samo traže pravdu i istinu, koja slika ne može biti promjenjena niti Vašim a niti bilo čijim lukavim interpretacijama. Za cijelo to vrijeme institucije Republike Srpske nisu poduzele nti jednu jedinu radnju u pravcu otvaranja službene adekvatne istrage ubistva Davida Dragičevića.

Na kraju, gospodine Kovačević, da Vas, kao portparola SNSD-a, podsjetim da je u članu 3. Statuta SNSD-a propisano da je ta stranka „osnovana i postoji kao stranka slobode, mira i demokratije, koja se zalaže za izgradnju društva blagostanja i socijalne pravde putem parlamentarne demokratije i vladavine prava“.

Mislim da se možemo složiti da vladavina prava mora dati odgovor na pitanje „Ko je ubio Davida Dragičevića“?

Zbog navedenog Vas molim da u javnosti na iznosite bilo kakve netačne informacije koje utiču ili mogu uticati na tok i ishod ovog postupka.

S poštovanjem,

Ifet Feraget, advokat

BN TV

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Trt

14.01.2019 08:44

Nije lako biti portparol

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2019 09:54

I on zna...

Name

Koka

14.01.2019 10:11

Sada Dodik treba da povede narod na demonstracije ispred tuzilastva BL, kako je obecao.

Name

ADVOKAT

14.01.2019 10:20

GOSPODIN ADVOKAT , RESPEKT !

Name

RE

14.01.2019 11:15

Bas tako, RESPEKT

Name

Googo

14.01.2019 11:53

To je to: Istina i pravda su najjace oruzje od svega!

Name

Rado

14.01.2019 12:08

Gospodine Ifete rijesite vi prvo vase slucajeve da vidimo vasu sposobnost kod nerjesenih vasih slucajeva,pa onda drzite nekome predavanje. Vasa namjera je veoma prozirna i laiku.

Name

VRS- rep Koka

14.01.2019 12:43

Brate pa taj je i dosao na vlast sa lazima i obmanama, samo se sijeti kad je rekao da ce podnjeti ostavku na mijesto premijera ( tada je bio premijer sa dva poslanika u skupstini RS) ako Brcko ne ostane u sastavu RS ,iiiii sta se desiii ???Brcko postade distrikt podijeli RS na dva dijela a burle i dalje laze i obmanjuje nepismene koji mu sljepo vijeruju!!! Samo sto mi Srbi brzo zaboravljamo sve lazi i obmane MD zvani burleee!!!

Name

Zakon

14.01.2019 08:49

Sve receno kao na ispovijedi. Bravo cestiti i znani Ifete!

ODGOVORITE
Name

Bn Portal

14.01.2019 09:14

Ifete svaka ti cast za ovo pismo i svi smo mi uz porodicu Dragicevic istina i samo istina

Name

Серб

14.01.2019 13:08

ти радо си јадник и болесник победи сендвич и марш

Name

Banjalucanin stari

14.01.2019 21:57

Ifet Feraget je rođeni banjalucanin i gospodin covjek. Po komentarima novo pridoslih "banjalucana" iz okolnih brdsko-planinskih i ruralnih sredina, vidljiv je njihov kompleks nize vrijednosti, i prezir prema starom gradskom stanovnistvu Banjaluke.

Name

zoks

14.01.2019 08:57

Banda je to moj Ifete, daj bože da se išta uspije protiv ovakvih. Kao što se vidi svi su u sprezi i čuvaju jedni druge jer su svi do guše u kriminalu.

ODGOVORITE
Name

Arhandjelo

14.01.2019 08:59

Hvala Vam Veliki Covjece Ifete Feragetu. Hvala Vam sto ste stali i stojite uz porodicu Dragicevic. Ni svjesni niste koliko nas zeli samo ISTINU I PRAVDU za ovo zvjerski ubijeno Dijete Istinu i pravdu za Davida za njegove roditelje i za sve nas. PRAVDA ZA NASEG DAVIDA

ODGOVORITE
Name

Boro

14.01.2019 08:59

Kovacevic prica sto mu se naredi.Pravda za Davida je pitanje opstanka Rs, kriminalna sadasnjost ili postenija buducnost.Odlucimo sami.

ODGOVORITE
Name

Kasandra

14.01.2019 09:00

Ucite njenacki i bjezite u austriju,njemacku necete se u drzavi RS hjeba nahesti,zivota vidjeti ni pravde docekati

ODGOVORITE
Name

Citizen Patriot

14.01.2019 12:10

Ko ti brani da ideš ? Ko išta ovom narodu i omladini misli dobro uraditi će nešto, šta bilo, sitnicu makar, da se ovdje napravi ambijent da svi ljudi ostanu na svojoj zemlji i svoji na svome žive normalan život. Tjerali su nas na sve moguće načine 92.-95. i sad bi trebali i dalje bježati, a da oni koji nas tjeraju ostanu ovdje i rade šta hoće . Znači treba da se popišamo na žrtve na svim stranama. A to političari rade, ali evo narod ih je pročitao. Prošla su vremena ponižavanja naroda ! Fuj trolu pokvareni.

Name

re.Citizen

14.01.2019 21:47

Ti si tu nesto pomijesao ,...ko je koga tjerao, kakve gluposti pises,..najgore sto sam sebe uvjeravas u to,...21 vijek je uveliko, mani se mitomanije i laganja,..

Name

Arena

14.01.2019 09:03

Hvala ovom postenom i hrabrom covjeku.

ODGOVORITE
Name

XL

14.01.2019 09:07

SVAKA ČAST GOSPODINE IFETE!!!

ODGOVORITE
Name

Samo

14.01.2019 09:56

Samo da jos kaze ono sto zna.

Name

SAMO

14.01.2019 12:43

Dubravko Kremenovic Ilicev inspektor narko diler je cijelu tu noc pratio Davida obucen u kratku sivo zelenu jaknu.Dubravko Kremenovicu ko je ubio Davida Dragicevica? Spavas li mirno Kremenovicu?

Name

XL

14.01.2019 09:12

"ŠTO JE PRAVO I BOGU JE DRAGO"! LJUD RECITE ISTINU, PA IMATE LI VI SVOJE PORODICE, BOITE LI SE BOGA? KO JE UBIO DAVIDA????????????????????

ODGOVORITE
Name

Nenad

14.01.2019 10:16

hvala Ti dobri čovječe

Name

AntiKovačević

14.01.2019 09:22

Kovačeviću je Dodik napisao sramotni odgovor. Zato su oni svi kriminalci u nizu, a Dodik najveći. On kontroliše sve u RS, gotovo i svaku osobu. Netačno je da Dodik "cvika" od Lukača, u pitanju su samo zajednički poslovi i interesi. Oni su svi u dubokom kriminalu, zato su i izbore pokrali i platili da u zatvorima ne bi završili. Kriminalna država i dno dna.

ODGOVORITE
Name

Milan

14.01.2019 09:45

Ovaj covjek da nekome drzi slovo, a on pogazio kodeks svoje profesije, a kako je nastavio vec ima materijala i za krivicnu odgovornost. U svakom slucaju bice zanimljivo pratiti dalji tok dogadjaja.

ODGOVORITE
Name

re

14.01.2019 10:36

Terapiju!!

Name

Arhandjelo

14.01.2019 11:02

Re:Milan Milane ,Milane pa zar si i ti na budzetu? E evo obecavam ti da neces jos dugo.

Name

Re milan

14.01.2019 11:48

Ćuti jado bolje ti je

Name

Mirjana

14.01.2019 12:00

Odlicno napisano Milane, taj nema veze o advokaturi i vidi se da se bavi politikom.

Name

MIRJANA

14.01.2019 12:44

Bravo pravi advokat Ifet Feraget.Ubice i saucesnici ne spavaju mirno!

Name

Alo.

14.01.2019 09:54

Samo hrabro i malo više borbe za

ODGOVORITE
Name

007

14.01.2019 10:51

Iako je pravni zastupnik,preterao je.Zašto je pregovarao o predaji Davora,ako isti nije kriv.Znao je gdje ie Davor,ali se pravio"lud".

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2019 11:07

Nije pregovarao.

Name

Banja Luka

14.01.2019 12:12

Jel ovo neki politicar ili je advokat? Ne kontam ovog lika... ovaj se svime bavi samo se ne bavi svojim poslom. Zna se sta je posao advokata...

Name

Re

14.01.2019 12:46

Sta je cega se ti bojis krezubi? Da nisi mozda saucesnik? Samo polako neces se jos dugo kriti!

Name

B luka

14.01.2019 10:52

Kod nas svako može da bude podparol,a najviše budale koje nemaju pojma niti o čemu,ali oglase se da pokažu da su baš budale i neznalice. Pravda za Davida,pravda za Đženana,pravda za sve.

ODGOVORITE
Name

NENA

14.01.2019 11:30

PRAVDA ZA DAVIDA.PRAVDA ZA PROLE DRAZENKA.PRAVDA ZA DZENANA.PRAVDA ZA SVA ZATASKANA UBISTVA

ODGOVORITE
Name

Aurelija

14.01.2019 11:31

BRAVO IFETE I HVALA!!

ODGOVORITE
Name

LJUTA GUJA,MICO MOJ!!!

14.01.2019 11:44

Svaka Vam cast Gospodine Ifete!!!

ODGOVORITE
Name

Potpis Feraget

14.01.2019 11:58

Odlicno napisamo u americkoj ambasadi.

ODGOVORITE
Name

re

14.01.2019 21:50

Silna Amerika nikako nije u stanju unistiti mocnu RS, stalno pokusava ali uzalud. Neznaju vise sta bi, totalno su nemocni,....

Name

Ivana

14.01.2019 11:59

Otkrijte konacno zlotvora i ubice koji su ubili Davida dragicevica. Samo normalne vrijednosti trazimo. Pravda za Davida

ODGOVORITE
Name

Modricanin

14.01.2019 12:14

"Davor Dragicevic je ocajan covjek jer je izgubio sina, ali su ga obuhvatili ljudi iz politike i oni ga usmjeravaju. Njima odgovara da je bio silovan, izmasakriran i da ga je ubila policija i ministar unutrasnjih poslova. NISTA OD TOG NIJE TACNO" rece Ante Nobilo.

ODGOVORITE
Name

novi svetski poredak

14.01.2019 14:59

Ko je Anto Nobilo, čovjek kojeme je trebalo biti suđeno za nasilje u porodiic, čovjek koji je batinama obogaljio svoju suprugu i nije odgovarao, čovjek koji ima sklonost za fizičko obračunavanje sa članovima porodice nije dostojan da bude čovjek, čovjke koji može udariti osobu koja mu je rodila potomstvo je NULA od čovjeka. Čovek koji nema emocija ni za vlastitu porodicu , kako da ima za tuđu. Pa ko je onda Ante Nobilo.

Name

Miro

14.01.2019 19:12

Na kraju ce istina izaci na vidjelo ocito ovako kako je rekao Nobilo. Dovoljno je reci da su od 4 clana advokatskog tima njih 3 istupilo i izjasnilo se kao Nobilo. Ferageta ocito gurkaju sttanci sa parama da i dalje pravi neku teoriju zavjere, svi to vide.

Name

re za ''mIRO"

14.01.2019 20:18

Ili si tendenciozan, ili neupucen kad spominjes ostala 3 advokata sto su sa Feragetom cinili tim. Prije nekih 4-5 dana gospodja advokat iz Srbije je u jutarnjoj emisiji kod Milomira Marica navela da ostaje pri tvrdnji da se radi o teskom ubistvu. Istina rekla je i to da su "neki ;judi" se priblizili Davoru koji nisu trebali, al je cinjenica da 2 od 4 advokata ne sumnjaju u surovo ubistvo. Tog i istine radi gospodinu Ifetu Feragetu svaka cast na istrajnosti, a istina je veoma blizu. Tu negdje. A za Modricanina pretpostavljam da se slaze sa nama koji tvrdimo da David nakon sto je otet nije ni pazen, a niti mazen, sad koja su sve zjerstva pocinjena nadam se da ce jednog dana da bude objelodanjeno.

Name

Gospodine Feraget

14.01.2019 12:17

veliki respekt za spremnost da svoju stručnost i znanje ponudite ožalošćenim porodicama u njihovoj istrajnoj pravnoj borbi protiv nemoralnih i nezajažljivih skorojevića koji misle da su vredniji od drugih. Vi svojim primjerom potvrđujete a pomažete i drugima da dobri, tolerantni i pošteni duh Bosanaca i Hercegovaca prebrodi ova teška vremena. Dobri ljudi Banja Luke i BiH iskreno cijene vaš nesebični rad.

ODGOVORITE
Name

Simo

14.01.2019 12:24

Pravda za Ifeta.

ODGOVORITE