Burno: NATO vodi BiH u blokadu?!

Sve izvjesnija je blokada na nivou zajedničkih institucija BiH, a cijeli zastoj, čini se, izazvalo je neusvajanje nacionalnog godišnjeg plana za NATO i zbog toga je sve izvjesnije da će se tehnički mandat trenutnog sastava Savjeta ministara BiH odužiti, jer Predsjedništvo BiH još nije uputilo prijedlog za predsjedavajućeg.

Bosna i Hercegovina 13.01.2019 | 19:30
Burno: NATO vodi BiH u blokadu?!
SNSD tvrdi da SDA i "bh. blok" namjerno blokiraju imenovanje mandatara, a iz SDA poručuju da se prvo treba rješiti raspodjela ministarstava u Savjetu ministara, te da je usvajanje nacionalnog godišnjeg plana za NATO obaveza trenutnog saziva Savheta ministara. S ovim stavom se ne slažu ministri iz Saveza za promjene, jer oni smatraju da je to posao novog saziva Savjeta ministara.

Klub poslanika SNSD-a će u utorak uputiti zahtjev Kolegiju Predstavničkog doma BiH da se otkaže sjednica najavljena za 17. januar, s obzirom na to da neće biti izbora mandatara za sastav Savjeta ministara BiH.

Sve ovo se dešava zbog izjave Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, koji je opet tokom vikenda ponovio da nema novog saziva Savjeta ministara BiH dok ne bude usvojen godišnji plan za NATO.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je danas za "Nezavisne" da je vidljivo da se želi usloviti konstituisanje Savjeta ministara. Tvrdi da to kontinuirano čine i Šefik Džaferović i Željko Komšić, te da u novim zahtjevima, odnosno ucjenama prednjače "bh. blok" i SDA. Ističe da, dok god su kadrovi Saveza za promjene u Savjetu ministara, moguće je da SDA i "bh. blok" ucjenjuju i uslovljavaju.

On je još jednom pozvao ministre iz Saveza za promjene da daju ostavke na funkcije u Savjetu ministara BiH, te poručio da ukoliko to ne učine, oni su dio politike uslovljavanja RS.

Dragan Mektić (SDS), ministar bezbjednosti BiH i poslanik u Predstavničkom domu BiH, rekao je da će tražiti na sjednici Savjeta ministara, zakazanoj za 15. januar, da se sa dnevnog reda skine godišnji plan za NATO i da se vrati resornoj komisiji. Poručuje SNSD-u da ministri Saveza za promjene neće podnijeti ostavke.

"To priča Staša Košarac. On ne može ozbiljno da shvati da, ako bismo nas trojica podnijeli ostavke, na naša mjesta bi došla trojica zamjenika iz HDZ BiH, tako da u Savjetu ministara ne bi bilo nijednog Srbina", tvrdi Mektić.

Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, ponovio je još jednom juče da pitanje godišnjeg plana za NATO treba da rješava novi saziv Savjeta ministara BiH.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA i poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da ne bi bilo dobro da se odgađa sjednica Predstavničkog doma BiH, jer ovaj dom nije još u cijelosti konstituisan, jer treba konstituisati komisije.

Reagujući na optužbe da SDA blokira izbor mandatara zbog godišnjeg plana za NATO, Genjac kaže da se može postaviti pitanje ko blokira i koje je blokiranje uzrokovalo drugo.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da je sjednica zakazana za 17 januar, te da on nema nikakvih informacija o otkazivanju.

Smatra da zbog odbijanja da se usvoji nacionalni godišnji plan kojim bi se aktivirao MAP Savjet ministara u sadašnjem sastavu sebi produžava rok trajanja.

Iz HDZ BiH juče niko nije bio raspoložen za komentare, ali je za danas najavljena sjednica Predsjedništva ove stranke u Mostaru.

(Nezavisne)

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

despot

13.01.2019 18:40

Dodiče uzjaši na Despota, pa u pratnji Lukača u Nato, da ih pojačaš.

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2019 19:04

Imaju li odobrenje od Mercedesa za ugradnju njihovog motora,sigurno ne.Kad saznaju bice tu svega.

Name

Khal Drogo

13.01.2019 19:23

Очекиване игре у лонцу босанском. Два грла (наравношто долазе испред Бошњака) у предсједништву овог покушајаод државе су зајогунили око овог пута ка НАТО-у, знајући да од тога нема ништа, из Српске се став зна, војна неутралност. Ту приче нема. Сада је ствар ко ће колико бити истрајан у овој пат позицији. СДА би хтјела да се формира нова власт, но сада су ушли у ову причу и пат позицију и ваде се како би ово требао бити посао СМ у техничком мандату. Што је наравно глупост. Министри из СзП могу да трљају руке, остаће дуго у фотељама, а реално никакве посебне обавезе, њима добро. Додик би можда неке своје што прије ухљебио, но наравно на ово се не може пристати. Наравно, за ову државну заједницу би било јако лоше приближавање овој злочиначкој алијанси. Хрвати више мање, можда мисле ако је лијепа њина у НАТО-у што не би и БиХ (глупа логика ал ајде), али ту ми нису јасни Бошњаци, просто не могу вјеровати да постији мислећи Бошњак који ће подржати пут БиХ ка овој злочиначкој алијанси. Па та алијанса је највише зла улинила по тзв муслиманским земљама. У реду знам њихову логику, ако су Срби против ми ћемо бити за, па била то и ова злочиначка лијанса. И логика малоумних и задојених људи. Како год, од пута БиХ ка злочиначкој алијанси нема ништа, а пред БиХ је криза која неће брзо проћи.

Name

Re

13.01.2019 19:34

Metalni kanister na točkovima. Ne daj Bože zadužiti ovu sliku.

Name

re.re

13.01.2019 20:08

Nema veze, moze i od Tamica motor,bolji je kazu od Mercedesa. A za svaki slucaj naci na otpadu motor od Forda..

Name

re.Khal

13.01.2019 20:14

Logicar, odmori malo,..sto se jadan brines za muslimanski svijet, vidis da bosnjaci brinu samo za sebe,.. Nego javi sefu Dodiku neka ne potpisuje za NATO put, ali pazi da te ne izda preCenik,...

Name

Re

14.01.2019 00:24

Što rudonja ne primjeni recepu iz RS-e. Kupi u Sarajevu tri papka poput stevandića, obrena i čavića pa napravi većinu i krade i uništava do mile volje. Ili možda da natjera klošarca da klekne i moli Šarovića, Mektića i Crnadka da podnesu ostavke jer po njihovoj 'pameti' tako mogu srušiti ovaj savjet ministara i dovesti lopinu tegeltiju da pokrade pare i iz BiH.

Name

BL

13.01.2019 18:57

E moj rudonja nije ti to rs pa radis sta hoces i da bude sve po tvome.Ovako moze i bez tvojih do sledecih izbora.Covica si navukao na tanak led ,na kojem si i ti.

ODGOVORITE
Name

re BL

13.01.2019 19:27

Kako sad stvari stoje neće se isplatiti ovako blokiranje novog saziva SM, Ovde se zaboravlja da je Dodik član predsjedništva, da u PS BiH ima 9 poslanika, od 14 iz RS,da od 5 delegata u Domu Naroda ima 4 delegata, da će za vrijeme svog mandate povlačiti vitalni nacionalni interes, preko NS RS.

Name

Dobro je to

13.01.2019 19:29

Da covic ipak zna ocistiti dodiku cipele,ponese i malo kreme da ih uglanjca.

Name

Za BL

14.01.2019 09:20

Koji si ti kreten. Nije tebe briga ni za koga, ni pravdu, ni zakon, tebi je samo Dodik na pameti., Mora da je teško trako živjeti, kada se budiš i ideš spavat sa Dodikom u mislima. Žao mi te.

Name

Zna se krimosima

13.01.2019 19:04

Krimosima iz snsda je najvažnije da odu Crnadak,Mektić i Šarović.Pa sa pajdašima iz hdz da dijele pozicije.Glavno im je da se zauzme mjesto SIPE i po mogućnosti OBE.Mada će za OBU to teže ići jer to hoće bošnjaci po svaku cijenu

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 20:18

OSA je pod apsolutnom kontrolom izvjesnog "Osmice"..rudonja pijacar i bratija tu nemaju pristup,..

Name

re

13.01.2019 20:28

Po tebi treba da ostane stari saziv,pa zašto su bili izbori????Držiš fenjer Bošnjacima.

Name

Logika

14.01.2019 08:10

Nemate pojma. SNSD i želi da ostane ovaj savjet ministara sve dok se ne usvoji plan pa da saspe drvlje i kamenje. SZP to zna i zato traži da se formira novi savjet ministara. Plan se MORA usvojiti.

Name

Istina

13.01.2019 19:23

potpisite vise jednom za aktivaciju map dosta je slušati vise toga rudonju iz laktasa i počnite vise misliti za taj narod a prvo dodiku treba stati na kraj dosta vise toga mržnje i nacionalizma

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 20:20

Izajnice srbski!!! Mile nemoj pristati na NATO pakt nikada, ako treba ratovat cemo sa Amerikom i bosnjacima zajedno.

Name

Odgovor Re

13.01.2019 21:06

Jel ti se ratuje majmune. Sto se mene tice navali al ovaj put bez mene. Naravno imaces podrsku svih politicara i njihove djece . Oni jedva cekaju da uzmu puske u ruke i da idu na Front.

Name

re re

13.01.2019 21:59

Ratuj ti i Rudonja sa vasom djecom

Name

Re Re

13.01.2019 23:09

Vi koji ste prošli put razgulili,a sad ste u vlasti,samo naprijed i u prve redove...

Name

Re

13.01.2019 23:11

Aktivacija map spasava srbe od ovih kvazi srba, tj. dodikovih i putinovih fasista.

Name

Dilajla

13.01.2019 19:30

Ministri u Savjetu ministara iz SzP prebacuju Godišnji nacionalni plan za NATO na novi saziv Savjeta ministara, a SNSD vraća lopticu i navodi da je to obaveza starog saziva.Ova igra ping-pong neće imati kraja i potrajaće sve dok neko ne kaže "DOSTA".Taj neko može biti samo Amerika, EU ili OHR.Bolje je i tako nego da mjesecima , a možda i godinama gledamo i slušamo domaće političare kako se svađaju i odgađaju poslove i dužnosti za koje su dobili mandate od naroda.

ODGOVORITE
Name

MiG

14.01.2019 04:04

Ako nismo u stanju da sami vodimo državu, već nam uvijek treba neko sa strane da riješi neki spor, onda kao država ne treba ni da postojimo. Ili ako ćemo da tražimo pomoć sa strane, sigurno se nećemo saglasiti da Amerikanci treba da budu ti koji presuđuju. Znači, vi Bošnjaci prvo iznegirate Hrvate tako što izaberete Komšića, pa onda biste da iznegirate Srbe tako što će Amerikanac da razriješi problem (a znamo kako će taj to da uradi). I to je država po vašem ukusu - siluj druge, radi po svom.

Name

Па

13.01.2019 19:31

Ја мислим да нема никаквих проблема да ови наставе свој рад у техничком мандату. Ако ће мо поштено говорити они су и предходне 4 год радили у техничком мандату. Мислим да су се ваљда више уходали.

ODGOVORITE
Name

Re

13.01.2019 23:12

Bolje tehnicka vlada od seljacke. Podrska komsicu.

Name

Direkt

13.01.2019 19:33

Zlo u sluzbi dobrog. Nebi se iznenadio kada bi Dodik pristao na NATO integracije zbog forniranja vlasti na drzavnom nivou.

ODGOVORITE
Name

Milan

13.01.2019 19:39

Ovo je Dogovor Komsica i Dodika ,,,NATO je dogovoren prije 8 godina ,,sad se samo mazu oci Srbima :)

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 21:45

Ti nisi normalan,pre će DOdik ,ako treba dogovogiti sa Bakirom,nego sa satelitom Komšićem,koji usput i nije poželjan u 29.79%federacije.

Name

re

13.01.2019 22:04

Cudan dogovor.... Komsic rudonju za kratko vrijeme ponizi tri puta. Zastava, Puk vojske, Uslov Nato. Rudonja se sageo i ne dize glavusu,...

Name

In

13.01.2019 19:58

Mile potpisao is akcioni plan red je sad da zavrsis proces. Lijep to je takao ameren, zna Dodik sta treba uraditi. Sta is one so moras ispostovati. Nije to narod RS pa da moze lagati

ODGOVORITE
Name

Rudonja Milorad

13.01.2019 20:44

SVE BI TI DA UNESREĆIŠ DA BI POSTAVIO SVOJESNSDOVE PLAĆKAROŠE OVOG NARODA ZAR NIJE TI DOVOLJNO ŠTOSTE POKRALI IZBORE I DRŽAVU

ODGOVORITE
Name

Realnost

13.01.2019 20:48

Sve je dobro dok ne zaskripi sa obavezama,kada se ne bude moglo bez MMF kredita,koliko cujem federaciji budeti puni ni ne treba im novo kreditiranje,onada ce sve moci

ODGOVORITE
Name

re

13.01.2019 22:07

E to je kljucna ucjena. Ali rekose RS mocna, nikad jaca 113%, produzili zivot itd. pa vidjet cemo, stravicno..

Name

Plan b

13.01.2019 21:17

Stislo...

ODGOVORITE
Name

Alo

13.01.2019 23:36

Mile gdje ti se to zuri?Zar nisi Ti više veliki Baja?Ili to ne vazi za BiH?Izgleda i tamo ima Baja jbg.

ODGOVORITE
Name

Mile

14.01.2019 07:15

Izvinjavam se komentatorima kome je Pompeo uputio pismo ako sam dobro razumio daje predsjednistvu pa neka potpisu.A sad pitanje za kepeca Kosarca sta bi budalo sa Makedonijom.Sada je na red dosla BiH moj mali misu ko tebe zujane pita za misljenje nego kako ide prodaja rakia bez akciznih markica.

ODGOVORITE
Name

Ta zena

14.01.2019 11:20

Stasa,....zovemo je Staska,...